Από τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ κ. Στ. Λημνιό, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Με μια βαρυγδουπη ανακοίνωση η ΔΕΥΑΜΒ προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους βολιωτες με πλασματικους σχεδιασμούς .
Ισχυρίζεται ότι θα εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια κυβικά πηγαίου νερού ετησίως από τις πηγές στην περιοχή του Αγίου Βλασίου.
Η ανακοίνωση αυτή πάσχει σε νομιμότητα και βρίσκεται μακρυά από την σημερινή πραγματικότητα.
Α. Δεν έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων , η οποία στηρίζεται σε μετρήσεις και δεδομένα προ 7 έως 8 έτη
Διότι τότε,το 2017 έγινε η μελέτη που αποκαλείται μάστερ πλαν και κόστισε 225.000 ευρώ.
Β. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι θα χρηματοδοτήσει την επικαιροποιηση της αναχρονιστικης αυτής μελέτης με 672.000 ευρώ (*) Επομένως τα δεδομένα που παρουσίασε χθες η ΔΕΥΑΜΒ είναι αυθαίρετα.
Γ. Δεν προβλέπεται στην ξεπερασμένη αυτή μελέτη κανένα έργο αποταμίευσης νερού στον ορεινό όγκο από τα πλεονάσματα των χειμερινών μηνών.
Αυτό σημαίνει ότι αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο τεχνικό έργο- γιουρούσι στα ελεύθερα νερά της περιοχής, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη της σε οικολογικό μαρασμό.
Κάτι ανάλογο έχει ήδη συμβεί στο ρέμα της Καλιακούδας ,όπου στα τελευταία 20 χρόνια έχουν ξεραθεί (και υλοτομηθεί) όλα τα πλατάνια του γραμμικού δάσους που υπήρχε κατά μήκος του, εξ αιτίας της απουσίας ικανοποιητικής οικολογικής παροχής .
Δ. Δεν έχει ζητηθεί η συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας.
Ότι σχεδιάστηκε και ανακοινώθηκε στερείται ηθικής βάσης και εταιρικής συλλογικής ευθύνης και θα καταρρεύσει από την αντίδραση των κατοίκων , τους οποίους η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει ως ανύπαρκτους.
Οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου θα επισκεφθούν σύντομα την περιοχή και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για όσα δραματικά και ζημιογόνα έπονται και τους αφορούν.
Το ποιοτικό νερό που έχει ανάγκη ο Βόλος δεν μπορεί να προκύψει ως προϊόν προχειρότητας , αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματα σχετικά με τα έργα υδροδότησης από τις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του ταμιευτήρα της Κάρλας που πληρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν από χρόνια.
(*) Ερώτημα προς Περιφέρεια Θεσσαλίας: που ξανάγινε η επικαιροποιηση μιας μελέτης να κοστίζει στους φορολογούμενους 3 φορές πάνω από την ίδια τη μελέτη;
Παρακαλούμε δώστε μας ένα παράδειγμα…
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
