Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλο, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Από τον περασμένο Μάρτιο, όπου και ανακοινώθηκε από ανάδοχο εταιρεία η επένδυση για κατασκευή υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού Εισαγωγής, Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, στην περιοχή Πευκάκια, σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Μαγνησίας έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς και την εν γένει αντίθεσή τους για μία τέτοιας κλίμακας επένδυση στον «κλειστό» κόλπο του Παγασητικού και σε σημαντική εγγύτητα με τον αστικό ιστό.
Η δικαιολογημένη καχυποψία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επένδυση ήρθε πολύ νωρίς, όταν η επενδυτική εταιρεία και ο Δήμος Βόλου σε σχετική εκδήλωση ανακοίνωναν την πρόθεση να προχωρήσει η κατασκευή Μονάδας LNG σε ένα «ομιχλώδες» τοπίο, που δεν περιλάμβανε με σαφήνεια κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε διαδικασία, ούτε εξειδίκευε τα περαιτέρω χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της επένδυσης.
Παρά τις ασάφειες και την αδιαφάνεια γύρω από τη σχετική επένδυση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε στις 03/03/2022 (αρ. Αποφ. 138/2022) να παραχωρήσει άδεια στην εταιρεία-επενδυτή, ώστε να προχωρήσει την κατασκευή της Μονάδας LNG στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, εντός του αστικού ιστού, στην περιοχή Πευκάκια.
Από τις πρώτες αντιδράσεις για στο φερόμενο επενδυτικό σχέδιο, ήταν αυτή του ΤΑΙΠΕΔ ως διαχειρίζουσα Αρχή του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), σύμφωνα με το οποίο μία τόσο μεγάλη επένδυση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου που δεν περιλαμβάνεται στο master plan του λιμανιού, δεν μπορεί να προχωρήσει, τη στιγμή μάλιστα που αίτημα τροποποίησης του master plan δεν έχει φτάσει ποτέ στον ΟΛΒ.
Την ίδια ώρα, το σύνολο των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας-Αλμυρού κ.α. εξέφρασαν την αντίθεσή τους σχετικά με το ενδεχόμενο μία τέτοιας επένδυσης και με σχετική ανακοίνωση στις 23/03/2022, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «τάσσονται ομόφωνα κατά της φερόμενης χωροθέτησης» αλλά και «οποιασδήποτε τυχόν άλλης χωροθέτησης που χαρακτηρίζεται από αντίστοιχη εγγύτητα».
Βασικά επιχειρήματα για την εκφρασμένη αντίθεση των φορέων της Μαγνησίας είναι μεταξύ άλλων, ότι η φερόμενη χωροθέτηση δεν εντάσσεται σε υφιστάμενο γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο και χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης, η επένδυση δεν έχει ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο απολύτως ζωτικό για την ανάπτυξη της περιοχής ζήτημα, ενώ η εγγύτητα του φερόμενου χώρου άσκησης της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας στον αστικό πολεοδομικό ιστό της πόλης του Βόλου, την ακτογραμμή των Πευκακίων, τον συνορεύοντα με αυτήν αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας και τον υδροβιότοπο της «Μπουρμπουλήθρας» δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη συμβατότητα μίας τέτοιας επένδυσης με το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, μία τέτοιας κλίμακας επένδυση δημιουργεί κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας ανθρώπων και υποδομών σε περίπτωση ατυχήματος, που παραμένουν επίσης αναπάντητα.
Τη «σκιώδη» διαδικασία που συνοδεύει την επένδυση, εντείνει το γεγονός ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για το έργο δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί η απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα περιγράφει τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο.
Ενώ, όλες οι διαδικασίες για το φερόμενο επενδυτικό σχέδιο βρίσκονται σε στάδιο εκκρεμότητας και η μόνη άδεια που έχει λάβει η επένδυση είναι αυτή της ΡΑΕ για χωροθέτηση του έργου στα Πευκάκια Βόλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14/06/2022 σχετικά με τις επενδύσεις LNG, οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει την επένδυση, διέρρευσαν στον τοπικό τύπο πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέας χωροθέτησης στο Σωρό Μαγνησίας, σημείο που και πάλι βρίσκεται εντός του Παγασητικού Κόλπου σε εξαιρετική εγγύτητα με το λιμάνι του Βόλου.
Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του Σωρού, οι οποίοι με σχετικό Ψήφισμα (22/07/2022) εξέφρασαν την καθολική και κάθετη αντίθεσή τους στην ανακοινωθείσα επένδυση, τόσο στην περιοχή του Σωρού, όσο και οπουδήποτε εντός του Παγασητικού Κόλπου.
Χωρίς απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έμεινε και σχετική Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσα τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με το αν το εν λόγω έργο έχει αξιολογηθεί βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, ιδίως ως προς το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την επικινδυνότητά του, τη χωροθέτησή του σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, και τη συνύπαρξη με άλλες δραστηριότητες, αλλά και για το ποια τελικά είναι η χωροθέτηση για την οποία έχει δώσει η ΡΑΕ άδεια στην εταιρεία-επενδυτή.
Παρά τα ανωτέρω, τις προηγούμενες ημέρες ο τοπικός τύπος κατέγραψε πληροφορίες για την πρόθεση της επενδυτικής εταιρείας να ολοκληρώσει τελικά το έργο, αναφέροντας μάλιστα ότι κινούνται οι διαδικασίες για τη νέα χωροθέτηση του στο Σωρό Μαγνησίας.
Η εξέλιξη οδήγησε σε νέες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και ασφάλειας, μία επενδυτική δραστηριότητα τέτοιου μεγέθους και όχλησης, δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην κλειστή θάλασσα του Παγασητικού και σε τόσο σημαντική εγγύτητα με οικιστικές περιοχές.
Η συνεχιζόμενη συζήτηση για μία επένδυση για την οποία σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, η οποία έχει αδειοδοτηθεί χωρίς προηγούμενη ΜΠΕ και εκτίμηση των πιθανών κινδύνων, αλλά και χωρίς καμία διαδικασία διαβούλευσης, για μία επένδυση που φαίνεται να αλλάζει χωροθέτηση κατά το δοκούν χωρίς να διευκρινίζεται τελικά ο χώρος για τον οποίο έχει λάβει άδεια, δικαιολογημένα προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση στους πολίτες της Μαγνησίας και γεννά πολλά ερωτηματικά.
Επειδή, η Μαγνησία είναι μία περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.
Επειδή, ο Βόλος παραμένει μία περιοχή με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση και λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων ουσιαστικά εντός του αστικού ιστού.
Επειδή, στη Μαγνησία το ζήτημα της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει μέχρι σήμερα «ανοιχτό», με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.
Όλοι οι επιστημονικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς του τόπου, όλες οι συλλογικότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πολιτικοί παράγοντες, άλλα και όλοι οι πολίτες της Μαγνησίας που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, αλλά και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, οφείλουμε να λάβουμε ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιοχή μας.
Σας καλώ όλους σε μία ευρεία σύσκεψη, ώστε μέσα από τον παραγωγικό διάλογο, το σεβασμό και τη σύγκλιση, να καταλήξουμε σε θέσεις που να εκφράζουν το κοινωνικό αίσθημα, την ορθή επιστημονική κατεύθυνση και εν γένει την αναπτυξιακή τροχιά που θέλουμε να έχει ο τόπος.
Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ