Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών κρατών καλούν το Ισραήλ με κοινή επιστολή τους να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί, οι υπουργοί καλούν επίσης να φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό στον θύλακο.
Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται οι ΥΠΕΞ των έξι από τις επτά χώρες της G7, πλην ΗΠΑ.
Στο τετρασέλιδο κείμενο με παραλήπτη τον ομόλογό τους Ισραέλ Κατς, υπογραμμίζουν πως υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα και θυμίζουν πως καταδίκασαν την επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν σταματά να χειροτερεύει.
Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, καλούν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις προς τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφα
Πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφα, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, και μονάδες του κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης. Έκτοτε, η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σταματήσει μέσω αυτού του νευραλγικής σημασίας περάσματος. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το γεγονός αυτό.
Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της διπλωματίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης και της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, τς Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε την ανάπτυξη περαιτέρω δυνάμεων στη Ράφα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες έχουν βομβαρδιστεί ήδη εκατοντάδες θέσεις της Χαμάς και έχουν καταστραφεί αρκετές υπόγειες σήραγγες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν πλέον φύγει από την πόλη.
Χαμάς: Πάνω από 100 πανεπιστημιακοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο με το Ισραήλ
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη κατάλογο με πάνω από εκατό ονόματα πανεπιστημιακών και ερευνητών οι οποίοι, κατ’ αυτήν, σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δολοφονίες από τη δύναμη κατοχής επιστημόνων, πανεπιστημιακών, καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, ανθρώπων διακεκριμένων στην παλαιστινιακή κοινωνία της Λωρίδας της Γάζας», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της είναι να εξαλείψει εντελώς τους επιστήμονες και τους ερευνητές», συνεχίζει το κείμενο.
Ανάμεσα στα 104 ονόματα του καταλόγου απαντάται αυτό του Σουφιάν Τάγεχ, πρώην προέδρου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, διακεκριμένου ερευνητή στα πεδία της φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Αναφέρεται επίσης το όνομα του χειρουργού και καθηγητή ιατρικής Αντνάν Άχμεντ Ατίγια ας Μπουρς.
Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων, ο Αντνάν αλ Μπουρς, 50 ετών, πέθανε στη φυλακή τη 19η Απριλίου. Συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις μαζί με άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο Αλ Άουντα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς σχετικά με τον θάνατό του υπό κράτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν είναι «ενήμερος για τέτοιο συμβάν».
Η κυβέρνηση της Χαμάς κάλεσε «τις ελεύθερες χώρες του κόσμου και όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με την ανώτερη εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν αυτό το ιστορικό έγκλημα και να ασκήσουν πίεση στην κατοχή για να τερματίσει τον γενοκτονικό πόλεμο».
Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε με φόντο κινητοποιήσεις φοιτητών σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εναντίον του πολέμου.
Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 128 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο 38 θεωρείται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε σε αντίποινα το Ισραήλ έχουν προκαλέσει πελώριες καταστροφές στον θύλακα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35.272 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967, το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, δυο χρόνια προτού πάρει την εξουσία στον θύλακο η Χαμάς.
ΟΗΕ για Γάζα: «Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου»
«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Κύπρου, που υποστηρίζονται από άλλα κράτη μέλη, να διατηρήσει (σε λειτουργία) τον θαλάσσιο διάδρομο ως πρόσθετη οδό για (να παραδίδεται) ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Χακ ανέφερε ότι οριστικοποιούνται τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου ο ΟΗΕ να είναι σε θέση να χειριστεί επαρκώς την ανθρωπιστική βοήθεια μόλις λειτουργήσει σωστά η πλωτή αποβάθρα (που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ), εγγυώμενος παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού του. Η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή της κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας για την εγγύηση της ασφάλειας αυτής της επιχείρησης.
«Είμαστε ευγνώμονες και στις ΗΠΑ για όλη τη δουλειά που έκαναν για να στηθεί η πλωτή αποβάθρα. Ωστόσο, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από μια πλωτή αποβάθρα, που είναι μακριά από εκεί όπου οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες. Για να αποτρέψουμε τη φρίκη ενός λιμού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πιο γρήγορη και προφανή διαδρομή για να φτάσουμε στους κατοίκους της Γάζας και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε χερσαία πρόσβαση», θύμισε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι χερσαίες διαδρομές είναι η πιο βιώσιμη, αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδος παροχής βοήθειας, και γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζει απαραίτητο να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης.