Την σημαντική μείωση των θρεπτικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών αποκαλύπτουν νέες έρευνες.
Βασική αιτία για το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο Guardian είναι η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα.
Σημαντικό ρόλο, όμως, φαίνεται να διαδραματίζουν και οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές που υιοθετούνται για την αύξηση της παραγωγής, οι οποίες αμελούν την προστασία του εδάφους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδήγησαν στην μείωση των πρωτεΐνών, του σιδήρου και του ψευδάργυρου στο ρύζι.
Στα φασόλια παρατηρήθηκε η μείωση του ασβεστίου, στα σπαράγγια της βιταμίνης Α και στο μπρόκολο του σιδήρου. Μάλιστα, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος έχουν μειωθεί κατά 30-40% λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Αποτέλεσμα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται από τα τρόφιμα είναι η εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού.
Τι είναι η βιοενίσχυση και πώς συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου
«Όπλο» στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι η βιοενίσχυση. Μια διαδικασία αναπλήρωσης των χαμένων θρεπτικών συστατικών μέσω της τεχνολογίας. Η τεχνική αυτή διοχετεύει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στον σπόρο των λαχανικών.
Διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν πως η ανάπτυξη βιοενισχυμένων καλλιεργειών με θρεπτικά συστατικά είναι ένας από τους κύριους στόχους για να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στο φαγητό.
Σε μια, λοιπόν, εποχή που θα περίμενε κανείς ζητήματα όπως η επάρκεια σε θρεπτικά γεύματα να έχει επιλυθεί, η ανθρωπότητα καλείται να απαντήσει σε μια ακόμη πρόκληση.