Μοιραίο αποδείθηκε για τουλάχιστον 550 πιστούς το προσκύνημα στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με Άραβες διπλωμάτες πέθαναν εξαιτίας της ακραίας ζέστης και ήταν στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι.
Το ετήσιο προσκύνημα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, έγινε φέτος κατακαλόκαιρο σε αυτή την περιοχή, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στον πλανήτη: ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του ισλάμ.
Υπέκυψαν τουλάχιστον 323 προσκυνητές από την Αίγυπτο, στη μεγάλη πλειονότητά της εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσαν την Τρίτη (18/6) το Γαλλικό Πρακτορείο δυο άραβες διπλωμάτες, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
«Όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης», με την εξαίρεση ενός που υπέκυψε αφού τραυματίστηκε όταν ποδοπατήθηκε από πλήθος, διευκρίνισε η μια από της πηγές αυτές. Διευκρίνισε πως ο συνολικός αριθμός δόθηκε από νεκροτομείο σε νοσοκομείο της συνοικία Αλ Μουάισεμ της Μέκκας.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, κάπου 550 πτώματα διακομίστηκαν στο νεκροτομείο στην Αλ Μουάισεμ, από τα μεγαλύτερα της ιερής πόλης.
Με βάση καταμέτρηση του AFP, συνολικά 577 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος. Δεν είναι σαφές αν όλοι πέθαναν εξαιτίας της ζέστης ή από άλλες αιτίες.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε κάνει «έρευνα για Αιγύπτιους που κηρύχθηκαν αγνοούμενοι», κάνοντας λόγο για «ορισμένο αριθμό θανάτων».
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός των θανάτων Αιγυπτίων ήταν τόσο βαρύς διότι πολλοί δεν είχαν λάβει άδειες, κάτι που σημαίνει πως δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε τροφή, ούτε σε νερό, ούτε σε κλιματιζόμενους χώρους, ούτε στέγη.
Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σενεγάλη.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκαναν γνωστό την Κυριακή πως προσφέρθηκαν φροντίδες σε περίπου 2.000 πιστούς με θερμοπληξία, χωρίς όμως να διευκρινίσουν αν ή πόσοι υπέκυψαν.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης τουλάχιστον 60 Ιορδανοί, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του χασεμιτικού βασιλείου ανέφερε νωρίτερα χθες πως εκδόθηκαν 41 άδειες για να κηδευτούν πιστοί στη Μέκκα.
Το προσκύνημα στη Μέκκα, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και οι πιστοί που είναι σε θέση πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
Όμως πολλές τελετές γίνονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.