Με κοινό σχήμα και ενιαία πρόταση τα τέσσερα Υπεραστικά ΚΤΕΛ της Θεσσαλίας μπαίνουν στη μάχη για τη διεκδίκηση του περιφερειακού συγκοινωνιακού έργου, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η προθεσμία για την κατάθεση του φακέλου λήγει στις 7 Αυγούστου, ενώ οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της κοινής τους συμμετοχής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρης Κολυνδρίνης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο διαγωνισμός αφορά το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες ξεχωριστά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. “Οι διαγωνισμοί πλέον είναι σε επίπεδο Περιφέρειας. Γι’ αυτό συστήνεται μία νέα εταιρεία, μια ένωση οικονομικών φορέων, στην οποία συμμετέχουν τα τέσσερα Υπεραστικά ΚΤΕΛ της Θεσσαλίας, ώστε να καταθέσουμε κοινή προσφορά”, τόνισε.
Όπως εξήγησε, εφόσον η κοινή πρόταση αναδειχθεί ανάδοχος, το μεταφορικό έργο θα συνεχίσει να εκτελείται από τις υφιστάμενες εταιρείες των ΚΤΕΛ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου αυτό απαιτείται. Ο κ. Κολυνδρίνης χαρακτήρισε απαιτητική τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό διαγωνισμό, στον οποίο κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι ανταγωνιστές θα καταθέσουν τελικά προσφορά.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος ισπανικής εταιρείας, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη συμμετοχή στον διαγωνισμό της Θεσσαλίας, ενώ η εν λόγω εταιρεια έχει παρουσία στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, κυρίως μέσω ενστάσεων που κατέθεσε σε αντίστοιχες διαδικασίες. Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι η ανάληψη του έργου από ξένο επενδυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς -όπως είπε- το υπεραστικό συγκοινωνιακό έργο στην ελληνική περιφέρεια παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που απαιτούν γνώση της τοπικής πραγματικότητας, εκτεταμένες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις.
“Το σημερινό μοντέλο λειτουργεί γιατί στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες λεωφορείων. Αν κάποιος επιχειρήσει να το λειτουργήσει αποκλειστικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια, θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη πέντε, ενώ το έργο που έχει καταγράψει η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να εκτελείται στο σύνολό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τον στόλο, τις υποδομές και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.