Διατηρητέα θα χαρακτηριστούν τα ακίνητα του Νοσοκομείου Βόλου, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα μεταξύ Ιάσονος – Κ. Καρτάλη και Αργοναυτών.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με Πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Διδασκάλου, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξέτασε στην σημερινή συνεδρίασή του και το θέμα που αφορούσε σε ακίνητα, στο κέντρο του Βόλου.
Ειδικότερα:
Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων
Εισηγήτρια: Ιωάννα Καράνη
ΘΕΜΑ 9ο : Χαρακτηρισμός ή μη ως νεώτερου μνημείου, χωρίς τις μεταγενέστερες προσθήκες, του κτηριακού συγκροτήματος του ξενοδοχείου της «Γαλλίας» αποτελούμενο από το καφενείο «Συνάντηση» (1882), το ξενοδοχείο της «Γαλλίας» (1884), το εστιατόριο της «Γαλλίας» (1903) και το κτήριο της επέκτασης του ξενοδοχείου (1903), που καταλαμβάνουν το δυτικό μισό του Ο.Τ. 253, που περικλείεται από τις οδούς Αργοναυτών, Κ. Καρτάλη, Τοπάλη και Ιάσονος, φερόμενης ιδιοκτησίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.
Το ΚΣΝΜ υιοθέτησε την εισήγηση και αποφάσισε τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως νεώτερων μνημείων της ιστορίας του Βόλου.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία του Νοσοκομείου Βόλου να προχωρήσει εκκρεμούσης της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού σε διαγωνισμό για την κατεδάφιση των κτιρίων, ακυρώνεται.
Ωστόσο εγείρονται πολλά ερωτήματα για την χρονική συγκυρία κατά την οποία η Διοίκηση του Νοσοκομείου κίνησε τη διαδικασία για την κατεδάφιση των ακινήτων καθώς ήταν γνωστό ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το Υπ. Πολιτισμού.
Όπως και για την έλλειψη σοβαρής πρότασης από την Δημοτική Αρχή του Αχ. Μπέου, η οποία συμφώνησε με το Νοσοκομείο να γκρεμιστούν τα ιστορικά ακίνητα αλλά να ανατεθεί στον Δήμο η κατεδάφιση και η διαμόρφωση ισόγειου πάρκινγκ όταν σε απόσταση μερικών μέτρων λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια και με μεγάλη διαθεσιμότητα το υπαίθριο πάγκινγκ του ΟΛΒ, στον κεντρικό προβλήτα του λιμένος Βόλου.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ … ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ
Στην πόλη του Βόλου συμβαίνουν όλα τα παράξενα. Ενώ παντού η πολιτιστική κληρονομιά προστατεύεται εδώ εκδηλώνεται η πρόθεση για κατεδάφιση του παλιού ξενοδοχείου της ¨Γαλλίας¨ και για να ολοκληρωθεί το έγκλημα εκφράζεται η πρόθεση του Δήμου για μετατραπεί σε πάρκινγκ.
Αφού κόψαμε όσα δέντρα … δεν χρειάζονταν στη Μακρινίτσα και αλλού τώρα ήρθε η σειρά των ιστορικών κτιρίων να κατεδαφιστούν προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά την λογική του καθενός.
Είναι καιρός να ορθωθεί ένα κίνημα αντίστασης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από φορείς και πολίτες προκειμένου να διασωθεί. Αλλιώς αλίμονο στην τύχη τους, θα πάνε και αυτά μαζί με όλα τα άλλα που γκρεμίστηκαν κατά καιρούς, για να …. αξιοποιηθούν. Μία λύση υπάρχει η πρακτική της επικάλυψης της επιφάνειας των τοίχων με αναπαράσταση της εξωτερικής μορφής τους μέχρι να βρεθούν πόροι για την οριστική τους αποκατάσταση. Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται διεθνώς για κτίρια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως και στην πόλη μας (κτίριο Τσικρίκη).
Την ίδια ώρα βουλευτές κυβερνητικοί, επιστημονικοί φορείς, επίσημη πολιτεία με το ΥΠΠΟΑ (αυτό ασχολείται με τσιμεντοποίηση…) σιωπούν. Οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών είναι καιρός να εκφραστεί. Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται κι όχι να κατεδαφίζεται. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει!! Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του!