Από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Βόλου κ. Απ. Ριζόπουλο, κατατέθηκε το ακόλουθο ερώτημα στο πλαίσιο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.
Επανερχόμαστε στο περιβαλλοντικό έγκλημα της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στην πόλη μας. Η βιομηχανία έχει αντικαταστήσει ήδη τα ορυκτά σε ποσοστό 45% με τα λεγόμενα «εναλλακτικά» – δευτερογενή καύσιμα και έχει στόχο να φτάσει στο 90 % το 2030.
Στην εγκληματική αυτή εξέλιξη αυτή, μαζί με τη Δημοτική Αρχή Βόλου έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», εφαρμόζοντας πιστά την στρατηγική της ΕΕ με την πράσινη συμφωνία, τη λεγόμενη «κυκλική οικονομία», για τα λεγόμενα «εναλλακτικά – πράσινα» καύσιμα. Έχουν πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που μετατρέπει το Βόλο σε συλλεκτήρα αποβλήτων, σε απέραντο σκουπιδότοπο, με σκουπίδια που θα συγκεντρώνονται για επεξεργασία και καρκινογόνα καύση κι από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της ελληνικής επικράτειας ενδεχομένως και της Ευρώπης.
Η ΑΓΕΤ έχει καταθέσει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση, με την οποία ζητά να εγκριθούν νέες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, με «χρήση νέων κωδικών ΕΚΑ εναλλακτικών πρώτων υλών και καυσίμων», για να «βελτιώσει την οικονομική αποδοτικότητα και επομένως την ανταγωνιστικότητα της εγκατάστασης», δηλαδή τα κέρδη της, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Μεταξύ αυτών προβλέπει την εγκατάσταση νέας μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και τροφοδοσίας εναλλακτικών καυσίμων προκειμένου να επιτύχει το στόχο για καύση 200.000 τον SRF/RDF τον χρόνο και τους στόχους αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με σκουπίδια, καθώς επίσης και εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων εκσκαφών κατεδαφίσεων και κατασκευών (ΑΕΚΚ) δυναμικότητας επεξεργασίας 60.000t/y.
Για την εξυπηρέτηση των κερδοφόρων στόχων της η ΑΓΕΤ – LAFARGE προχώρησε στην εξαγορά της WATT Recycling, τις εγκαταστάσεις δύο Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Κορωπί, και Φυλή με δυναμικότητα επεξεργασίας 150.000 τόνων αστικών αποβλήτων σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μονάδες που παράγουν και δευτερογενή καύσιμα (RDF –SRF), που η τσιμεντοβιομηχανία θα καίει ως καύσιμη ύλη στις μονάδες της, μεταφέροντας τα σκουπίδια από την Αθήνα κι αλλού για καύση στον Βόλο.
Η ΑΓΕΤ αναλώνει, επίσης, περίπου 2.500.000 τον. πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων για την παραγωγή κλίνκερ και τσιμέντου και επιπλέον περίπου 200.000 τον «εναλλακτικών» καυσίμων. Σ’ αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους περιλαμβάνονται, εκτός από το RDF –SRF και διάφορα άλλα απόβλητα, εκ των οποίων τα περισσότερα μεταφέρονται με φορτηγά μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Το RDF –SRF μεταφέρεται, είτε χύδην (χύμα) είτε σε παλέτες με containers των 20 τον, με πρόβλεψη δυνατότητας μεταφοράς 3.750 τον εβδομαδιαίως, περίπου 180 φορτηγά την εβδομάδα.
Επίσης όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε τη μεταφορά RDF –SRF με πλοία, «οι μελέτες δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή εγκατάστασης και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή που επιβαρύνεται από τις εν γένει θαλάσσιες μεταφορές, ούτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής και την υφιστάμενη δυνατότητά του να εξυπηρετεί ικανοποιητικώς τον όγκο των απαραίτητων οδικών μεταφορών».
Γίνονται προφανείς, εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τοξικών απαερίων από την καρκινογόνα καύση, οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη μεταφορά των πρώτων υλών, η επιβάρυνση και η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου του Βόλου.
Πώς τοποθετείται η δημοτική αρχή για τις παραπάνω εξελίξεις;