• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Mercosur: Η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, μετατράπηκε σε πολιτικό «όπλο» και κινδυνεύει να γίνει γεωπολιτικό
Share

10/01/2026 03:07

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mercosur: Η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, μετατράπηκε σε πολιτικό «όπλο» και κινδυνεύει να γίνει γεωπολιτικό

Last updated: 2026/01/09 at 11:53 ΠΜ
Newsroom Published 09/01/2026
Share
4 Min Read
SHARE

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

H εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεγαλύτερη αγορά της Νότιας Αμερικής Mercosur, μετατράπηκε σε πολιτικό όπλο (αντίδραση ευρωπαίων αγροτών, περιβαλλοντικές ανησυχίες, ανταγωνισμός και οικονομικά) και κινδυνεύει να γίνει γεωπολιτικό (διαιρέσεις στα κράτη – μέλη, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις ΕΕ- Λατινικής Αμερικής, σύγκρουση ευρωπαϊκών «πράσινων» προτύπων και εμπορικών συμερόντων).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 449 ουγγρικές εταιρείες εξάγουν στην περιοχή της Mercosur και οι εξαγωγές της ΕΕ εκεί υποστηρίζουν 14.000 θέσεις εργασίας στην Ουγγαρία. Επιπλέον, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης έχει εμπορικό πλεόνασμα με την περιοχή της Νότιας Αμερικής. Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, ωστόσο, για την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Το εμπορικό έλλειμμα της Πολωνίας είναι το πιο έντονο στην περιοχή: εισαγωγές 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με εξαγωγές σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1.191 πολωνικές εταιρείες εξάγουν στη Mercosur. Οι εξαγωγές της ΕΕ εκεί υποστηρίζουν 29.000 θέσεις εργασίας στην Πολωνία. Όσον αφορά τη Ρουμανία, μόνο 250 εταιρείες έχουν εξαγωγές στις τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής. Και οι εξαγωγές της ΕΕ υποστηρίζουν 12.000 θέσεις εργασίας στη Ρουμανία.

Για τη Ρουμανία, το εμπόριο με τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ Mercosur, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, αποτελεί πηγή ελλείμματος. Τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 187 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 307 εκατομμύρια ευρώ. Η βραζιλιάνικη οικονομία κυριαρχεί σε αυτές τις σχέσεις, όπως κυριαρχεί και στη Mercosur. Η Ρουμανία εισάγει από τις δύο χώρες κυρίως πρώτες ύλες, ιδίως γεωργικές.

Ωστόσο, για άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Mercosur αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο διακύβευμα, καθώς αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την εξαγωγή μηχανημάτων, εξοπλισμού και χημικών προϊόντων. Η περιοχή προσελκύεται επίσης για την εισαγωγή πρώτων υλών απαραίτητων για την πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως το λίθιο.

Οι υποστηρικτές της εμπορικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και των σκανδιναβικών χωρών, λένε ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση των εξαγωγών που πλήττονται επί του παρόντος από τους δασμούς των ΗΠΑ. Επισημαίνουν, επίσης, ότι μειώνει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Οι επικριτές, ιδίως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, λένε ότι φοβούνται μια πλημμύρα φθηνών πρώτων υλών και τον αντίκτυπο στους Ευρωπαίους αγρότες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ Mercosur, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή (9/1).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η αναβολή της υπογραφής της συνθήκης Mercosur θα έδινε στην Επιτροπή χρόνο να προετοιμάσει καλύτερα τις εγγυήσεις για τους αγρότες. Στη Βουδαπέστη, η εμπορική συνθήκη με τις χώρες της Νότιας Αμερικής έχει γίνει πολιτικό όπλο. Το κυβερνών κόμμα FIDESZ, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία, κατηγορεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα Tisza, ότι ενθαρρύνει την ταχεία μονογράφησή της και, ως εκ τούτου, «καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους αγρότες». Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε γρήγορα την αλληλεγγύη του προς τους αγρότες που διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι είχαν «100% δίκιο» και ότι «πρέπει και μπορούμε να αποτρέψουμε τους θανάτους τους».

Και από την άλλη πλευρά, στη Βραζιλία, υπάρχει αντίθεση στη συμφωνία με την ΕΕ, ένας από τους λόγους είναι ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: https://www.zf.ro/ ( ZIARUL FINANCIAR)

Σχετική είδηση:

  • Οι χώρες της ΕΕ υπογράφουν σήμερα την εμπορική συμφωνία – ρεκόρ της Mercosur
  • Μακρόν: Η Γαλλία θα καταψηφίσει τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur για τα αγροτικά προϊόντα

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80
Επόμενο Ν. Ευαγγελινός: Η παράνομη στάθμευση το βασικό πρόβλημα – Το Αστικό ΚΤΕΛ κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Γεωργούλα η Φιλαρμονική του Αλμυρού
31/12/2025
Πρωτοχρονιάτικο τρέξιμο στην παραλία του Βόλου
01/01/2026
Κινα: Γιατροί έσωσαν το αυτί μιας γυναίκας, μεταμοσχεύοντάς το προσωρινά στο πόδι της
31/12/2025
Οι γυναίκες πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα των κλιματικών καταστροφών, διαπιστώνει έκθεση
31/12/2025

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?