• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία: Πώς το ΑΙ αλλάζει την αγορά, χωρίς να μειώνει την απασχόληση
Share

03/05/2026 17:12

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία: Πώς το ΑΙ αλλάζει την αγορά, χωρίς να μειώνει την απασχόληση

Last updated: 2026/05/03 at 3:55 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 03/05/2026
Share
4 Min Read
Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία: Πώς το ΑΙ αλλάζει την αγορά, χωρίς να μειώνει την απασχόληση
SHARE

Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία: Πώς το ΑΙ αλλάζει την αγορά, χωρίς να μειώνει την απασχόληση

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Οι ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μαζική κατάργηση θέσεων εργασίας και εκτόξευση της ανεργίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξάπλωση των εφαρμογών ΑΙ ήδη μετασχηματίζει την αγορά εργασίας και οι αλλαγές αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν προς το παρόν οι μεγάλες εταιρείες, που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους και τις υποδομές για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες τους.

Παρά τις ανακατατάξεις, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η συνολική απασχόληση δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα μπορεί να ενισχυθεί. Ορισμένα επαγγέλματα που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενες ή αυτοματοποιήσιμες εργασίες δέχονται ήδη πιέσεις, καθώς η δημιουργική ΑΙ μπορεί να αναλάβει μέρος των καθηκόντων τους. Την ίδια στιγμή, όμως, αναδύονται νέες ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, διαχείριση και αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως το 2028 περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας διεθνώς. Οι νέες ανάγκες αφορούν κυρίως κλάδους όπως η ανάλυση δεδομένων, η μηχανική μάθηση και η ανάπτυξη λογισμικού, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης και της επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η αύξηση της παραγωγικότητας που επιφέρει η ΑΙ. Η βελτίωση της παραγωγικότητας συνδέεται διαχρονικά με υψηλότερους πραγματικούς μισθούς, ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα και τελικά μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία. Η McKinsey εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει έως και 13 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030.

Έρευνα του Center for Economic Policy Research (CEPR) σε 12.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έδειξε ότι η ΑΙ αύξησε κατά μέσο όρο την παραγωγικότητα κατά 4%, αν και τα οφέλη δεν κατανέμονται ισότιμα. Μεγαλύτερο πλεονέκτημα είχαν οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και όσες κατάφεραν να ενσωματώσουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή και στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η οποία θεωρεί ότι η ΑΙ θα ενισχύσει τόσο την παραγωγικότητα όσο και τους πραγματικούς μισθούς. Η τράπεζα διαπιστώνει μικρή αύξηση της ανεργίας κυρίως σε νέους ηλικίας 22 έως 27 ετών, που εργάζονται σε επαγγέλματα περισσότερο εκτεθειμένα στην αυτοματοποίηση. Ωστόσο, πέρα από αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι ενδείξεις για γενικευμένες αναταράξεις στην αγορά εργασίας παραμένουν περιορισμένες.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξανόμενη ανησυχία, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρονται σε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της ΑΙ κατά την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αντί για δημιουργία νέων θέσεων.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley μελέτησαν πέντε μεγάλα κύματα τεχνολογικής καινοτομίας στις ΗΠΑ — από τη βιομηχανική επανάσταση έως την εποχή του διαδικτύου. Το συμπέρασμα ήταν ότι κάθε μεγάλη τεχνολογική αλλαγή ενίσχυσε τελικά την απασχόληση, παρότι άλλαξε ριζικά τη σύνθεση της εργασίας.

Κατά την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, από το 1800 έως το 1850, η παραγωγικότητα αυξανόταν κατά περίπου 0,84% ετησίως. Η απασχόληση στη γεωργία περιορίστηκε σημαντικά, αλλά οι θέσεις στη μεταποίηση και τις κατασκευές υπερδιπλασιάστηκαν.

Στη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση, την εποχή του ατμού, των σιδηροδρόμων και του χάλυβα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ η βιομηχανική εργασία αναπτύχθηκε ραγδαία, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση της αγροτικής απασχόλησης.

Αντίστοιχα, στην εποχή του ηλεκτρισμού και του αυτοκινήτου, αλλά και αργότερα στην περίοδο των ηλεκτρονικών εφαρμογών, της αεροπορίας και του διαδικτύου, δημιουργήθηκαν νέοι παραγωγικοί κλάδοι και αυξήθηκε η ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Στην ψηφιακή εποχή, από τη δεκαετία του 1990 και μετά, η ανάπτυξη του διαδικτύου και των ψηφιακών δικτύων οδήγησε σε αυξημένη ανάγκη για ειδικούς στο λογισμικό, την επιστήμη δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια — ειδικότητες που παραμένουν σήμερα από τις πιο περιζήτητες στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Πρώην αιρετοί της Νέας Αγχιάλου αντιδρούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στον Λάγγο Πρώην αιρετοί της Νέας Αγχιάλου αντιδρούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στον Λάγγο
Επόμενο Natura 2000: Εγκρίθηκε νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία Natura 2000: Εγκρίθηκε νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Δ. Τριανταφύλλου: Θετικά τα μέτρα, κρίσιμος ο χρόνος εφαρμογής τους
Δ. Τριανταφύλλου: Θετικά τα μέτρα, κρίσιμος ο χρόνος εφαρμογής τους
24/04/2026
Β. Μεταξάς: Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο
Β. Μεταξάς: Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο
24/04/2026
Συνεργασία του Νοσοκομείου Βόλου με τον ευρωπαϊκό κόμβο smartHEALTH για την κυβερνοασφάλεια
Συνεργασία του Νοσοκομείου Βόλου με τον ευρωπαϊκό κόμβο smartHEALTH για την κυβερνοασφάλεια
24/04/2026
Μουντιάλ 2026: Συναγερμός για εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά
Μουντιάλ 2026: Συναγερμός για εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά
24/04/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?