Ξεκάθαρη, πως θα υπερασπίζεται πάντα τη Δημοκρατία και πως θα βρίσκεται πάντα απέναντι στη βία δηλώνει η Κυβέρνηση στη σκιά της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα των Σπαρτιατών κόπηκε από τις Ευρωεκλογές.
Η συζήτηση της επόμενης ημέρας στο γαλάζιο στρατόπεδο και όχι μόνο, έχει να κάνει με το που θα κατευθυνθούν «en bloc» οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών με στελέχη του Μαξίμου, τα οποία ειδικεύονται στις εκλογικές αναλύσεις, να προβλέπουν πως μπορεί να συνεχιστεί το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι αν ο κ.Κασιδιάρης επιλέξει και πάλι να κατευθύνει σε κάποιο κόμμα τους οπαδούς του και πως ψήφους από αυτό το χώρο η Κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές δεν πρόκειται να λάβει.
Δεν αναμένουν στη ΝΔ ψηφοφόρους από τους Σπαρτιάτες
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση καθώς ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία νομοθέτησε το νόμο με το οποίο “κόπηκαν” οι Σπαρτιάτες.
Ακόμη, το υπόμνημα της ΝΔ στον Άρειο Πάγο συνοδευόταν από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης έκτασης 200 σελίδων, όπου αναπτύχθηκε ενδελεχώς η αλληλουχία των γεγονότων κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, κατά το διάστημα μετά από τις βουλευτικές εκλογές και ενόψει των δημοτικών εκλογών της ίδιας χρονιάς, καθώς και μέχρι σήμερα το οποίο αναδεικνύε τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού ηγέτη του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» από την ημέρα της παροχής στήριξης σε αυτό έως και σήμερα.
Πάντως η επικρατούσα ανάλυση στην Κυβέρνηση λέει πως ψήφοι από τους Σπαρτιάτες δεν αναμενεται να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου, καθώς όχι μόνο η ΝΔ πήρε την πρωτοβουλία για το νόμο που τους μπλοκάρει, αλλά είναι και το κόμμα που οδήγησε στη φυλακή τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Τα τρία σενάρια για τις ψήφους των Σπαρτιατών
Σε συνομιλία του CNN Greece με ανώτερα Κυβερνητικά στελέχη υπάρχει η πεποίθηση πως αυτές οι 245.000 ψήφοι αν δεν χαθούν εντελώς όπως έγινε τον Μάιο του 2023, τότε θα κατευθυνθούν «en bloc» σε κάποιο μικρό κόμμα της άκρας δεξιάς. Βέβαια σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αυτού του χώρου είναι πλέον πολύ λιγότεροι.
Τα σενάρια εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος στο CNN Greece είναι τρία. Είτε αυτοί οι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις παραλίες στις 9 Ιουνίου, είτε θα οδηγηθούν στο άκυρο/ λευκό, είτε θα πάνε μετά από οδηγίες σε υπερδεξιό κόμμα ακολουθώντας το μοντέλο της σύμπραξης με τους Σπαρτιάτες.
Σύμφωνα με την γαλάζια ανάλυση, δύσκολα αυτές οι 245.000 ψήφοι θα κατευθυνθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα δεξιά κόμματα καθώς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται στη Βουλή είναι τελείως διαφορετικά και δεν συνδέονται ιδεολογικά ευθέως με τους Σπαρτιάτες.
Φόβοι για νέο «deal» Κασιδιάρη λίγο πριν τις κάλπες
Πάντως κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ο φυλακισμένος Κασιδιάρης να επιχειρήσει να κάνω κάποιο νέο deal με άλλο υπάρχων κόμμα ενόψει ευρωεκλογών. Το deal θα μπρούσε να προβλέπει ενίσχυση υπάρχοντος κόμματος το οποίο καταγράφεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις με αντάλλαγμα την εκλογή του ηγέτη στην Ευρωβουλή.
«Αποτυπώνεται ο ανταγωνισμός στον υπερδεξιό χώρο»
Το CNN Greece μίλησε με τον έμπειρο πολιτικό αναλυτή και Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννη Κωνσταντινίδη με αφορμή και την εμπλοκή στο περιστατικό ενός βουλευτή εκλεγμένου με τους Σπαρτιάτες και ενός βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, αλλά και με δεδομένη τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές του Ιουνίου για το πώς εξελιχθεί η μάχη στον «υπερδεξιό» χώρο.
Το επεισόδιο βίας στη Βουλή -παρότι περιείχε χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας λόγω και της εμπλοκής της οικογένειας ενός εκ των δύο βουλευτών στην αντιπαράθεση- πράγματι αποτυπώνει τον ανταγωνισμό διαφόρων κομμάτων στο εσωτερικό του «υπερδεξιού» χώρου σχολιάζει ο κ.Κωνσταντινίδης. Προσθέτει πως η μεγάλη εκλογική προσφορά στον χώρο αυτό κατακερματίζει την επίσης αυξημένη εκλογική ζήτηση και συνεπώς δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των κομμάτων.
«Δύσκολα θα ευνοηθεί η Ελληνική Λύση»
Ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών πάντως δύσκολα θα ευνοούσε την Ελληνική Λύση, ακόμα και πριν από το σημερινό συμβάν τονίζει στο CNN Greece ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Η ψήφος για τους Σπαρτιάτες -ή παλαιότερα για τη Χρυσή Αυγή ή τους Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη- εμφανίζει ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για ένα κοινό που αντιτίθεται έντονα στο σύνολο των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία κρίνει ως συστημικά και ανεπαρκή για να εκφράσουν αφενός την οργή τους, αφετέρου τον εθνικισμό και τον συντηρητισμό τους. Για τον λόγο αυτό η επιλογή της αποχής στις εκλογές του Ιουνίου από τις οποίες αποκλείστηκαν οι Σπαρτιάτες μοιάζει η επικρατέστερη» δηλώνει.
Ο κ. Κωνσταντινίδης όμως τονίζει πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ευθείας ενίσχυσης κάποιου συγκεκριμένου κόμματος του χώρου την τελευταία στιγμή, δεδομένης της ευκολίας με την οποία αποδείχθηκε πέρυσι ότι μπορεί να καθοδηγηθεί αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.
“Μοιάζει περισσότερο πιθανό αυτό το κόμμα να είναι ένα νέο ή πάντως μικρό και μη κοινοβουλευτικό κόμμα, και όχι η Ελληνική Λύση, διότι αυτό θα επέτρεπε στον Ηλία Κασιδιάρη και στους Σπαρτιάτες να πιστωθούν την όποια επιτυχία του” δηλώνει ο κ.Κωνσταντινίδης.
Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως σε αυτή την περίπτωση το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι θα συνεχιστεί.