• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ποιοι ιοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία
Share

08/07/2026 15:55

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιοι ιοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία

Last updated: 2026/07/08 at 3:54 ΜΜ
Newsroom Published 08/07/2026
Share
6 Min Read
Ποιοι ιοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία
SHARE

Ποιοι ιοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία

Contents
Οι ζωονόσοι και ο πραγματικός κίνδυνοςΠοιοι ιοί προκαλούν ανησυχίαΟ επόμενος ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν δύο ή τρεις ιούς που δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ ξανά σε ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις, ωστόσο η συνολική τάση παραμένει σχετικά σταθερή από τη δεκαετία του 1960. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς περνούν σχεδόν απαρατήρητοι και οι ερευνητές συχνά χρειάζεται να ανατρέξουν σε παλιές ιατρικές δημοσιεύσεις για να βρουν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτούς. Ορισμένοι ιοί εξαφανίζονται εντελώς και σχεδόν ξεχνιούνται. Στον αντίποδα βρίσκονται η ανακάλυψη του HIV-1 το 1983 και του SARS-CoV-2 το 2020, που προανήγγειλαν τις πανδημίες του AIDS και του COVID-19 αντίστοιχα, οι οποίες έχουν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους.

Ποιοι ιοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία; Για να απαντήσουν στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν επιδημιολογικά δεδομένα και συνέταξαν μια λίστα με τα παθογόνα που θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα.

Οι ζωονόσοι και ο πραγματικός κίνδυνος

Οι πανδημίες έχουν πολλές μορφές, όμως τις τελευταίες δεκαετίες οι σημαντικότεροι «υπαίτιοι» είναι οι ιοί των οποίων το γενετικό υλικό αποτελείται από RNA και όχι από DNA. Παρότι έχουν αναγνωριστεί χιλιάδες είδη RNA ιών –και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια– μόνο 239 είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ιών που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για ζωονοσογόνους ιούς, δηλαδή ιούς που μεταδίδονται κυρίως από τα ζώα στους ανθρώπους και όχι μεταξύ ανθρώπων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λύσσα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται καθησυχαστικό, ωστόσο οι ιοί μεταλάσσονται γρήγορα και υπάρχει ανησυχία ότι ένας ζωονοσογόνος ιός θα μπορούσε να αποκτήσει την ικανότητα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη γρίπη των πτηνών. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένο παράδειγμα RNA ιού που να απέκτησε αυτή την ικανότητα. Η λύσσα, για παράδειγμα, δεν έχει εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινα κρούσματα κάθε χρόνο.

Μεγαλύτερη απειλή αποτελούν οι ιοί που ήδη μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων. Αυτοί μπορεί να εξελιχθούν ώστε να γίνουν ακόμη πιο μεταδοτικοί, όπως συνέβη με τις διαδοχικές παραλλαγές του SARS-CoV-2. Πολλοί από αυτούς πέρασαν αρχικά από τα ζώα στους ανθρώπους έχοντας ήδη την ικανότητα ανθρώπινης μετάδοσης. Πιθανότατα έτσι προέκυψαν στο μακρινό παρελθόν η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, αλλά και δεκάδες ιοί που προκαλούν κοινά κρυολογήματα και γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Υπάρχουν επίσης ιοί που μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ ανθρώπων, αλλά μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει μόνο περιορισμένες επιδημικές εξάρσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός τους (R) –δηλαδή ο μέσος αριθμός ατόμων που μολύνει κάθε φορέας– παραμένει χαμηλός και οι αλυσίδες μετάδοσης τελικά διακόπτονται. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός μπορεί να αλλάξει, για παράδειγμα όταν ένας ιός που κυκλοφορούσε μόνο σε απομονωμένα χωριά φτάσει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Κάτι ανάλογο συνέβη με το στέλεχος Ζαΐρ του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014.

Ποιοι ιοί προκαλούν ανησυχία

Οι ιοί που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες είναι σχετικά λίγοι, ωστόσο αποτελούν τους πιο αξιόπιστους δείκτες για μελλοντικές απειλές κατά της δημόσιας υγείας. Το στέλεχος Ζαΐρ του ιού Έμπολα, οι ιοί Τσικουνγκούνια, Ζίκα και Oropouche που μεταδίδονται μέσω εντόμων, καθώς και ο mpox (ιός DNA), περιλαμβάνονταν εξαρχής στη λίστα και στη συνέχεια προκάλεσαν σημαντικές επιδημίες.

Ορισμένοι πιο σπάνιοι ιοί έχουν επίσης βρεθεί πρόσφατα στο προσκήνιο: το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού που συνδέθηκε με πρόσφατη επιδημία σε κρουαζιερόπλοιο και το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του ιού Έμπολα το οποίο εξαπλώνεται αυτή την περίοδο στην Κεντρική Αφρική.

Ο επόμενος ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήδη από το 2019, η ερευνητική ομάδα από τη Σκωτία είχε δείξει ότι οι ιδιαίτερα μεταδοτικοί ιοί συνήθως συγγενεύουν στενά με άλλους ιούς που μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων, αλλά εμφανίζονται ανεξάρτητα μέσω μετάδοσης από ζώα. Αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση του SARS-CoV-2, ο οποίος ήταν πολύ συγγενικός με τον αρχικό κορονοϊό SARS, αλλά προήλθε ανεξάρτητα –και πιθανότατα έμμεσα– από νυχτερίδες.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη συμπεριλάβει έναν κορονοϊό τύπου SARS στους βασικούς υποψήφιους για τη «Νόσο X». Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες ανησύχησαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εμφάνισης του COVID-19, καθώς ο νέος ιός ταίριαζε απόλυτα στο προφίλ που αναζητούσαν.

Αντίθετα, ούτε το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού ούτε το Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα φαίνεται να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να προκαλέσουν παγκόσμια πανδημία. Ωστόσο, εάν εμφανιζόταν ένας νέος ιός συγγενικός με την ιλαρά, το σενάριο θα ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς θα υπήρχε πραγματική πιθανότητα μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ακόμη σοβαρότερης από τον COVID-19.

Παράλληλα, τα δύο αυτά στελέχη υπενθυμίζουν κάτι σημαντικό: και οι δύο κυκλοφορούσαν για εβδομάδες προτού εντοπιστούν. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον SARS-CoV-2. Η ταχύτερη ανίχνευση και κατανόηση των νέων ιών θα μπορούσε να στερήσει από την επόμενη πανδημία αυτό το κρίσιμο χρονικό προβάδισμα και να μειώσει σημαντικά τις ανθρώπινες και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της.

Πηγή: Ars Technica

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Μελέτη: Η γυναικεία υπογονιμότητα θα επηρεάζει 80 εκατομμύρια γυναίκες έως το 2036 Μελέτη: Η γυναικεία υπογονιμότητα θα επηρεάζει 80 εκατομμύρια γυναίκες έως το 2036
Επόμενο Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι φέρνει νέα ελπίδα για άτομα με παράλυση στα χέρια Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι φέρνει νέα ελπίδα για άτομα με παράλυση στα χέρια

Δημοφιλέστερα

Μελέτη: Η γυναικεία υπογονιμότητα θα επηρεάζει 80 εκατομμύρια γυναίκες έως το 2036
Μελέτη: Η γυναικεία υπογονιμότητα θα επηρεάζει 80 εκατομμύρια γυναίκες έως το 2036
08/07/2026
Γιατί η ακραία ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης δέντρων
Γιατί η ακραία ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης δέντρων
28/06/2026
Πώς η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι: Τα δεδομένα πίσω από τον ιστορικό καύσωνα του Ιουνίου 2026 – Ανάλυση του ClimateHub
Πώς η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι: Τα δεδομένα πίσω από τον ιστορικό καύσωνα του Ιουνίου 2026 – Ανάλυση του ClimateHub
28/06/2026
Ο βιώσιμος τουρισμός στις Βόρειες Σποράδες στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Σκιάθο
Ο βιώσιμος τουρισμός στις Βόρειες Σποράδες στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Σκιάθο
29/06/2026
Η δράση “Σκιάθος Φιλική προς τον Αυτισμό” του Δήμου Σκιάθου υποψήφια στα Innovation in Politics Awards 2026
Η δράση “Σκιάθος Φιλική προς τον Αυτισμό” του Δήμου Σκιάθου υποψήφια στα Innovation in Politics Awards 2026
30/06/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?