Στο πολεοδομικό καθεστώς του 1975 επιστρέφει τον αναπτυσσόμενο οικισμό Μαράθου ο Δήμος Βόλου ο οποίος αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια σχεδόν ολοκληρωμένη Πολεοδομική Μελέτη αντί να την επικαιροποιήσει.
Χαμένα χρήματα και αρκετά χρόνια για μια σύγχρονη πολεοδόμηση που είχε ανάγκη ο οικισμός, ο οποίος με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μπέου, επιστρέφει στο πολεοδομικό καθεστώς του 1975 !
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συβουλίου Βόλου σύμφωνα με την εξής εισήγηση:
ΘΕΜΑ : |
Γνωμοδότηση για απόσυρση της πρότασης Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού ΜΑΡΑΘΟΥ της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου |
ΣΧΕΤ. : |
Η με αρ.3/2022 Απόφαση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Ν. Αγχιάλου |
Κατόπιν στης ανωτέρω σχετικής 3/2022 Απόφασης (ορθή επανάληψη) του Συμβουλίου της Δ.Κ. Νέας Αγχιάλου και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Για τον οικισμό του Μαράθου του πρώην Δήμου Νέας Αγχιάλου, ανατέθηκε η εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού, με την ΔΤΕ/β/88650/3070/7-11-95 Απόφαση Υπ. ΠΕΧΩΔΕ, στα συμπράττοντα γραφεία μελετών Βλαχάκη Μιχαήλ -Τσακίρη Στυλιανού -Μπάρκα Δημήτριου.
Από τις 4-12-1995, που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση έως και στις 15-3-98 έχουν εκπονηθεί και παραδοθεί στην Διευθύνουσα Υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ η Α’ φάση (προμελέτη) και η Β’ φάση (οριστική μελέτη) της πρότασης πολεοδόμησης του οικισμού. Προκειμένου να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, η Β’ φάση απεστάλη στο τότε Δήμο Νέας Αγχιάλου, για ανάρτηση και επιστροφή στη Δ/νση Πολ/κου Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ (στις 8-11-1998), με σκοπό την ολοκλήρωσή της.
Η συνολική έκταση της Πολεοδομικής Μελέτης είναι 375 στρέμματα, εκ των οποίων έκταση 210 στρεμμάτων καταλαμβάνει η περιοχή με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο (όπως αυτό εγκρίθηκε με την υπ’ αρ.66847/7-10-1974 Αποφ. Νομάρχη). Η περιοχή εντός των ορίων του οικισμού (χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο) είναι 140 στρέμματα, ενώ η περιοχή επέκτασης (και ένταξης στο σχέδιο πόλης) είναι 25 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι η Πολεοδομική Μελέτη έχει ξεκινήσει από το έτος 1995 (η σύμβαση υπογράφηκε στις 4-12-95), με κτηματολογικά υπόβαθρα που συντάχθηκαν νωρίτερα. Η πολεοδομική οργάνωση βασίστηκε στην τότε υφιστάμενη κατάσταση του οικισμού, την διάταξη των δομημένων εκτάσεων, καθώς και τη μορφολογία του εδάφους (έντονες κλίσεις). Για τη χάραξη του ρυμοτομικού σχεδίου λήφθηκε υπόψη η υπάρχουσα διαμορφωμένη ρυμοτομία, με επιπλέον ρυμοτομικές παρεμβάσεις (όπου κρίθηκε απαραίτητο).
Έκτοτε και μεσολαβούντος μεγάλου χρονικού διαστήματος, η πραγματική κατάσταση στον οικισμό έχει μεταβληθεί σημαντικά. Νέες οικοδομές (νομίμως αναγερμένες) έχουν χτιστεί, καθορίστηκαν οι γραμμές αιγιαλού-παραλίας, επικυρώθηκαν οι οριοθετήσεις των ρεμάτων και εγκρίθηκαν τροποποιήσεις του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης. Μερικά από τα παραπάνω ενσωματώθηκαν στην πρόταση πολεοδόμησης από τους μελετητές, άλλα όμως δεν έχουν αποτυπωθεί και συμπεριληφθεί στα διαγράμματα, με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντίφαση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό (είτε σε χαρακτηρισμό Κ.Χ., είτε σε μεταβολή του πλάτους ή της θέσης των δρόμων).
Σημαντικές ελλείψεις στα στοιχεία του φακέλου της Πολ/κής Μελέτης, όπως μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας καθώς και γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (δασαρχείο, εφορείες αρχαιοτήτων), διαπιστώθηκαν και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας & Σποράδων (έγγραφο αρ.6961/20-7-2016).
Ακολούθως η Υπηρεσία μας απέστειλε τα υπ’αριθ. 5171/26-7-2016 , 7966/14-11-2016 & 8306/21-9-2017 έγγραφα, προς τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τράπεζας Γης του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τα οποία αφορούσαν στην πορεία της διαδικασίας έγκρισης της Πολ/κής Μελέτης Μαράθου.
Κατόπιν των προαναφερόμενων, αλλά και των επανειλημμένων οχλήσεων ιδιοκτητών οικοπέδων εντός του οικισμού, η αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Π.ΕΝ. μας απέστειλε το με αρ.πρωτ.ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/21503/736/12-12-2017 έγγραφο, σχετικά με την εκκρεμή διαδικασία έγκρισης της Π.Μ. Μαράθου, το οποίο όμως έφτασε στην Υπηρεσία μας στις 12-11-2018 (σχεδόν ένα χρόνο αργότερα) και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 95558/12-11-2018.
Στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου αυτού αναγράφονται τα εξής: “Για την Π.Μ. του Μαράθου επί του παρόντος δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση αλλά μπορεί να ενταχθεί σε επόμενο προγραμματισμό χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου εφόσον έχει την τεχνική ωριμότητα (αντικατάσταση μέλους ομάδας, έγκριση λογαριασμού κλπ).”
Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ως προς την προώθηση της διαδικασίας σε επόμενα στάδια, με σκοπό την ολοκλήρωση της προτεινόμενης Πολεοδομικής Μελέτης.
Συγχρόνως θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκ των αναδόχων μελετητών στους οποίους είχε ανατεθεί, το έτος 1995, η εκπόνηση της Πολ/κης Μελέτης, ο κ. Βλαχάκης Μιχάλης έχει συνταξιοδοτηθεί, επίκειται η συνταξιοδότηση του κ. Τσακίρη Στυλιανού, ενώ ο τρίτος εξ αυτών Μπάρκας Δημήτριος έχει αποβιώσει προ ετών.
Από τα προαναφερόμενα γίνεται σαφές ότι τα τυπικά προβλήματα, οι ελλείψεις στοιχείων του φακέλου, καθώς ο προτεινόμενος πολεοδομικός σχεδιασμός καθιστούν την Πολεοδομική Μελέτη του οικισμού Μαράθου παρωχημένη, πόσο δε μάλλον το γεγονός ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα για το χρονικό διάστημα των εικοσιπέντε (25) και πλέον ετών, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πια στη σύγχρονη πραγματικότητα της περιοχής.
Για το κεντρικό τμήμα οικισμό του Μαράθου ισχύει ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο διέπεται από τις διατάξεις του Ν.Δ. 17-7-23 (Φ.Ε.Κ. 228/Α’/16-8-1923) και εγκρίθηκε με την υπ’ αρ.66847/21-9-74 Απόφαση Νομάρχη Μαγνησίας (Φ.Ε.Κ.242/Δ’/74) “περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου και καθορισμού των όρων δομήσεως του οικισμού Μαράθου Νομού Μαγνησίας”. Περιμετρικά του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου υφίσταται τμήμα εκτός του σχεδίου αλλά εντός των ορίων οικισμού όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθ.545/12-5-86 Απόφαση Νομάρχη Μαγνησίας (Φ.Ε.Κ.716/Δ’/86). Το τμήμα αυτό ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. της 24-4/3-5-1985 «περί δόμησης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων» (Φ.Ε.Κ.181Δ’/85), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω καθώς και την υπ’αριθ. 3/2022 ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την οποία «γνωμοδοτεί υπέρ της ισχύος του ρυμοτομικού σχεδίου του 1974 και όχι της πρότασης της πολεοδομικής μελέτης», εισηγούμαστε τη διατήρηση του πολεοδομικού καθεστώτος για τον οικισμό του Μαράθου (τμήμα εντός σχεδίου & τμήμα εντός ορίων οικισμού), όπως εγκρίθηκε και ισχύει ως σήμερα και την απόσυρση της προτεινόμενης Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού Μαράθου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.