Δυσοίωνο το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα σύμφωνα με τους εργατολόγους νομικούς που μίλησαν σε σημερινή ημερίδα του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία με θέμα: «Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Συνταξιοδοτικά ζητήματα δημοσίων υπαλλήλων.
Για να επιβιώσει ένα ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχει μια ανθηρή οικονομία, μία δυναμική αγορά εργασίας και να έχει επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα, επισήμανε ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας που απάντησε και σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Καυτό χαρακτήρισε το θέμα της ασφάλισης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία, Φίλιππος Κωνσταντινίδης ενώ ο κ. Πολυμερόπουλος, προεδρεύων της Ε.Ε. Της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι η συνταξιοδότηση είναι ένα δύσκολο θέμα και ειδικά όπως το έχουν χειριστεί διαχρονικά οι κυβερνήσεις.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης με τον πόλεμο που δέχονται αυτό το διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι, με αφορμή και το δυστύχημα των Τεμπών. “Αυτοί που βγάζουν χολή για το Δημόσιο και τη λειτουργία του, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτός ο δημόσιος τομέας κράτησε όρθια την κοινωνία στην πανδημία. Οι εκπαιδευτικοί κράτησαν ζωντανή την εκπαίδευση και οι υγειονομικοί μετράνε 30 νεκρούς. Λένε πως δεν υπάρχει αξιολόγηση. Υπάρχει, αλλά υπάρχει καθεστώς αναξιοκρατίας. Δεν γίνονται κρίσεις εδώ και 20 χρόνια. Αναθέτουν θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς στους αποτυχόντες πολιτευτές. Καμία κουλτούρα αξιολόγησης δεν έχουν. Ξαφνικά ανακαλύψαμε τις παθογένειες του συστήματος στην Ελλάδα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Όταν οι συνδικαλιστές έθεταν τα ζητήματα της ασφάλειας, κανένας δεν ενδιαφερόταν”, τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Γιούλης τόνισε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ατομική περίπτωση για καθένα. «Εμείς θα παρουσιάσουμε αποτελέσματα από έρευνες τριών η τεσσάρων χρόνων για να δείξουμε την εργασιακή κατάσταση στο δημόσιο».
Για να επιβιώσει ένα ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχει μια ανθηρή οικονομία, μία δυναμική αγορά εργασίας και να έχει επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα, επισήμανε ο δικηγόρος-εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας.
Ερωτηθείς για κοινά χαρακτηριστικά ασφαλισμένων σε Γαλλία και Ελλάδα και στις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, επισήμανε ότι στη Γαλλία βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 64 ετών, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο όριο είναι στα 67 χρόνια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στη χώρα μας το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 20%, ενώ η Γαλλία έχει μονοψήφιο ποσοστό εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει εξήγησε, πως όταν ένας καθηγητής φτάνει να πιάσει δουλειά σε ηλικία 37 ετών, δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ένσημα, όπως απαιτεί το δικό μαςασφαλιστικό. “Φοβάμαι ότι το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι δυσοίωνο”, προέβλεψε.
πηγή ert.gr