Πρόγευση της πολιτικής σύγκρουσης που αναμένεται στη Βουλή για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, αποτελεί η έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα οικονομικά και εργασιακά θέματα. Επίκεντρο ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού, η αναπροσαρμογή των μισθών του Δημοσίου αλλά και το αίτημα της αντιπολίτευσης για επαναφορά διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς φορείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους καθώς, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερους μισθούς.
Oι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο κατώτατος μισθός οδηγήσαν σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς η θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού έχει πάρει την κοινοβουλευτική οδό. Ο μηχανισμός εξασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων δηλώνει η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Αυτοί που λένε ελεύθερα συλλογικές συμβάσεις βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερους μισθούς. Αν ακούσουμε αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει και πιο κάτω για να καταλάβουμε τη προτείνει η αντιπολίτευση. Είναι πολύ επικίνδυνο στο τα εργαζόμενους. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση βλάπτει τον εργαζόμενο»
Για κίνδυνο μείωσης του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο τοΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Παύλο Χρηστίδη να επισημαίνει: «Και στρεψόδικοι και αδιάβαστοι στη ΝΔ. Με τον τρόπο που νομοθετεί η ΝΔ να σκεφτεί ότι επιτίθεται σε όλους τους εργαζόμενους».
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, είπε πως: «Η κυβέρνηση μιλάει για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας από 950 ευρώ».
Κριτική στην κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε πως: «έχουμε αμφιβολίες αν είστε υπέρ, γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα τέτοιο στη διακυβέρνησή σας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως: «ο κατώτατος μισθός μπορεί πάλι να καταργηθεί με νέα πράξη υπουργικού συμβουλίου ή με νέο νόμο που θα αλλάξει τον προηγούμενο».
«ΤηνΠλεύση Ελευθερίας δεν την βλέπετε, γιατί είναι το μόνο κόμμα που κάνει αντιπολίτευση», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κόντρα για ΦΠΑ και φορολόγηση
Λίστα με τους 72 έμμεσους και άμεσους φόρους που μειώθηκαν η καταργήθηκαν από το 2019 και μετά συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση για την φορολογική πολιτική.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς ανέφερε ότι: «θέλω να σας δώσω τη λίστα με τους 72 φόρους και εισφορές που έχουν μειωθεί από το 2019. Από τους 72 φόρους, οι 23 είναι μειώσεις έμμεσων φόρων, δηλαδή μειώσεις ΦΠΑ, επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες, με ετήσιο κόστος 7,6 δισ. ευρώ».
Για επικοινωνιακή καραμέλα της ΝΔ έκανε λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ. Όπως δήλωσε: «Ποια είναι η “καραμέλα” των τελευταίων ημερών αυτού του συστήματος; Ο “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”. Όταν λοιπόν υποσχόταν ως αντιπολίτευση μείωση του ΦΠΑ, τώρα είναι λαϊκισμός, το όχι της κυβέρνησης σε οτιδήποτε πει η αντιπολίτευση δημιουργεί σύγκρουση που δεν έχει όφελος για τους πολίτες».
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ με αφορμή δηλώσεις του τομεάρχη ανάπτυξης του κόμματος Γιώργου Νικητιάδη στο ΟΝΕ για τους φορολογικούς συντελεστές.
«Αν πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τα μερίσματα και τα κέρδη να αυξηθούν», είπε ο κ. Νικητιάδης, ενώ ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε πως: «Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με πράσινους Κατρούγκαλους, που οδηγούν αναπόδραστα στο “λεφτά υπάρχουν 2.0”. Με μία διαφορά. Το 2024 δεν είναι 2010. Οι πολίτες γνωρίζουν πια ότι πίσω από κάθε εύηχη αλλά ακοστολόγητη πρόταση κρύβεται μια νέα φοροαφαίμαξη».
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: Φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών με συντελεστή από 5% έως 10% για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς.
Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται με ορίζοντα την συζήτηση του προυπολογισμου.
Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης
www.ertnews.gr