• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η άνοδος των τιμών καυσίμων
Share

03/12/2023 10:21

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
Γραφηματα

Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η άνοδος των τιμών καυσίμων

Last updated: 2023/09/21 at 1:29 ΠΜ
ADMINISTRATOR Published 21/09/2023
Share
4 Min Read
SHARE
Χρύσα Λιάγγου 20.09.2023 • 20:35

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Κοινοποίηση

Βαρύς αναµένεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά που θα χρειαστεί να ζεσταθούν φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης, εάν δεν επανέλθει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά που τροφοδοτεί την ανοδική τάση των διεθνών τιμών. Με τα σημερινά δεδομένα το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου με τιμή άνω του 1,50 ευρώ/λίτρο, από 1,10 ευρώ/λίτρο πέρυσι. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, αναμένεται να περιορίσει την επιβάρυνση καταναλωτών που πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο η πίεση που θα ασκηθεί στα εισοδήματα θα είναι μεγάλη αφού φέτος δεν προβλέπεται διπλή επιδότηση που δόθηκε πέρυσι (και επιδότηση στην τιμή της αντλίας).

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης
Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει το ποσό του επιδόματος θέρμανσης

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν τα δύο διυλιστήρια της χώρας θα αναλάβουν και φέτος μέρος της απορρόφησης των αυξήσεων προσφέροντας εκπτώσεις, πολιτική που ακολούθησαν πέρυσι ελαφρύνοντας τους καταναλωτές. Η γαλλική TotalEnergies πάντως όρισε ήδη ανώτατη τιμή πώλησης καυσίμων στα πρατήριά της στο 1,99 ευρώ/λίτρο, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν έθεσε ως «ανώτατο ανεκτό όριο» για την τιμή του ντίζελ τα 2 ευρώ/λίτρο και καθώς η τιμή έφθασε στο 1,95 ευρώ/λίτρο προχωρεί στην άρση του μέτρου που απαγορεύει την πώληση καυσίμων κάτω του κόστους, προκειμένου οι αλυσίδες πώλησης να μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να κινδυνεύουν να επωμιστούν κυρώσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η αγορά εκτιμά ότι η διανομή πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή λίτρου άνω του 1,50 ευρώ, από 1,10 ευρώ πέρυσι.

Το πού θα διαμορφωθεί τελικά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς τιμής του ντίζελ κίνησης, η οποία ακολουθεί σημαντικά μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν του μπρεντ. Η τιμή του μπρεντ από τα 84 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο έφθασε χθες μια ανάσα από τα 95 δολάρια το βαρέλι (94,79 δολάρια). Οι τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ σημείωσαν φέτος υψηλό ρεκόρ στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 60% από τον Αύγουστο.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη των τιμών του ντίζελ για την ευρωπαϊκή αγορά είναι αποτέλεσμα της παύσης των άμεσων εισαγωγών από τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε ποσοστό 85%, και του περιορισμού τους μέσω τρίτων χωρών και σε τιμές πλαφόν, όπως προβλέπουν οι κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το πρόβλημα ωστόσο με τις τιμές άρχισε να εμφανίζεται από τον περασμένο Μάιο με την εξάντληση των αποθεμάτων των διυλιστηρίων και την αύξηση της ζήτησης, και κορυφώνεται με τη στενότητα που εμφανίζει η παγκόσμια αγορά λόγω της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών.

Παράγοντες της αγοράς δεν διαβλέπουν ανακοπή της αυξητικής πορείας των τιμών το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμούν ότι ένας βαρύς χειμώνας που θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε νέα άνοδο, καθώς η αγορά τόσο του αργού όσο και του ντίζελ παραμένει σε στενότητα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο (στα 2,037 ευρώ χθες). Στα Δωδεκάνησα η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 2,269 ευρώ/λίτρο και στις Κυκλάδες στα 2,195 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης έφθασε στο 1,844 ευρώ/λίτρο.

Ανατιμήσεις Αύξηση τιμών Πετρέλαιο Θέρμανσης Πετρέλαιο – Τιμή, Νέα σήμερα

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Αληθινές συγγένειες
Επόμενο Χάκερς ανακοίνωσαν τον… θάνατο του Τραμπ στο Twitter του γιου του

Δημοφιλέστερα

Στο «κόκκινο» η ένταση στη Γάζα – Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
03/12/2023
Μεταρρυθμιστική Ασυνέπεια: Από το ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
02/01/2015
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • BRAIN DRAIN
  • DISNEY
  • EXPLAINERS
  • EY ZHN
  • GUESTS
  • HOURS
  • LIFE
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • NEWSASSET
  • PEANUTS
  • PODCASTS
  • REAL ESTATE
  • SPECIAL REPORTS
  • THE NEW YORK TIMES
  • VIDEO
  • VOGUE
  • Αγορες
  • Αθηναικα PLUS
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Αποψεις
  • Αρχιτεκτονικη
  • Ατζεντα
  • Αυτοκινητο
  • Βιβλιο
  • Βουλη
  • Γαστρονομος
  • Γευμα με την «Κ»
  • Γραμματα Αναγνωστων
  • Γραφηματα
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • Δηκτης
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εικαστικα
  • Εκλογές 2023
  • Ελληνικη Οικονομια
  • Εξωτερικη Πολιτικη
  • Επιστημη
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Επιχειρησεις
  • Ερευνες
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • Θεατρο
  • Ιστορια
  • Κινηματογραφος
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Κομματα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Κυβερνηση
  • Με την «Κ»
  • Μουσεια
  • Μουσικη
  • Μπασκετ
  • Ναυτιλια
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • Περιβαλλον
  • Περιοδικο «Κ»
  • Ποδοσφαιρο
  • Πολη
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Προσωπα
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • Σκιτσα
  • Στηλες
  • Συνεντευξεις
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Ταξιδια
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • Υγεια
  • Φωτογραφηματα
  • Χορος
  • Χωρίς κατηγορία

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: sales@myvolos.net
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?