Λατρεύτηκαν από τους αρχαίους Ρωμαίους, υμνήθηκαν στην ιταλική μουσική και τέχνη, και εδώ και αιώνες «κοσμούν» με το σχηματισμένο πράσινό τους τον αστικό ορίζοντα της Αιώνιας Πόλης.
Ωστόσο, τα εμβληματικά πεύκα «ομπρέλες» της Ρώμης εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, όχι μόνο εξαιτίας της προσβολής τους από ένα εξαιρετικά ολέθριο και μεταδοτικό παράσιτο, αλλά και, όπως καταγγέλλουν οι πολίτες, λόγω της ολιγωρίας των δημοτικών Αρχών.

«Βρίσκονται στις καρδιές, τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις όλων», λέει η Τζάκοπα Στιντσέλι, που μαζί με άλλους ακτιβιστές διαδηλώνει για τη διάσωση των θρυλικών δέντρων.
Κάποιοι καταγγέλλουν πως η δημοτική Αρχή σπεύδει να κόψει αδιακρίτως τα δέντρα που έχουν πληγεί από το παράσιτο, παρότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με παρασιτοκτόνα, φροντίδα και άλλες ενέργειες.
Αν και ο ακριβής αριθμός των δέντρων που έχουν κοπεί δεν είναι σαφής, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κοπεί τουλάχιστον 4.000 δέντρα δυνητικά διασώσιμα, ενώ στρέμματα πευκοδάσους στα προάστια της Ρώμης έχουν καταστραφεί από το παράσιτο.

«Δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω μόνο να κλάψω», λέει η Εβα Βιτόρια Καμερίνο, μία από τις διαδηλώτριες του Αυγούστου, στη θέα ενός πρόσφατα κομμένου δέντρου.
Οι δημοτικές Αρχές αντιτείνουν ότι διενεργούν ειδικούς ελέγχους στα δέντρα, οι οποίοι δείχνουν πως δεν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Ενας άλλος διαδηλωτής, ο Αλεσάντρο Κρεμόνα Ουρμπάνι, καταγγέλλει ότι έχουν κοπεί εκατοντάδες δέντρα μόνο στη συνοικία Βιάλε Τριέστε. Μάλιστα, καταγράφει και χαρτογραφεί τα κομμένα δέντρα σε μια εφαρμογή, αιτούμενος να μάθει γιατί ξεριζώθηκαν.

Οι ντόπιοι έχουν πλέον «υιοθετήσει» κάποια από τα δέντρα και τα φροντίζουν μόνοι τους ένα προς ένα.
Τα πεύκα, που το φύλλωμά τους μοιάζει με ομπρέλα, «είναι τεράστιας σημασίας» στη Ρώμη από την αρχαιότητα, σημειώνει ο Κάρλο Μπλάσι, επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης.

Για τους θαυμαστές τους τα πεύκα προσφέρουν σκιά, δροσιά, φίλτρο στη ρύπανση και καρπούς. Το ιδιαίτερο σχήμα του πρασίνου τους «ταιριάζει τέλεια στην ομορφιά της Ρώμης και στους τρούλους των καθεδρικών ναών της», εκτιμά η Φραντσέσκα Μαράντζελο, κάτοικος Ρώμης.
Το έντομο που απειλεί το πεύκο (Pine tortoise scale) είναι ενδημικό της Βόρειας Αμερικής και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας το 2014. Εκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, σαρώνοντας σαν «τσουνάμι» την ευρύτερη Ρώμη και μετατρέποντας τα πεύκα της σε
κάτισχνες καφέ σκιές.
Πηγή: New York Times
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
