• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Γνωστά στην Ευρώπη και ειδικά στις Άλπεις τέτοια φαινόμενα – Καθηγητής εξηγεί τι συνέβη στο Νεπάλ
Share

05/09/2026 16:56

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γνωστά στην Ευρώπη και ειδικά στις Άλπεις τέτοια φαινόμενα – Καθηγητής εξηγεί τι συνέβη στο Νεπάλ

Last updated: 2026/09/05 at 4:56 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 05/09/2026
Share
6 Min Read
Γνωστά στην Ευρώπη και ειδικά στις Άλπεις τέτοια φαινόμενα – Καθηγητής εξηγεί τι συνέβη στο Νεπάλ
SHARE

Γνωστά στην Ευρώπη και ειδικά στις Άλπεις τέτοια φαινόμενα – Καθηγητής εξηγεί τι συνέβη στο Νεπάλ

Contents
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που προκλήθηκε πιθανά από την υποχώρηση του παγετώνα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών χαρακτηρίζει τα όσα συνέβησαν στο Νεπάλ, ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων Φώτιος και πρώην Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Π. Μάρης.

Όπως τονίζει, τα φαινόμενα αυτά ήταν γνωστά στην Ευρώπη ειδικά στην περιοχή των Άλπεων. Η Ελβετία έχει τεχνογνωσία πρόληψης τέτοιων φαινομένων λαβαχείμαρρου. Κατασκευάζουν σε ορεινές κοίτες, σε σημεία που οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα, ειδικές επαναλαμβανόμενες εγκάρσιες τσιμεντένιες κατασκευές, τους λαβαθραστήρες με στόχο τον κατακερματισμό της υδατοστερεοπαροχής και την απόσβεση της κινητικής της ενέργειας.

Μιλώντας για τα φετινά φαινόμενα ξηρασίας που ταλαιπωρούν την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο καθηγητής Μάρης σημειώνει ότι είναι μια σοβαρή κατάσταση, η οποία θα γίνει δυσκολότερη αν συνεχιστεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Όπως υπογραμμίζει, απαιτείται ολιστικός σχεδιασμός, με περιορισμό της σπατάλης του νερού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με έργα μείωσης των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, νέα έργα αξιοποίησης πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για αγροτικές και άλλες χρήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

Ερ.: Τι ακριβώς συνέβη στο Νεπάλ και πόσο έχει σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας;

Απ.: Ήταν ένα ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που προκλήθηκε πιθανά από την υποχώρηση του παγετώνα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το πλημμυρικό κύμα προκάλεσε γεωκαταρρεύσεις, οι οποίες παρήγαγαν φερτά υλικά τα οποία ενσωματώθηκαν στο μείγμα και κατά μήκος της κοίτης προς τα κατάντη απέκτησαν χαρακτηριστικά λαβαχείμαρρου μεγάλης ταχύτητας, με ξηρό μέτωπο, το οποίο έχει μεγάλη κρουστική δύναμη, η οποία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της και, δυστυχώς, αφαίρεσε πάνω από 1.000 ζωές έως τώρα.

Ερ.: Θεωρείται ότι θα έχουμε συχνά παρόμοια φαινόμενα είτε στην ίδια έκταση είτε σε μικρότερη;

Απ.: Τα φαινόμενα αυτά ήταν γνωστά στην Ευρώπη ειδικά στην περιοχή των Άλπεων. Η Ελβετία έχει τεχνογνωσία πρόληψης τέτοιων φαινομένων λαβαχείμαρρου. Κατασκευάζουν σε ορεινές κοίτες, σε σημεία που οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα, ειδικές επαναλαμβανόμενες εγκάρσιες τσιμεντένιες κατασκευές, τους λαβαθραστήρες με στόχο τον κατακερματισμό της υδατοστερεοπαροχής και την απόσβεση της κινητικής της ενέργειας. Είναι σπάνια φαινόμενα, που εμφανίζονται σε περιοχές πάνω από τα 3.000 μέτρα υψόμετρο και φυσικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να επαναληφθούν.

Ερ.: Φέτος, ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις ξηρασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με λίμνες και ποτάμια να στερεύουν. Πώς εξηγείται αυτή η κατάσταση;

Απ.: Σίγουρα είναι μια σοβαρή κατάσταση που απειλεί την ομαλή λειτουργία των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τους παρατεταμένους καύσωνες, η οποία θα γίνει δυσκολότερη αν συνεχιστεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Απαιτείται ολιστικός σχεδιασμός, με περιορισμό της σπατάλης του νερού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με έργα μείωσης των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, νέα έργα αξιοποίησης πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για αγροτικές και άλλες χρήσεις.

Ερ.: Γιατί η Ελλάδα και γενικότερα οι μεσογειακές χώρες φέτος είναι σε καλύτερη κατάσταση;

Απ.: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μεγάλες άνομβρες περιόδους με παρατεταμένους καύσωνες στη χώρα. Η κίνηση των αέριων μαζών και των κυκλωνικών συστημάτων φέτος μας ευνόησαν. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε παράθυρο κανονικότητας για να υλοποιήσουμε τα παραπάνω και να ενημερώσουμε τους πολίτες για ανάγκη συνετής χρήσης.

Ερ.: Πόσο απειλείται η παγκόσμια κοινότητα συνολικά από το Ελ Νίνιο και τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις;

Απ.: Το Ελ Νίνιο είναι ένα περιοδικό φαινόμενο. Το περιμέναμε. Ενδιαφέρον, όμως, έχει να δούμε τους επόμενους μήνες την ένταση του φαινομένου. Αναμένεται ότι το φαινόμενο θα επιδεινώσει τις συνθήκες ξηρασίας, πλημμύρας, ζέστης και καταιγίδων σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας έτοιμες να παρέμβουν, ενώ ταυτόχρονα να υλοποιούνται όλα τα προληπτικά μέτρα.

Ερ.: Φέτος, είχαμε αρκετές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να μην έχουμε καταστροφικές πλημμύρες με τις πρώτες βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου;

Απ.: Καταρχάς θα πρέπει να απομακρυνθούν όπου και όσο είναι δυνατόν τα υπολείμματα της ύλης που κάηκε. Στη συνέχεια, θα πρέπει, κάνοντας ιεράρχηση του δυνητικού πλημμυρικού κινδύνου στις πληγείσες περιοχές (γιατί δεν μπορούμε να επέμβουμε άμεσα παντού), θα πρέπει, ξεκινώντας από τα ανάντη προς τα κατάντη και πρώτα από τις πλαγιές και εν συνεχεία στις κοίτες, να κατασκευασθούν τα κατάλληλα αγροτεχνικά έργα (κορμοσειρές, κορμοπλέγματα, κορμοφράγματα), όπως και τα αντίστοιχα μικρά τεχνικά. Έτσι, θα αποφύγουμε αφενός την επιφανειακή διάβρωση των γυμνών, πλέον, εδαφών και αφετέρου θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τη ροή των πλημμυρικών νερών, που λόγω της ανυπαρξίας βλάστησης θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και συρτική δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Μαγνησία και Σποράδες – 24ωρη απαγόρευση σε δάση και περιοχές Natura Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Μαγνησία και Σποράδες – 24ωρη απαγόρευση σε δάση και περιοχές Natura
Επόμενο Ig Nobel 2026: Οι πλούσιοι κλέβουν γλυκά, οι Νεάντερταλ φιλούσαν και οι κατσαρίδες έχουν… γάλα Ig Nobel 2026: Οι πλούσιοι κλέβουν γλυκά, οι Νεάντερταλ φιλούσαν και οι κατσαρίδες έχουν… γάλα

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
31 χρυσά κύπελλα για τη Dance Academy Volos στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού – «Πάνω απ’ όλα η προσωπική εξέλιξη των παιδιών» 
03/07/2026
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
Λουκάς Ζαχείλας: Οι οθόνες έχουν μαγνητίσει τα μάτια των ανθρώπων και έχουν αντικαταστήσει τη θέα του ουρανού
07/07/2026
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
Η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας: Δημογραφικό, γάμος και οι κοινωνικές αλλαγές του 21ου αιώνα 
19/07/2026
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Βόλου: Σύγχρονες ειδικότητες, δωρεάν σπουδές και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας 
18/07/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?