Μήνυμα για την αυριανή παγκόσμια ημέρα νερού εξέδωσε η ΔΕΥΑΜΒ. λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των αναλύσεών της για ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που πουλάει μονοπωλιακά στους καταναλωτές και προκύπτουν, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, αυξημένες παρουσίες μικροοργανισμών σε περισσότερα δείγματα πόσιμου νερού τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, τον Φεβρουάριο 2002, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, εμφανίζονται πολλαπλάσιες παρουσίες μικροογρανισμών στο νερό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο απολογισμό του Ιανουαρίου 2022.
Ειδικότερα, δειγματοληψίες νερού τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Τετράδιο Χημείου της ΔΕΥΑΜΒ, κατέγραψαν παρουσίες μικροοργανισμών σε δείγματα στον Βόλο και στη Ν. Ιωνία όπως Αγ. Κωνσταντίνος, περιοχή Δημαρχείου, Πλ. Ελευθερίας, Νέα Δημητριάδα, ΜΕΤΚΑ, Αγ. Βαρβάρα κ.α. όταν στην προηγούμενη μέτρηση οι παρουσίες μικροοργανισμών ήταν σημαντικά λιγότερες.
Το μήνυμα της ΔΕΥΑΜΒ
To 1992 η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει σε όλους ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που, όμως, δεν είναι ανεξάντλητος, κι επομένως είναι απαραίτητη η βιώσιμη χρήση και διαχείρισή του για να διασφαλισθούν οι μελλοντικές γενιές.
Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα νερού έχει μια διαφορετική θεματική για να δίνεται έμφαση σε διαφορετικά σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με το νερό. Η φετινή θεματική αφορά στα υπόγεια νερά : «Υπόγεια νερά-Κάνοντας το αόρατο ορατό» και μέσω της ευρείας ενημέρωσης θα επιχειρήσει να αναδείξει την σημασία τους, αλλά και την κρισιμότητά τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα υπόγεια νερά είναι ένας αόρατος φυσικός θησαυρός πολύ σημαντικός και κρίσιμος όχι μόνο για τον τομέα υδάτων, αλλά και για τα οικοσυστήματα, τη γεωργία, τη βιομηχανία.
Τα υπόγεια νερά αποτελούν στρατηγικό απόθεμα και πόρο και πρέπει να διαφυλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε ότι αφορά την ΔΕΥΑΜΒ, ο στόχος είναι ο πλήρης περιορισμός της άντλησης υπόγειων νερών για την ύδρευση και αυτός ο στόχος υπηρετείται με τις ακόλουθες δράσεις:
1. Με την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, με σωλήνες από πολυαιθυλένιο. Με το έργο αυτό το οποίο ήδη εκτελείται, πέραν των καλύτερων συνθηκών ύδρευσης που θα απολαμβάνει ο πολίτης, θα εκμηδενιστούν οι σημειακές διαρροές των δικτύων ύδρευσης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση παραγωγής 1.200.000 – 1.800.000 κυβικών μέτρων νερού και επομένως την μείωση των αντλήσεων από γεωτρήσεις, κατά το παραπάνω ποσό νερού.
2. Με την μεταφορά 5 – 7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πηγαίου νερού, από τις πηγές Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα και Βλαχογιάννη που υπάρχουν στην περιφέρεια της πρώην κοινότητας Μακρινίτσας. Η ποσότητα αυτή του πηγαίου νερού θα θέσει σε αργία γεωτρήσεις με ετήσια παραγωγή αντίστοιχης ποσότητας νερού, ενώ θα παύσει οριστικά η υδροδότηση του πρώην Δήμου Ν. Αγχιάλου από γεωτρήσεις.
3. Με την αξιοποίηση των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη στον Αγ. Βλάσιο, με το νερό των οποίων θα υδροδοτηθούν όλοι οι οικισμοί της ανατολικής πλευράς του Δήμου Βόλου, με παράλληλη κατάργηση των γεωτρήσεων οι οποίες υδροδοτούν το Μαλάκι, τα Κάτω Λεχώνια, τη Βροχιά και την Αγριά.
Σημειώνουμε ότι αξιοποιείται ένα κλάσμα της παροχής των πηγαίων νερών καθώς παράλληλα εξασφαλίζονται οι οικολογικές ροές και οι ανάγκες άρδευσης.
Στην πόλη μας, η ΔΕΥΑΜΒ, ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανάγκες για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα υπόγεια νερά και για οικονομικούς λόγους, αφού είναι ενεργειακά ασύμφορη αλλά και για να διαφυλαχθεί ο πολύτιμος αυτός περιβαλλοντικός πόρος.