Σε συνέχεια της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τον Σύνδεσμο Παραδοσιακών Ελαιώνων «Oliveto Magnes», ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραβρέθηκε την Πέμπτη στην εκδήλωση για την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της μελέτης σχετικά τη βιοδραστικότητα της σύστασης του ελαιολάδου των παραδοσιακών ελαιώνων της νοτιοδυτικής Μαγνησίας και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωΐα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Πτελεού και η μελέτη που παρουσιάστηκε αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας για την ανάδειξη της τοπικής ελαιοκομίας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την οποία ο ίδιος στήριξε από την πρώτη στιγμή, προωθείται πλέον με στοχευμένα βήματα και αποδίδει καρπούς. Υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο του 2021, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου «Oliveto Magnes» – λίγους μόλις μήνες μετά τη σύσταση του φορέα – με τη συμμετοχή του δημάρχου Αλμυρού Β. Χατζηκυριάκου και του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, συμφωνήθηκε η συνεργασία για την ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών και φαρμακευτικών χαρακτηριστικών της ελιάς της νοτιοδυτικής Μαγνησίας και των παραγώγων της.
Ακολούθησε, τον περασμένο Μάρτιο, επίσκεψη του κ. Μαραβέγια και των εκπροσώπων του “Oliveto Magnes”, στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπαγινέτα, στον οποίο κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου η τοπική ελαιοκομία να καταστεί απολύτως βιώσιμη, να αξιοποιηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του ελαιώνα της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, μέσω των πυλώνων της νέας ΚΑΠ που σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια, και να διασφαλιστεί η προστασία του οικοσυστήματος εντός του οποίου βρίσκονται οι ελαιώνες, σε μία περιοχή με σημαντική ελαιοκομική κουλτούρα.
«Στη νοτιοδυτική Μαγνησία η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος των αγροτών. Περίπου 1.500.000 δέντρα εκτείνονται σε 100.000 στρέμματα, με τους ελαιώνες να δημιουργούν ένα πλήρες οικοσύστημα, σε μια περιοχή με μοναδικό μικροκλίμα και ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα, τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραβέγιας και χαρακτήρισε αυτονόητο τον στόχο για τη δημιουργία ετικέτας «ελαιώνα νοτιοδυτικής Μαγνησίας» και τη διάκριση τόσο της βρώσιμης ελιάς τόσο και των παραγώγων της, ως τοπικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καλλιέργειας, ελαιοκομίας και διατροφικής αξίας.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι αδήριτη πλέον η ανάγκη, όχι μόνο διατήρησης της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά εφαρμογής ενός νέου μοντέλου που θα κάνει την ελαιοκομία βιώσιμη και ελκυστική στις νεότερες γενιές, ενός μοντέλου προσαρμοσμένου στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και της σύγχρονης αγοράς, που θα στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, καλύπτοντας τις ανάγκες τους με προϊόντα ασφαλή και υγιεινά για όλους.
«Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι έχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, που πρέπει να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του «Oliveto Magnes” αναδεικνύει τον δυναμισμό της Μαγνησίας και των ανθρώπων της, που εξελίσσονται και προοδεύουν. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και σε ένα κορυφαίο στοίχημα, όχι μόνο για την νοτιοδυτική Μαγνησία, αλλά για ολόκληρο το Νομό.