Την ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της Βουλής, έλαβε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του Σαββάτου (8/7). Μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, η κυβέρνηση έλαβε τις 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι υπόλοιποι 142 βουλευτές αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.
Μετά τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή με την οποία ολοκληρώθηκε και η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Τελευταίος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση. «Η Ελλάδα πέρασε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και θα τις υλοποιήσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως η προηγούμενη τετραετία Μητσοτάκη ουδόλως νικηφόρα ήταν για την κοινωνική πλειοψηφία, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του covid, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπέλυσε πυρά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε στις κοινωνικές ανισότητες και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει την ισχυρή αντιπολίτευσης της κυβέρνησης.
Απρόοπτο είχε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη διάρκεια της δευτερολογίας του παραλίγο να καταρρεύσει από έντονους πόνους στη μέση. Τελικά επανήλθε και εξέφρασε την άρνηση του ΚΚΕ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη ήταν τα πρώτα κόμματα χρονικά που δήλωσαν ανοιχτά ότι καταψηφίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαρίθμησε 10 λόγους για τους οποίους δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση. Το ίδιο και ο πρόεδρος της Νίκης, Γιώργος Νατσιός, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις… ηλεκτρονικές ταυτότητες.
Αρνητικές διαθέσεις έδειξε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χωρίς ωστόσο να το δηλώσει από το βήμα της Βουλής.
Αντιπαράθεση με τον Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση άνοιξε από το βήμα της Βουλή ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε αρνητικά στις προγραμματικές δηλώσεις.