• ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • PLUS
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΕΥ ΖΗΝ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Λογισμικό προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα
Share

07/06/2023 08:57

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Twitter Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • PLUS
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΕΥ ΖΗΝ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λογισμικό προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα

Last updated: 2023/02/25 at 9:32 ΠΜ
ADMINISTRATOR Published 25/02/2023
Share
4 Min Read
SHARE
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετράει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτυπώνει τον εκλογικό παλμό! «Από την αρχαιότητα η πολιτική συζήτηση γινόταν στην Αγορά και, πολύ αργότερα, στα καφενεία της νεότερης Ελλάδας. Οι οξυδερκείς κομματάρχες είχαν το χάρισμα να οσμίζονται τις τάσεις από τις συζητήσεις και να μεταφέρουν τα νέα στο πολιτικό τους κόμμα ή τον υποψήφιο που υποστήριζαν», λέει στην «Κ» –και έχει δίκιο– ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Σήμερα βέβαια η πολιτική συζήτηση έχει μεταφερθεί στην e-Αγορά, δηλαδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πιο δυναμικά και μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας. Εκεί οι αριθμοί των ενεργών πολιτών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι και η ροή των πολιτικών νέων είναι ραγδαία με παγκόσμια εμβέλεια. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών σίγουρα δημιουργεί πονοκεφάλους στα πολιτικά επιτελεία, διότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να οσμιστούν τη γενική πολιτική εικόνα μιας χώρας και τις τάσεις της. Γι’ αυτό άλλωστε το Υπολογιστικό Πολιτικό Βαρόμετρο του ΑΠΘ εστιάζει στο twitter, μετρώντας την κοινή γνώμη από τον απόηχο των πολιτικών γεγονότων στο Διαδίκτυο, και κάνει πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος με βάση τα tweets. Η μέτρηση της δύναμης των κομμάτων για την τρέχουσα εβδομάδα (η τελευταία πρόβλεψη έγινε την Τετάρτη 22.2), όπως την παρουσίασε στην «Κ» ο κ. Πήτας είναι: Ν.Δ. 30,9%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 3,2%, Αλλο 6%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 15%.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ειδικότερα, η υπολογιστική πολιτική είναι κλάδος που βρίσκεται στη διασταύρωση της πολιτικής επιστήμης και της επιστήμης των υπολογιστών. Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι εργαλείο υπολογιστικής πολιτικής που αναλύει δεδομένα κοινωνικών μέσων (ειδικότερα των πολιτικών tweets) για εκτίμηση της πολιτικής κοινής γνώμης και πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η αυτόματη ανάλυση των πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα. Τα tweets συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων με ακρίβεια περίπου 80%).

Σύμφωνα με τον κ. Πήτα, το Πολιτικό Βαρόμετρο –αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ με ερευνητικές προσπάθειες 2 ετών– έχει το πλεονέκτημα ότι η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά γεγονότα και το κόστος σχεδόν μηδενικό. Μάλιστα, με βάση τις μετρήσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου.

Είναι μια χαρακτηριστική εφαρμογή της υπολογιστικής πολιτικής που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτική θεωρία και πράξη.

Η επίσημη παρουσίαση του Πολιτικού Βαρόμετρου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 1 Μαρτίου στο πλαίσιο e-Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής στο ΑΠΘ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΘ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος για τους πλειστηριασμούς
Επόμενο Εύα Καϊλή: Οι εταιρείες, το USB και ο «ανώριμος»

Δημοφιλέστερα

Ράνια Θρασκιά: Οταν το κόμμα δίψασε για λίγη φωτογένεια
07/06/2023
Μεταρρυθμιστική Ασυνέπεια: Από το ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
02/01/2015
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • EY ZHN
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • Χωρίς κατηγορία

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: sales@myvolos.net
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Twitter Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?