Ένα κτίριο κόσμημα για τον Βόλο, πλήρως επισκευασμένο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, την Κεντρική Βιβλιοθήκη, παρέδωσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι προχωρούν οι αποκαταστάσεις και σε άλλες πανεπιστημιακές υποδομές.
Νέοι ανελκυστήρες και μηχανολογικός εξοπλισμός, νέος φωτισμός, συστήματα ψύξης θέρμανσης, μονώσεις, πυρασφάλεια κ.α. κυρίως όμως παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, συνολικής δαπάνης 2,5 εκατ., αναβάθμισαν το εμβληματικό κτίριο έναντι του Δημαρχείου Βόλου, δίνοντας και πάλι την δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές κ.α. να ταξιδέψουν στον κόσμο των έντυπων βιβλίων σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον.

Ως πολύ σημαντική ημέρα για το ΠΘ και την πόλη του Βόλου, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρύτανης του ΠΘ κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης τονίζοντας ότι «παραδίδεται ξανά στην ακαδημαϊκή κοινότητα η Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δεν είναι απλά ένα κτήριο, είναι η καρδιά της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι το σημείο αναφοράς όλων των Τμημάτων κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Μετά τις καταστροφές των Daniel & Elias το κτήριο είχε εκτεταμένες καταστροφές. Με σημαντική προσπάθεια ως διοίκηση του ΠΘ βρήκαμε τη χρηματοδότηση και προχωρήσαμε σε σύμβαση ανάθεσης για να γίνει το έργο. Είχαμε πολλά προβλήματα με καταγγελίες από διάφορους ανώνυμους για την όλη διαδικασία, αλλά εμείς τα ξεπεράσαμε όλα και φτάσαμε σήμερα να παραδίδουμε αυτό το ωραίο κτήριο».
Ο κ. Μπιλλίνης ευχαρίστησε τη Διοίκηση της Βιβλιοθήκης, τον Διευθυντή της κ. Κλαψόπουλο, την τεχνική Υπηρεσία του ΠΘ, την οικονομική υπηρεσία και του συνεργάτες του κ.κ. Λασπίδου και Πλαγερά που όπως είπε χαρακτηριστικά «στάθηκαν δίπλα μου σε έναν αγώνα δρόμου για να επαναφέρουμε τα κτήρια του ΠΘ στην κατάσταση που ήταν».
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «παραλάβαμε κτήρια που δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ, ήρθαν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κατάσταση επιδεινώθηκε. Δεν πτοηθήκαμε, παρά τη γκρίνια από κάποιους, προχωρήσαμε μπροστά και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδίδονται κι άλλα κτήρια και θα επανέρχεται το κτήριο του ΠΘ σε πλήρη λειτουργία.
Ευχαριστώ το Ίδρυμα Κυριαζή και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, που στις δύσκολες περιόδους που δεν είχαν οι φοιτητές μας που να μελετήσουν, μας παραχώρησαν τον χώρο».


Γιάννης Κλαψόπουλος: «Το κτήριο έχει γίνει καινούργιο»
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Κλαψόπουλος ήταν εκείνος που βρίσκονταν καθημερινά στον χώρο και συνεργάστηκε όπως είπε ο ίδιος άριστα με τον ανάδοχο. «Με το πρώτο τεστ με τις πρόσφατες βροχές δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το κτήριο έχει γίνει καινούργιο. Ό,τι ηλεκτρολογικός μηχανικός υπήρχε κάτω, έφυγε. Μπήκαν καινούργιοι ανελκυστήρες, καινούργιος κλιματισμός, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια, συστήματα ασφαλείας, πατώματα σε χώρους που πήραν νερό, αντικαταστάθηκαν οι λάμπες και είναι όλες Led», σημείωσε.
Χρυσή Λασπίδου: Να παραδώσουμε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο
Από την πλευρά της η Αντιπρύτανης Καινοτομίας του ΠΘ κ. Χρυσή Λασπίδου σημείωσε ότι πίστευε πως τα παιδιά πλέον διαβάζουν ψηφιακά, κατάλαβε όμως ότι η Βιβλιοθήκη είναι σημαντική γι’ αυτά και για το διάβασμά τους αλλά και για να έχουν έναν χώρο να βρεθούν.
«Κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα μέσω της μονάδας μας One Planet Thessaly η μονάδα που ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και στον τομέα της βιβλιοθήκης και της ψηφιοποίησης είναι τεράστια τα βήματα που γίνονται και θα γίνουν για να παραδώσουμε ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής», σημείωσε.
Παναγιώτης Πλαγεράς: «Τρέχουν» δεκάδες διαγωνισμοί
Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Πλαγεράς ανέφερε πως δεν είναι μόνο η Κεντρική Βιβλιοθήκη ή το αμφιθέατρο Κορδάτος, αλλά κι άλλα αμφιθέατρα και υποδομές έχουν μπει σε διαδικασία αποκαταστάσεων ή συντήρησης.
«Θα έχουμε συντήρηση σε όλα τα κτήρια του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις και φυσικά «τρέχουν» δεκάδες διαγωνισμοί για τη συντήρηση καυστήρων, λεβήτων, υδρορροών κτλ. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη. Έχουμε το πρόβλημα που συνεχώς μειώνεται το προσωπικό υποστήριξης, μακάρι να πάνε στο μέλλον καλύτερα τα πράγματα για να είμαστε πιο γρήγοροι», ανέφερε.









Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.