Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Τελικά δεν χρειάστηκαν δύο χρόνια για την αποστράγγιση των εκτός ταμιευτήρα νερών της Κάρλας. Προφανώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού. Το πλήγμα όμως στο περιβάλλον και την οικονομία της Μαγνησίας με την εμφάνιση εκατοντάδων τόνων ψόφιων ψαριών στον Παγασητικό είναι μεγάλο και έρχεται να συμπληρώσει την καταστροφή από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, που πολλά χρόνια τώρα μελετάει την Κάρλα, αναφέρει ότι ο θάνατος των ψαριών στην Κάρλα τον περασμένο Ιανουάριο: οφείλεται στην τοξικότητα της λίμνης. Επίσης ότι στη Κάρλα κυριαρχεί ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού).
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, σε συνδυασμό και με την έλλειψη οξυγόνου, από το γεγονός ότι τεράστιες ποσότητες νεκρών ψαριών συγκεντρώθηκαν στο δίχτυ του Ξηριά, πριν έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό.
Ο καθηγητής του Π.Θ. κ. Δ. Κλαουδάτος γράφει ότι: «Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στον κόλπο του Παγασητικού ο οποίος είναι μια ημίκλειστη περιοχή σχετικά περιορισμένου βάθους που είχε ήδη επιβαρυνθεί από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 και από την εδώ και ένα χρόνο είσοδο των υδάτων της Κάρλας στο εσωτερικό του».
Οι ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Κυβέρνησης είναι μεγάλες αφού όφειλαν να παρακολουθούν στενά τις συνέπειες στο οικοσύστημα του Παγασητικού από τα επιβαρυμένα με ποικίλους ρύπους νερά του κάμπου. Γιατί περιείχαν απόβλητα εργοστασίων, ζιζανιοκτόνα, και λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, πετρέλαια, βαρέα μέταλλα και ουσίες από ζώα που θάφτηκαν στο νερό με τις πλημμύρες, όπως τοξίνες κλπ. Στη συνέχεια το τοπίο δυναμιτίστηκε από τα ψόφια ψάρια που κατέληξαν στον Παγασητικό και επέφεραν αφόρητη δυσοσμία. Οι υπηρεσίες όφειλαν, με την πρώτη εμφάνιση ψόφιων ψαριών στον Παγασητικό, να ενεργήσουν αστραπιαία για να προλάβουν το κακό αλλά αδράνησαν.
Τώρα μας λένε ότι αφού μετρούν κολοβακτηρίδια και τα βρίσκουν εντός των ορίων είμαστε μια χαρά. Λες και τα ψόφια ψάρια χ@ζουν στα νερά του Παγασητικού. Μέτρησαν άραγε κυανοτοξίνες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, άζωτο και φωσφόρο; Αν ναι να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα πριν οδηγήσουν τον κόσμο στη θάλασσα.
Ευθύνες έχει φυσικά και η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου που, αντί να φροντίσει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της πόλης και του Παγασητικού, επέλεξε την κόντρα της με τον Περιφερειάρχη λες και αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι το περιβάλλον και η οικονομία της περιοχής. Το ενδιαφέρον της δε ήταν τόσο μεγάλο που δεν δέχτηκε να γίνει συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερησίας διατάξεως, δύο φορές (26/8 και 28/8), για το τεράστιο αυτό θέμα που απασχολούσε την πόλη και έφτασε να απασχολεί ακόμα και τα διεθνή ΜΜΕ! Εάν το είχε κάνει, πιθανόν να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα.
Σήμερα η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα βρίσκεται περίπου στα 48 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με οικολογικό όριο τα 47 μέτρα. Είναι επομένως βέβαιο ότι, αν γίνουν ανεξέλεγκτες αρδεύσεις, η στάθμη του νερού θα πέσει οπότε και πάλι νεκρά ψάρια θα υπάρξουν, στον ταμιευτήρα, όπως και πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως εμείς θα περιμένουμε τον κ. Μπέο να κάνει πρώτος μπάνιο στα «καθαρά νερά» του Παγασητικού και μετά θα δούμε αν θα κολυμπήσουμε και εμείς.