• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται όλο και πιο επαναλαμβανόμενοι και θυμωμένοι
Share

04/06/2025 23:42

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται όλο και πιο επαναλαμβανόμενοι και θυμωμένοι

Last updated: 2024/04/02 at 9:15 ΜΜ
Newsroom Published 02/04/2024
Share
3 Min Read
SHARE

Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέλυσε τους στίχους σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια στα είδη ραπ, κάντρι, ποπ, R&B και ροκ από το 1980 έως το 2020 και διαπίστωσαν ότι οι στίχοι γίνονται όλο και πιο απλοί, επαναλαμβανόμενοι και… άγριοι.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η έρευνα εξηγεί πώς οι στίχοι έχουν γίνει πιο απλοί, επισημαίνοντας ότι ο Bob Dylan κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, επειδή δηλαδή οι στίχοι του έμοιαζαν με μυθιστόρημα.

Τα τελευταία 40 χρόνια, όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πραγματικά πιο απλοί και επαναλαμβανόμενοι. Επίσης έχουν «θυμώσει» και είναι πολύ πιο αυτοαναφορικοί.

Η συγγραφέας της μελέτης Eva Zangerle, τόνισε ότι οι στίχοι μπορούν να είναι ένας «καθρέφτης της κοινωνίας» που αντικατοπτρίζει το πώς αλλάζουν οι αξίες, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες μιας κουλτούρας με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτό που παρακολουθούμε επίσης τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια δραστική αλλαγή στο μουσικό τοπίο – από το πώς πωλείται η μουσική μέχρι τον τρόπο παραγωγής της μουσικής», είπε η Zangerle.

Στα 40 χρόνια που μελετήθηκαν, υπήρξαν επανειλημμένες ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες της δεκαετίας του 1980 έδωσαν τη θέση τους στα CD της δεκαετίας του ’90, και μετά η άφιξη του Διαδικτύου οδήγησε στις πλατφόρμες ροής που βασίζονται σε αλγόριθμους.

Για τη μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους, πόσες διαφορετικές και περίπλοκες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και πόσο συχνά αυτές επαναλαμβάνονταν.

«Σε όλα τα είδη, οι στίχοι έχουν την τάση να γίνονται πιο απλοί και πιο επαναλαμβανόμενοι», συνόψισε η Zangerle.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση στους θετικούς, χαρούμενους στίχους με την πάροδο του χρόνου και αύξηση σε αυτούς που εκφράζουν θυμό, αηδία ή λύπη.

Οι στίχοι έχουν επίσης γίνει πολύ πιο αυτοαναφορικοί, με συχνή χρήση των λέξεων «εγώ» ή «δικό μου», ενώ εντόπισαν πως ο αριθμός των επαναλήψεων αυξήθηκε περισσότερο στη ραπ που έχει γίνει πιο… θυμωμένη συγκριτικά με τα άλλα είδη.

Οι ερευνητές κατέδειξαν επίσης ποια τραγούδια αναζήτησαν οι θαυμαστές διαφορετικών ειδών στον ιστότοπο Genius. Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι θαυμαστές της ροκ αναζητούσαν συχνότερα στίχους από παλαιότερα τραγούδια και όχι από νέα.

Το rock έχει πέσει στα charts τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι θαυμαστές νοσταλγούν την περίοδο που το είδος ήταν στο ζενίθ του. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει η μουσική είναι ότι «τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα είναι πολύ καθοριστικά για το αν θα απορρίψουμε ή όχι ένα τραγούδι», είπε η Zangerle.

Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακούν μουσική στο παρασκήνιο ενώ κάνουν άλλες εργασίες. Με απλά λόγια, τα τραγούδια με ρεφρέν που επαναλαμβάνουν βασικούς στίχους φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή.

cnn.gr https://www.cnn.gr/style/politismos/story/412820/oi-stixoi-ton-tragoudion-ginontai-olo-kai-pio-epanalamvanomenoi-kai-thymomenoi

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Άγιοι Ανάργυροι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ που έπεσε νεκρή η 28χρονη
Επόμενο ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη λίστα με ακόμη 57 υποψήφιους – Ποιος δημοσιογράφος «κατεβαίνει»

Δημοφιλέστερα

Χριστοφιδέλης στην ΕΡΤ: «Θέλουμε να διακριθούμε στο Golden European League» (vid)
04/06/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?