Δρόμοι των δράκων
Πώς να αδικήσει κανείς τους παλιούς που απέδωσαν την κατασκευή αυτού του μεγαλιθικού κτίσματος σε δράκους; Τεράστιοι ογκόλιθοι, συναρμολογημένοι άψογα δίχως συνδετικό υλικό, αποτελούν το περίφημο δρακόσπιτο της Όχης, πλάι στην κορυφή της και στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές βέβαια, ίσως αποτέλεσε χώρο λατρείας, στάνη ή και κατοικία των αρχαίων λατόμων, όπως και όλα τα δρακόσπιτα της Ελλάδας. Ετούτο, πάντως, είναι το πιο μεγάλο και πιο εντυπωσιακό και θα σας οδηγήσει έως εκεί μονοπάτι μιάμισης ώρας από το ορεινό καταφύγιο της Όχης, το οποίο θα προσεγγίσετε οδικώς (6 χλμ.) από το χωριό Μετόχι. Στο σημείο όπου τελειώνει ο δρόμος, στον Καστανόλογγο, θα δείτε και τις θεόρατες καστανιές με τους κορμούς-έργα τέχνης, μέρος ενός εκτεταμένου αρχαίου καστανοδάσους.

Δρόμοι για αλλιώτικες βουτιές
Κάρυστος και Μαρμάρι έχουν αρκετές παραλίες γύρω τους, ήρεμες, με ήπια νερά, αμμουδιά και μαγαζιά για τα απαραίτητα. Οι δικές μας αγαπημένες, ωστόσο, βρίσκονται μακρύτερα και αποτέλεσαν για χρόνια μυστικό κατασκηνωτών και ερημιτών. Στην κατάληξη κατάφυτων φαραγγιών, διαψεύδουν όσους θεωρούν τη Νότια Εύβοια άνυδρη και άγονη και πλέον συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.
Η παραλία Ποτάμι, η οποία «κοιτά» στο Στενό του Καφηρέα, είναι κάτω από το χωριό Πλατανιστός, απέχει 20 χλμ. από την Κάρυστο οδικώς και αποτελεί την κατάληξη του ομώνυμου ρέματος, το οποίο μπορείτε να διασχίσετε κολυμπώντας σε βάθρες και αντικρίζοντας καταρράκτη και πέτρινο γεφύρι.
Ο Άγιος Δημήτριος ή Σχινοδαύλεια βρίσκεται στην κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού που ξεκινά από το χωριό του Αγίου Δημητρίου (20 χλμ. από Μαρμάρι) και «βλέπει» το Αιγαίο. Πολύ κοντά του βρίσκεται και η παραλία Καλλιανού, στην οποία (εκτός από τον δρόμο) καταλήγει το περίφημο φαράγγι του Δημοσάρη, μια εκπληκτική διαδρομή που ξεκινά από την Όχη.

Δρόμοι του αέρα
Το Κάβο Ντόρο, το ακρωτήριο του Καφηρέα δηλαδή, διάσημο για τους μανιασμένους ανέμους του, προσφέρει μία από τις ωραιότερες εμπειρίες στην περιοχή. Η διαδρομή έως εκεί έχει μήκος 60 χλμ. (με αφετηρία την Κάρυστο) και κινείται στα πόδια της Όχης: ανεμογεννήτριες, γκρεμοί, βράχια, μυρωδιά από αγριοθύμαρο και ρίγανη και κατά τόπους καταπράσινα φαράγγια που καταλήγουν σε απάτητες παραλίες, όπως η Αρχάμπολη.
Από τα ερημικά χωριά που θα συναντήσετε, αξίζει να σταματήσετε στον Αντιά για να μάθετε για την περίφημη σφυριά –μια ολοκληρωμένη γλώσσα με γράμματα, συλλαβές, ακόμη και τονισμό, η οποία έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς– αλλά και στην Αμυγδαλιά, η οποία έχει και τους περισσότερους κατοίκους. Η κατάληξη στο άγριο τοπίο του Κάβο Ντόρο με το εκκλησάκι του Αϊ-Γρηγόρη και τη νησίδα Αράπης είναι συγκλονιστική.

Δρόμοι της γεύσης
Πλήθος επιλογών σε Κάρυστο και Μαρμάρι για όλα τα γούστα, από ολόφρεσκο ψάρι μέχρι μπέργκερ. Στην Κάρυστο μπορείτε να δοκιμάσετε το ουζερί Συνάντηση (τηλ. 22240-24526) και το κλασικό μαγέρικο Κάβο Ντόρο (τηλ. 22240-22326).
Το εστιατόριο Γευσίπλους (τηλ. 22240-25697) με την υπογραφή του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη σερβίρει νόστιμα, προσεγμένα πιάτα. Πολύ καλά θα φάτε και στο Χωνί (τηλ. 6932-218107) έξω από την πόλη, αλλά με πανοραμική θέα σε αυτήν και στη θάλασσα.
Στο Μαρμάρι, στην αυλή της χασαποταβέρνας Τσάμης (τηλ. 22240-32100) θα σας σερβίρουν ποιοτικά κρεατικά, ενώ για ψάρια θα πάτε στη Θάλασσα (τηλ. 22240-32459).
Στα χωριά δοκιμάστε οπωσδήποτε τον φημισμένο Ξυπόλητο (τηλ. 6974-892742) στο Πόθι, με δικά του κρέατα και λαχανικά, τον Στέφωση (τηλ. 22240-71219) στον Άγιο Δημήτριο και τις Μουριές (τηλ. 22240-31760) στο Παραδείσι.

Δρόμοι των ιπποτών
Το Κοκκινόκαστρο ή Castello Rosso, λίγο έξω από την Κάρυστο, είναι ένα από τα λίγα κάστρα της Εύβοιας. Το σημείο φαίνεται να οχυρώθηκε από την αρχαιότητα, κατόπιν το ενίσχυσαν οι Βυζαντινοί, αλλά τη σημερινή του μορφή απέκτησε από τους Ενετούς. Ελάτε εδώ ένα απόγευμα για να δείτε τη θέα στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και ζητήστε από τους ντόπιους να σας πουν τις ιστορίες για τον άδοξο έρωτα του ιππότη Λικάριου και της Βενετσιάνας αρχοντοπούλας Φελίζας.
Από το παρακείμενο χωριό Μύλοι θα πεζοπορήσετε για μία ώρα έως τη θέση Κύλινδροι, όπου βρίσκονταν τα αρχαία λατομεία. Στο σημείο παράτησαν, όπως φαίνεται, οι εργάτες της εποχής πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια πέντε κίονες 12 μέτρων: εδώ γινόταν η εξόρυξη και η λάξευση κι έπειτα η μεταφορά στο λιμάνι για εξαγωγή – πραγματικός άθλος! Εάν πάλι δεν είστε φαν της πεζοπορίας, επισκεφτείτε το πανέμορφο Κτήμα Μοντοφώλι (τηλ. 22240-23951), επισκέψιμο οινοποιείο και αρχαιολογικό χώρο μαζί, με πανέμορφα κτίρια διαφόρων εποχών και γοητευτική ιστορία.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
