Τα κιόσκια του Κήπου του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου θα γεμίσουν και φέτος με δημιουργίες του μεγάλου σκηνοθέτη. Lumiere et compagnie: “Ulysse (1995)”, «Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά» (2007) και “Sous-ciel (2011)” θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 21:00 θα προβληθεί «Η Εκπομπή», η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία μικρού μήκους του σπουδαίου σκηνοθέτη.
Η Εκπομπή (1968)
- Έτος: 1968
- Διάρκεια: 23 λεπτά
- Χρώμα: Ασπρόμαυρη
- Χώρα: Ελλάδα
Μια ομάδα δημοσιογράφων ζητά στο δρόμο από τους περαστικούς να τους ορίσουν τα χαρακτηριστικά που, κατά τη γνώμη τους, συνθέτουν τον «ιδανικό άνδρα», ενώ, βάσει των απαντήσεων, ένας σχεδιαστής φτιάχνει ένα είδος identikit. Στη συνέχεια, οι ίδιοι δημοσιογράφοι ψάχνουν ανάμεσα στον κόσμο τον άντρα που ανταποκρίνεται σ’ αυτή την περιγραφή. Ανακαλύπτουν έναν μικροαστό, λίγο σεξομανή, ο οποίος πετάει απ’ τη χαρά του όταν του ανακοινώνουν ότι έχει επιλεγεί ως ο «ιδανικός άνδρας» κι έχει κερδίσει ως βραβείο να περάσει μια νύχτα με μια ντίβα του κινηματογράφου. O μικροαστός ετοιμάζεται με μεγάλη ανυπομονησία για το ραντεβού, αποκρύπτοντας το γεγονός από τη σύζυγο, αλλά, όταν φτάνει στο χώρο που του υπέδειξαν, κι αφού περιμένει για ώρες, αντί για την ντίβα, εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι της έρευνας. Τον οδηγούν στο στούντιο και του δίνουν ένα δακτυλογραφημένο κείμενο που πρέπει να διαβάσει: είναι η ενθουσιώδης έκθεση πεπραγμένων μιας εκπληκτικής συνάντησης με μια ντίβα
Lumiere et compagnie: Ulysse / Lumiere et compagnie: Οδυσσέας
Μυθοπλασία, Γαλλία-Ελλάδα, 1995, 52’’
- Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
- Χειρισμός της κάμερας: Sarah Moon
- Ηθοποιός: Νίκος Χαραλάμπους
- Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Το Lumiere et compagnie είναι μια ταινία που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Καννών για τον εορτασμό των 100 χρόνων κινηματογράφου και στην οποία συμμετείχαν 41 σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο. Καθένας τους έκανε μια μικρή ταινία χρησιμοποιώντας την “Cinématographe”, την κάμερα που επινόησαν οι αδελφοί Λυμιέρ, και κάτω από συνθήκες παρόμοιες με αυτές του 1895. Οι ταινίες έπρεπε να ακολουθούν τρεις κανόνες: 1) Να μην έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 52 δευτέρων, 2) Να μην έχουν συγχρονισμένο ήχο, 3) Να γίνουν μέχρι τρεις λήψεις. Η ταινία του Αγγελόπουλου Οδυσσέας επιχειρεί την καταγραφή του βλέμματος του Οδυσσέα όταν έφτασε ναυαγός στο νησί των Φαιάκων. Ο Αγγελόπουλος φιλμογραφεί μια σκηνή από την Οδύσσεια του Ομήρου. Με μια κάρτα τίτλο, Ο Οδυσσέας συλλογίζεται: «Είμαι χαμένος. Σε ποια ξένη χώρα έχω φτάσει!». Ο Οδυσσέας έχει έρθει στην ξένη γη του κινηματογράφου.
Chacun son cinema: trois minutes / Ο καθένας και το σινεμά του: τρία Λεπτά
Μυθοπλασία, Γαλλία-Ελλάδα, 2007, 3’ 12’’
- Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
- Φωτογραφία: Ανδρέας Σινάνος
- Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
- Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
- Ηθοποιοί: Jeanne Moreau
- Παραγωγή: Eric Vassard
Μια ταινία ανθολογίας, ανάθεση από το Φεστιβάλ των Καννών με αφορμή την 60η του επέτειο. Η ταινία απαρτίζεται από 34 μικρού μήκους ταινίες, διάρκειας τριών λεπτών η καθεμία, σκηνοθετημένες από 36 μεγάλους δημιουργούς. Μια συνάντηση ανάμεσα σε δυο ταινίες: μερικά καρέ από τα σκάρτα του Μελισσοκόμου του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1985) και ο μονόλογος του φινάλε από την ταινία Η νύχτα του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962). Μια συνάντηση ανάμεσα σε δυο ηθοποιούς: τη Ζαν Μορώ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η ταινία.
Céu inferior | Sous-ciel | Sky below
Μυθοπλασία, Βραζιλία-Ελλάδα, 2011, 5’ 50’’
- Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
- Μουσική: André Abujamra
- Παραγωγή: Mostra Internacional de Cinema de São Paulo, Gullane
- Παραγωγοί: Leon Cakoff, Renata de Almeida, Caio Gullane, Fabiano Gullane, Debora Ivanov, Gabriel Lacerda
2012 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Ρώμης, Ιταλία
2012 Συμμετοχή στο 36ο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο
To Sky Below αποτελεί μέρος του Mundo Invisível / Αθέατου Κόσμου, μιας σπονδυλωτής ταινίας με θέμα την αναπαράσταση του σημερινού κόσμου μέσα από την πόλη του São Paulo, σκηνοθετημένης από δέκα διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, τον Manoel de Oliveira, τον Wim Wenders, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο κ.ά. Η μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου υποσημειώνει με αποκαλυπτικό τρόπο τις αόρατες αντιθέσεις της πόλης. Τα λόγια ενός ιεροκήρυκα στο υπόγειο μετρό της, που εναγωνίως και παραστατικά προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης από τον λόγο του Χριστού, θυμίζουν τον παλμό μιας καρδιάς που μάταια προσπαθεί να δώσει ρυθμό στην ανθρώπινη ζωή. Ο απόηχός τους σβήνει σιγά σιγά, καθώς η κάμερα τον εγκαταλείπει για να αποτυπώσει πλευρές της πόλης. Τα πολύχρωμα γκράφιτι στους δρόμους αποτελούν το σκηνικό που περιβάλλει την φτώχια, την εξαθλίωση, την αδιαφορία και αποτυπώνουν με μελαγχολικό τρόπο την απογοήτευση των ανθρώπων.
www.ertnews.gr