• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Κεντρικός ο ρόλος της Κρήτης στην ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της Ελιάς
Share

21/07/2026 23:15

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεντρικός ο ρόλος της Κρήτης στην ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της Ελιάς

Last updated: 2026/07/21 at 6:54 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 21/07/2026
Share
5 Min Read
Κεντρικός ο ρόλος της Κρήτης στην ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της Ελιάς
SHARE

Κεντρικός ο ρόλος της Κρήτης στην ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της Ελιάς

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

 Ολοκληρώθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ελιάς – ELEA Route, μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την υποβολή της υποψηφιότητας για πιστοποίηση το 2027.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε την στήριξη της Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του σημαντικού ευρωπαϊκού έργου, το συντονισμό της οποίας συνάντησης είχε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη.

Όπως επισημάνθηκε, η συνάντηση ήταν καθοριστικό ορόσημο για τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου συνεργασίας γύρω από την ελιά, επιβεβαιώνοντας ότι η κοινή πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής συνεργασίας που συνδέει τον πολιτισμό, την ιστορία, την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα, την αγροδιατροφή, τον βιώσιμο τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων οργανισμών και θεσμών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Τουρκία και τον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να διαμορφώσουν από κοινού μία Πολιτιστική Διαδρομή με ουσιαστική ευρωπαϊκή διάσταση και διεθνή προοπτική. Στη συνάντηση οι εταίροι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα της προετοιμασίας του έργου, το υψηλό επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού και το κοινό όραμα που διαμορφώθηκε και υπήρξαν θετικές κριτικές για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της πρότασης, τη σαφή στρατηγική ανάπτυξης, το προτεινόμενο μοντέλο διακυβέρνησης και την φιλοδοξία δημιουργίας μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που μπορεί να αποτελέσει, όπως τονίστηκε, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη.

Η Περιφέρεια Κρήτης, ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας, έχει αναλάβει τον στρατηγικό συντονισμό και την ηγεσία της προπαρασκευαστικής φάσης της υποψηφιότητας, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και δίκτυα. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία, την επιστημονική του τεχνογνωσία και τη διεθνή του αναγνώριση στον τομέα της ελιάς, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα κατά τη μεταβατική περίοδο έως την ίδρυση του νέου ανεξάρτητου διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει τη μόνιμη διακυβέρνηση και λειτουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών εταίρων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συμφωνήθηκαν οι βασικοί άξονες του κοινού σχεδίου δράσης, το χρονοδιάγραμμα της υποψηφιότητας, η περαιτέρω διεύρυνση του διεθνούς δικτύου συνεργασίας, οι θεματικές προτεραιότητες και το πλαίσιο των κοινών δράσεων που θα αναπτυχθούν έως την υποβολή του φακέλου πιστοποίησης, τον Ιούλιο του 2027. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν οι παρεμβάσεις των διεθνών εταίρων, οι οποίοι ανέδειξαν τις διαφορετικές διαστάσεις και τη δυναμική της προτεινόμενης Πολιτιστικής Διαδρομής.

Οι εκπρόσωποι των 560 ελαιοκομικών δήμων της Ιταλίας, ενός φορέα που καλύπτει περίπου το 95% της ιταλικής επικράτειας, υπογράμμισαν ότι η επιτυχία της ELEA θα βασιστεί στη στενή διασύνδεσή της με τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο εκπρόσωπος της Πορτογαλίας ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της ελιάς ως στοιχείου της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ισπανίας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η Πολιτιστική Διαδρομή να αναδείξει τον ρόλο της ελιάς απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, προβάλλοντας καλές πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης, προστασίας των ελαιοκομικών τοπίων και προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις επιβεβαίωσαν ότι η ELEA δεν αποτελεί μόνο μια πολιτιστική πρωτοβουλία, αλλά μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πλατφόρμα συνεργασίας που συνδέει τον πολιτισμό με την τοπική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την επιστημονική γνώση, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των μεσογειακών κοινωνιών. Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία ιδιαίτερα ώριμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δυναμικά ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας των επόμενων ετών.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Πρώτη επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ στη Συρία – Συναντήσεις με Αλ-Σάρα και κυβερνητικούς αξιωματούχους Πρώτη επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ στη Συρία – Συναντήσεις με Αλ-Σάρα και κυβερνητικούς αξιωματούχους
Επόμενο Πρόγνωση για επικίνδυνο καύσωνα με 44°C στη Μαγνησία – Στις 22 Ιουλίου η υψηλότερη θερμοκρασία του 2025 στον Βόλο που βρίσκεται σε ετοιμότητα Red code Πρόγνωση για επικίνδυνο καύσωνα με 44°C στη Μαγνησία – Στις 22 Ιουλίου η υψηλότερη θερμοκρασία του 2025 στον Βόλο που βρίσκεται σε ετοιμότητα Red code

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
03/07/2026
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
07/07/2026
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
19/07/2026
Νέα επιχείρηση καθαρισμού στον Ξηριά – Έκκληση του Δήμου για τέλος στις παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων
Νέα επιχείρηση καθαρισμού στον Ξηριά – Έκκληση του Δήμου για τέλος στις παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων
12/07/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?