Για τον Καπτά Παναγιώτη Τσάκο, που αγαπά τη Χίο όσο και τη θάλασσα, η δημιουργία στο νησί του ενός σχολείου που θα έστρεφε τη νεολαία στη ναυτιλία ήταν ένα όνειρο ζωής. Ο στόχος του ήταν η παράδοση να αποκτήσει μέλλον και το πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο. Το 2018 ίδρυσε το TEENS, το Πρότυπο Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης, θεσμός υψηλών εκπαιδευτικών προδιαγραφών που αγκαλιάστηκε αμέσως από την τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι σημειώνει κάθε χρόνο 94% επιτυχία των αποφοιτησάντων του στις Πανελλαδικές. Στα μέσα του Σεπτέμβρη ο Καπετάνιος βρίσκεται πάντοτε στον αγιασμό του Σχολείου αλλά και στην εορτή του Σταυρού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καρδάμυλα. Εκεί επισκέπτεται και το «Το Σπίτι της Μαρίας», αφιερωμένο στη μνήμη της κόρης του, το οποίο φιλοξενεί αφιλοκερδώς αγόρια από όλη την Ελλάδα, παρέχοντας στέγη και τροφή, τα οποία φοιτούν στα σχολεία των Καρδαμύλων, δίνοντας νέα πνοή στον τόπο αυτό.

Και φέτος λοιπόν, ο ευεργέτης έδωσε το «παρών» στην τελετή έναρξης της σχολικής χρονιάς, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ενός ανθρώπου της εκκλησίας που επειδή έχει σπουδάσει φιλολογία και έχει χρηματίσει εκπαιδευτικός, είναι ταγμένος στο πλευρό της νέας γενιάς του νησιού. Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής, ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Ενα πρόσωπο με αποδεδειγμένο ήθος, λαμπρή πορεία στο δικαστικό σώμα και στα ανώτατα κλιμάκια της διακυβέρνησης της πατρίδας μας. Του προσεφέρθη αργυρούς δίσκος με τη χιακή Σφίγγα –αρχαίο έμβλημα του νησιού– καθώς και ο θυρεός του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν και άλλοι παρευρισκόμενοι. Στο πνεύμα των ημερών ο πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Ευθύμιος Μητρόπουλος, προσωπικότητα κύρους της διεθνούς ναυτιλίας, μίλησε με θέμα «Κλιματική Κρίση: χρέος και καθήκον όλων μας». Αναφέρθηκε στις δράσεις του ιδρύματος και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την προστασία του θαλασσίου και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Εξήγγειλε μάλιστα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με βάση τη Χίο, που ονομάζεται Chios Climate Chance (CCC) και στοχεύει στην εκλαΐκευση και κατανόηση, από την ευρύτερη κοινωνία, των προβλημάτων και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ίδρυμα Γιάννη Λάτση και την Ελληνική Ενωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε Εργαστήριο Ασφαλούς Πρόσδεσης Πλοίων, μια μόνιμη δομή στον αύλειο χώρο του Λυκείου. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες ν’ αποκτήσουν γνώση, ως προς τις βασικές αρχές της διαδικασίας πρόσδεσης και απόδεσης πλοίων. Ηταν ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό και αποτελεί προτεραιότητα για κάθε ναυτικό.

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
