Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, με τις αυξήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία για τον Ιούλιο να φτάνουν το 12,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στα 2,5% σε ετήσια βάση, από 1,8% τον Ιούνιο.
Πλέον οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 καταγράφονται στα φρούτα και τα λαχανικά, με αύξηση 19,4% και 15,5% αντίστοιχα.
Ακολουθούν, γαλακτοκομικά και αυγά, μια κατηγορία η οποία τους προηγούμενους μήνες είχε βρεθεί στην «κορυφή» των ανατιμήσεων.
Διψήφια αύξηση καταγράφουν και οι κατηγορίες των λοιπών τροφίμων με 13,7%, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά – χυμοί φρούτων με 13,3%, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά παγωτά με 11,6%, τα κρέατα με 10,9% και έλαια- λίπη με 10,6%.
Αύξηση 9,2% εμφανίζει η κατηγορία καφές-κακάο- τσάι, επίσης 8,6% το ψωμί και τα δημητριακά και 8,3% τα ψάρια.
Όσον αφορά στις μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ξεχωρίζει η άνοδος της τάξεως του 6,7% στα κατεψυγμένα λαχανικά, 3,1% στα κρασιά 2,5% στα νωπά ψάρια και 1,9% στα νωπά λαχανικά. Στις επιμέρους κατηγορίες, αύξηση 5,34% εμφάνισε το διατηρημένο γάλα, 3,99% τα ζυμαρικά και 3,06% τα αυγά.
Αντίθετα στα νωπά φρούτα καταγράφεται μείωση 9,3% σε διάστημα ενός μηνός, στην κατηγορία «άλλα βρώσιμα έλαια» πτώση 3,58% και σε χυμούς φρούτων, 2,53%.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στον Real Fm σημείωσε πως «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου 2023 καταγράφουν σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς υπάρχει μείωση κατά -1,1% σε μηνιαία βάση και σταθεροποίηση στον μηνιαίο δείκτη τιμών τροφίμων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν παραμένει το πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικογένειες».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «εκτός των άλλων πρωτοβουλιών όπως το market pass που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στα βασικά είδη για κάθε νοικοκυριό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας».
«Θα είμαστε άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που εν μέσω αυτής της κρίσης τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι «δίνουμε βαρύτητα στους ελέγχους στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις στις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτάρι, είτε είναι φρούτα, είτε είναι ελαιόλαδο, τρόφιμα γενικότερα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας έγινε γνωστό το πλαίσιο των επόμενων κινήσεως από πλευράς του υπουργείου στο μέτωπο της ακρίβειας. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα στο «Καλάθι του νοικοκυριού» ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να συμπεριληφθεί τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται να γνωστοποιούνται οι επιχειρήσεις- προμηθευτές που προχωρούν σε μόνιμη μείωση άνω του 5% στους τιμοκαταλόγους, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και με άλλους τρόπους.