«Στα 78 μου χρόνια, είμαι τόσο οξυδερκής και παραγωγικός όσο ήμουν πάντοτε», γράφει χαρακτηριστικά ο Anthony D. Fredericks, ομότιμος καθηγητής στον τομέα της εκπαίδευσης στο York College της Πενσυλβανίας και συγγραφέας τουλάχιστον 175 βιβλίων.
«Παρόλο που τώρα είμαι συνταξιούχος, εξακολουθώ να γράφω βιβλία, να κάνω παρουσιάσεις και να γράφω blog για την ψυχολογία. Το μυστικό μου για να παραμένω οξυδερκής είναι απλό: είμαι συνεχώς φιλοπερίεργος», τονίζει ο ίδιος. Η χημεία του εγκεφάλου μας αλλάζει όταν έχουμε περιέργεια, συμπληρώνει, λέγοντας ότι είναι αυτό που μας κρατάει διανοητικά ενεργούς.
Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, ακολουθούν οι τέσσερις κανόνες που ακολουθεί πιστά, ώστε να κρατήσει την ταχύτητα και την οξυδέρκειά του:
1. Αποδεχθείτε ό,τι δεν ξέρετε
Συχνά θεωρούμε ότι η γνώση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Κι όμως, σύμφωνα με τον Fredericks, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους αποδέχονται τη «φυσική τους άγνοια». Κατανοούν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουν για τον κόσμο, χωρίς αυτό να εμποδίζει την πρόοδό τους. Αντιθέτως, τους παρακινεί να κάνουν περισσότερα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Fredericks, προκειμένου να το πετύχετε αυτό, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο γνωρίζετε λίγα πράγματα, κατά προτίμηση κάτι που δεν σχετίζεται με τη δουλειά ή τα ενδιαφέροντά σας. Αφιερώστε πέντε έως δέκα λεπτά για να μάθετε ό,τι μπορείτε για αυτό το θέμα και γράψτε τρία ενδιαφέροντα στοιχεία για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.
2. Εξασκήστε τις διαφορετικές σκέψεις
Πολλοί αναζητάμε σε κάθε περίσταση τις «σωστές» απαντήσεις. Ο Fredericks, όμως, λέει: «Εχω περάσει όλη μου την καριέρα ως εκπαιδευτικός και μπορώ να σας πω ότι τα περισσότερα σχολεία μάς έμαθαν να εστιάζουμε στα γεγονότα («Ποια είναι η πρωτεύουσα της Πενσυλβανίας;»), αντί για δημιουργικές απαντήσεις («Πού πιστεύετε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται η πρωτεύουσα της Πενσυλβανίας;»). Οι ανοιχτές ερωτήσεις με πολλαπλές απαντήσεις ενθαρρύνουν τη βαθύτερη σκέψη και βοηθούν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευέλικτο», τονίζει. Για να εξασκήσετε αυτό, μπορείτε κάποιες φορές την εβδομάδα να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις του τύπου «Τι θα γινόταν αν…;» (πχ.Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να ξαναζήσετε οποιαδήποτε μέρα της ζωής σας; Τι θα κάνατε; Τι θα γινόταν αν ένα ιστορικό γεγονός μπορούσε να αντιστραφεί; Ποιο θα επιλέγατε; Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια σειρά από απαντήσεις και μονοπάτια για εξερεύνηση.
3. Αξιοποιήστε τη δύναμη του θαυμασμού
Σύμφωνα με ερευνητές του Greater Good Science Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο θαυμασμός μπορεί να διεγείρει την περιέργεια και την απορία. Μερικά παραδείγματα είναι το να κρατάτε ένα νεογέννητο μωρό, να βλέπετε ένα σπουδαίο αξιοθέατο για πρώτη φορά ή να παρακολουθείτε ένα καλειδοσκόπιο. Αυτή η αίσθηση δέους μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας, να συμβάλει σε μια πιο θετική στάση και να ενισχύσει την περιέργεια, τονίζει ο Fredericks. Πώς να το κάνετε; Μία ή δύο φορές το μήνα, μπορείτε να πηγαίνετε σε ένα νέο μέρος, όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί ποτέ. Δεν χρειάζεται να είναι μακριά. Βρείτε κάτι που να σας κάνει εντύπωση, αφιερώστε χρόνο στην παρατήρησή του και καταγράψτε τις σκέψεις σας.
4. Διαφοροποιήστε τη λίστα των βιβλίων σας
Η ανάγνωση ενός βιβλίου με θέμα εκτός του πεδίου της ειδικότητάς μας μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε τη φυσική μας περιέργεια. Όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης μέσω της λογοτεχνίας, ανοίγουμε νέες δυνατότητες μάθησης, τονίζει ο Fredericks. Για να το επιτύχετε αυτό μπορείτε να επιλέξετε τουλάχιστον τρία βιβλία με θέματα που σας ενδιαφέρουν, αλλά δεν έχετε μελετήσει ή ασχοληθεί ποτέ επίσημα. Διαβάστε τουλάχιστον ένα κεφάλαιο την ημέρα, λέει ο Fredericks. «Μπορεί να εκπλαγείτε από το πού θα σας οδηγήσει η έρευνά σας» καταλήγει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
