Δεδομένα και επίκαιρες προσεγγίσεις επιστημόνων στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο, παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση της “Συμμαχίας για τον Βόλο” στο ΤΕΕ Μαγνησίας.
Όπως και σε προηγούμενες δημοσιοποιήσεις δεδομένων που συλλέγει από σταθμούς μέτρησης στον Βόλο η ομάδα Greenyourair του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην παρουσίαση των νέων στοιχείων ο Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΘ Γιώργος Σαχαρίδης, επιμερίζοντας τις πηγές προέλευσης των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ανέφερε για το 2023 την θέρμανση – εστίαση με ποσοστό 32,6% (αυξημένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές), την κυκλοφορία οχημάτων με 28,8% μειωμένη εξαιτίας όπως τόνισε της βελτίωσης της κυκλοφορίας στο κέντρο του Βόλου με τις πεζοδρομήσεις, τους κυκλικούς κόμβους και την αυξημένη χρήση ΜΜΜ και την βιομηχανική δραστηριότητα με 37,21%, αυξημένη από προηγούμενες μετρήσεις.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται και το 2023 τους χειμερινούς μήνες με την ετήσια εικόνα να είναι χειρότερη από το 2021 και 2022 και βελτιωμένη σε σχέση με 2019 και 2020 ενώ όπως τονίστηκε σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της ομάδας για το 2023 και από το 2025 θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται και οι μετρήσεις άλλων ρύπων πουν καταμετρώνται αλλά απαιτείται χρόνος για να συγκεντρωθούν συγκριτικά στοιχεία.
Η κατάσταση που επικρατεί στο Βόλο καταγράφεται επαρκώς από τους σταθμούς μέτρησης της αερορύπανση, τόσο του προαναφερόμενου προγράμματος όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με τις έρευνες είναι γεγονός, πως κάθε τρεις ημέρες συνεχόμενων καταγραφών σωματιδίων, εκτός ορίων της νομοθεσίας, αυξάνονται και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο παιδιών και ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Στον Βόλο έχουμε το πλεονέκτημα να εχουμε τις καταγραφές από το πανεπιστήμιο και καταλαβαίνει κανείς από πού προέρχεται η ρύπανση και ποιες είναι οι πηγές της σε πραγματικό χρόνο. Το Νοσοκομείο του Βόλου εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο και συσχετίζουμε τις καταγραφές ρύπων με τις εισαγωγές. Τρεις ημέρες παρατεταμένης ρύπανσης και οι εισαγωγές αυξάνονται στο Νοσοκομείο», εξήγησε και υπενθύμισε ότι τα μέτρα πυ πρέπει να ληφθούν είναι αυτά που εφαρμόζονται σε πόλεις όπου ο λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες, όμως ο Βόλος δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρ. Βενέτης δήλωσε πως η ρύπανση είναι ένα φαινόμενο σύνθετο, αποτελεί τον πιο σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και τόνισε πως οι επιδημιολογικές μελέτες πρέπει να είναι συνεχόμενες σε έναν πληθυσμό που είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο, ενώ οι ενδεδειγμένες λύσεις δεν εφαρμόζονται.
Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Βόλου κ. Κ. Βολιώτης παρουσίασε διαχρονικά τις παρεμβάσεις της Πρωτοβουλία σε θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και τέλος ο επικεφαλής της Συμμαχία για τον Βόλο κ. Νικ. Παπαπέτρος τόνισε ότι η παράταξη του από την προεκλογική ακόμη περίοδο είχε αναφερθεί στην ανάγκη περιορισμού των πηγών ρύπανσης, που είναι το κυκλοφοριακό, οι βιομηχανίες και η καύση οργανικών καυσίμων.