Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος την Δευτέρα 16/12/2019.
Ο Βουλευτής προχώρησε σε ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και την αντίληψή της για την ανάπτυξη, την εργασία, την κοινωνική και οικονομική πολιτική, τονίζοντας παράλληλα ότι το διάστημα που απολάμβανε το προνόμιο της ασυλίας της νεόκοπης κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και συνεπώς εφαρμόζει πλέον πολιτικές αμιγώς δικής της έμπνευσης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι προϊόν δυο κρίσιμων αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση, αφενός να μη χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% από το 2020 με αποτέλεσμα να χαθούν 2 δις ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για γενικότερες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για το 2020, και αφετέρου να χρησιμοποιήσει παραπάνω από το μισό δημοσιονομικό χώρο που ανέρχεται σε περισσότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ για φοροελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε την τύχη να χρειαστεί να πάρει αποφάσεις μόνο ως προς το πώς θα διαχειριστεί και πού θα διαθέσει το δημοσιονομικό χώρο που ανέλαβε σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που χρειάστηκε να τον δημιουργήσει».
Η κυβέρνηση, όπως είπε, θυσιάζει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία χάνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ και την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για να ανακουφίσει 6.000 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων.
Ο Βουλευτής μίλησε για ένδεια στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης με σπασμωδικούς χειρισμούς και αντιφάσεις. Σχολίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για επαναπατρισμό 500 Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό με ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ για 12 μήνες με κονδύλια που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας κάνοντας λόγο για «προγράμματα – αρπαχτές» και επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ανάπτυξης ελλείψει πραγματικής ανάπτυξης. Υποστήριξε ότι: «οι επιστήμονες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης θα έρθουν όταν έρθει και η ανάπτυξη που η Ν.Δ. τόσο υποσχέθηκε, όταν υπάρχουν σταθερές δουλειές με αξιοπρεπείς όρους και οι εργαζόμενοι πάψουν να είναι ευκαιριακοί και αναλώσιμοι».
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, όπως ανέφερε, και τους ανθρώπους που παρέμειναν στη χώρα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και πάλεψαν υπό αντίξοες συνθήκες και καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει παράταση στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δείχνοντας το δρόμο της ανεργίας σε 4.000 νέους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στο Δημόσιο και τη μείωση κατά 20% των διαθέσιμων κονδυλίων προς τον ΟΑΕΔ.
Ο κ.Μεϊκόπουλος έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι αν και από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2020 έχει έντονα το «άρωμα των ετών της λιτότητας».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάσχει από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «έχει ερωτευθεί αμετανόητα όλους τους λόγους, τις πρακτικές, τις μεθόδους και τις λογικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση».