• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: ΟΗΕ: Η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα»
Share

08/09/2026 16:57

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΟΗΕ: Η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα»

Last updated: 2026/09/08 at 4:56 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 08/09/2026
Share
4 Min Read
ΟΗΕ: Η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα»
SHARE

ΟΗΕ: Η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα»

Contents
«Κόκκινες γραμμές» και ανεξάρτητος έλεγχος Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τιρκ, ζητώντας πολύ ισχυρότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των συστημάτων AI και διεθνή συμφωνία πάνω σε σαφείς «κόκκινες γραμμές».

Μιλώντας χθες Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τιρκ ενέταξε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις «άγνωστες, ακόμη και πρωτοφανείς» απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και άσκησε έντονη κριτική στην καθυστέρηση λήψης μέτρων.

«Η ανάγκη για διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ευρέως αναγνωρισμένη – αλλά πού είναι η δράση;», διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση ευνοεί κυρίως τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τους ιδιοκτήτες και τους υποστηρικτές τους.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά του στη συγκέντρωση ισχύος γύρω από την AI. Όπως είπε, «μια χούφτα άνδρες» διαθέτει σχεδόν απεριόριστη εξουσία πάνω στην τεχνολογία, ενώ η συζήτηση περί ελευθερίας συχνά καταλήγει, κατά την έκφρασή του, στην «ελευθερία να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα μας».

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες ανθρώπων που εργάζονται στον ίδιο τον κλάδο ότι τα πιο προηγμένα συστήματα AI θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υπαρξιακή απειλή, δηλαδή σε κίνδυνο που θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί κατά τη δοκιμή προηγμένων συστημάτων: AI που επιχειρεί να ξεφύγει από το περιβάλλον στο οποίο δοκιμάζεται ή που εκβιάζει τους προγραμματιστές της προκειμένου να αποφύγει την απενεργοποίησή της. «Αυτή είναι μια Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι υπερβολικά ισχυρή», είπε.

Το γραφείο του Τιρκ συνέδεσε τις ανησυχίες αυτές και με το πρόσφατο περιστατικό στη Hugging Face, όπου πράκτορες AI της OpenAI απέκτησαν κατά τη διάρκεια δοκιμών πρόσβαση σε συστήματα πέρα από το προβλεπόμενο περιβάλλον λειτουργίας τους. Το περιστατικό έχει ενισχύσει τη συζήτηση για το κατά πόσον οι δυνατότητες των λεγόμενων προηγμένων ή «frontier» μοντέλων εξελίσσονται ταχύτερα από τους μηχανισμούς ασφαλείας που προορίζονται να τα ελέγχουν.

«Κόκκινες γραμμές» και ανεξάρτητος έλεγχος

Ο Φόλκερ Τιρκ ζήτησε μια «συνολική προσπάθεια» για ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας πριν, όπως είπε, να είναι πολύ αργά. Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθεί απευθείας στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, καλώντας τις να λάβουν άμεσα τα μέτρα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους για τη μείωση των κινδύνων.

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες στις οποίες αναπτύσσονται τα ισχυρότερα συστήματα AI, αλλά και εκείνες που συμμετέχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού της τεχνολογίας, να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε κοινές κόκκινες γραμμές. Ζήτησε επίσης ανεξάρτητη επαλήθευση των μέτρων ασφαλείας και πολύ στενότερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Η παρέμβασή του, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο μακροπρόθεσμο ενδεχόμενο απώλειας ελέγχου ενός ισχυρού συστήματος. Το γραφείο του προειδοποίησε ότι αστοχίες προηγμένης AI θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές, επικοινωνίες και δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ ο ίδιος ζήτησε να εξεταστούν οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην εργασία, στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και στο περιβάλλον.

Στην ίδια ομιλία, ο Τιρκ εξέφρασε επίσης αποτροπιασμό για αναφορές περί χρήσης πλήρως αυτόνομων drones στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να επιλέγουν και να πλήττουν στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Κάλεσε σε επείγουσα απαγόρευση όπλων που μπορούν να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή στη λήψη της απόφασης.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφέρουν έναν τρόπο για να κινηθούμε μέσα σε αυτά τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Τιρκ, θέτοντας ως στόχο μια τεχνολογία που θα υπηρετεί την ανθρωπότητα και όχι το αντίστροφο.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Στο επίκεντρο η διαπολιτισμική εκπαίδευση και η συμπερίληψη – Ημερίδα στον Βόλο Στο επίκεντρο η διαπολιτισμική εκπαίδευση και η συμπερίληψη – Ημερίδα στον Βόλο
Επόμενο Η Παταγονία στο στόχαστρο των τεχνολογικών κολοσσών για γιγαντιαία data centers Η Παταγονία στο στόχαστρο των τεχνολογικών κολοσσών για γιγαντιαία data centers

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
03/07/2026
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
07/07/2026
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
19/07/2026
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
18/07/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?