Η κινεζική Trip.com, ένα από τα μεγαλύτερα online ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, θέσπισε από την 1η Ιουλίου επίδομα συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου γουάν (126,7 εκατ. ευρώ) για να ενθαρρύνει τους 32.000 υπαλλήλους της να αποκτήσουν παιδιά.
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στην εταιρεία για τουλάχιστον τρία χρόνια θα λαμβάνουν ετήσιο μπόνους 10.000 γιουάν (1.267 ευρώ) για κάθε νεογέννητο παιδί κάθε χρόνο, από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
Όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί για την εταιρεία για τρία χρόνια θα δικαιούνται το μπόνους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θέση ή την τοποθεσία εργασίας τους.
Η ανακοίνωση της Trip.com ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες μικρότερων κινεζικών εταιρειών, σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση.
Η Beijing Dabeinong Technology, μια αγροτική εταιρεία, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα έδινε ένα μπόνους 90.000 γιουάν (11.400 ευρώ) σε μετρητά στους υπαλλήλους αν έκαναν τρίτο παιδί. Για τη γέννηση πρώτου ή δεύτερου παιδιού οι υπάλληλοι θα πληρώνονταν 30.000 γιουάν (3.800 ευρώ) και 60.000 γιουάν (7.600 ευρώ) αντίστοιχα.
Τον περασμένο μήνα, η QiaoYin City Management, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών αστικής καθαριότητας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μπόνους 100.000 γιουάν (12.671 ευρώ) στους υπαλλήλους της για τη γέννηση τρίτου παιδιού.
Δημογραφική κρίση
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά σε περισσότερα από 60 χρόνια, με μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα – το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Η χώρα είναι πλέον το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, πίσω από την Ινδία.
Το Πεκίνο κατήργησε την επί δεκαετίες εφαρμοζόμενη «πολιτική του ενός παιδιού» το 2015, επιτρέποντας αρχικά στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Αλλά μετά από μια σύντομη άνοδο το 2016, το εθνικό ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται.
Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων δεν είναι η μόνη ανησυχία για το Πεκίνο. Λιγότεροι άνθρωποι στην Κίνα παντρεύονται, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Περίπου 6,83 εκατομμύρια ζευγάρια παντρεύτηκαν το 2022, περίπου 10,5% λιγότερα από τα 7,63 εκατομμύρια που παντρεύτηκαν το 2021 και είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1986, όταν το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Κίνας άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλάρωσαν περαιτέρω τα όρια των γεννήσεων το 2021, επιτρέποντας τρία παιδιά, και αύξησαν τις προσπάθειες για την ενθάρρυνση μεγαλύτερων οικογενειών, μεταξύ άλλων μέσω ενός σχεδίου που κυκλοφόρησε πέρυσι για την ενίσχυση της άδειας μητρότητας και την προσφορά φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων προνομίων στις οικογένειες.
Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη αποδώσει αποτελέσματα εν μέσω μεταβαλλόμενων προτύπων για τα φύλα, του υψηλού κόστους ζωής και εκπαίδευσης και της οικονομικής αβεβαιότητας.
Με πληροφορίες από: This Chinese company will pay its workers $140 million to have kids by Laura He, CNN