Την άμεση επανεξέταση της άρνησης να δοθεί σύμφωνη γνώμη για τον καθορισμό χώρου εξομοιούμενου με Ζώνη Λιμένα στην Κάτω Γλυφούρα ζητά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Στο επίκεντρο της διοικητικής διαφοράς βρίσκεται η αρμοδιότητα διοίκησης και εκμετάλλευσης του υφιστάμενου λιμενίσκου: ο Δήμος υποστηρίζει ότι υπάγεται στο Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας θεωρεί ότι ο προτεινόμενος χώρος βρίσκεται σε αιγιαλό χαρακτηρισμένο ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, η διαχείριση του οποίου ανήκει αποκλειστικά στην ΕΤΑΔ. Παράλληλα, ο χώρος έχει παραχωρηθεί πολυετώς από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία που ανέπτυξε τη νέα τουριστική επένδυση στα Καλά Νερά, με σχεδιασμό για νέες θέσεις ελλιμενισμού, τεχνική υποστήριξη σκαφών αναψυχής και λειτουργία ιστιοπλοϊκής σχολής.
Η αρνητική θέση των οικονομικών υπηρεσιών διατυπώθηκε αρχικά με την υπ’ αριθ. 97667 ΕΞΕ 2025/13.08.2025 εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας. Ακολούθησε το υπ’ αριθ. 154030 ΕΞ 2025/05.09.2025 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, με το οποίο γνωστοποιήθηκε στον Δήμο ότι δεν ήταν δυνατή η παροχή σύμφωνης γνώμης για τον καθορισμό του χώρου ως εξομοιούμενου με Ζώνη Λιμένα.
Στην ίδια εισήγηση, πάντως, η Κτηματική Υπηρεσία κατέγραφε, ότι στην Κάτω Γλυφούρα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια λιμενίσκος, στον οποίο ελλιμενίζονται περισσότερα από 30 επαγγελματικά, ερασιτεχνικά αλιευτικά και διερχόμενα σκάφη. Ανέφερε επίσης ότι οι λιμενικές υποδομές προϋπήρχαν του ν. 2971/2001 και ότι τα έργα αποτυπώνονται τουλάχιστον από το 1987.
Ο Δήμος θεμελιώνει την θέση του στο ΦΕΚ Β΄ 851/13.03.2020, με το οποίο εντάχθηκε στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του το Αυτοτελές Λιμενικό Γραφείο. Στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται, με αναφορά στο άρθρο 28 του ν. 2738/1999, ότι στα Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία υπάγονται οι λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις εντός των διοικητικών ορίων των δήμων, εφόσον δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα. Για τις ζώνες που πρόκειται να καθοριστούν ή να εξομοιωθούν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2971/2001. Ο Δήμος επικαλείται ακόμη την υπ’ αριθ. 120/2025 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία περιλαμβάνεται ρητά η θέση “Κάτω Γλυφούρα – Γλυφά – Καλά Νερά”.
Βασικό σημείο της επιχειρηματολογίας του αποτελεί η υπ’ αριθ. 234/24.04.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1020/25.04.2013. Με αυτή μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο του ΕΟΤ έκτασης 153.611 τετραγωνικών μέτρων. Στο ίδιο ΦΕΚ, όμως, εξαιρείται ρητά από τη μεταβίβαση η έκταση μπροστά από την ιδιοκτησία του ΕΟΤ, μεταξύ των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί με την απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας της 28ης Απριλίου 1987, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 414/Δ΄/14.05.1987. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η εξαίρεση αυτή δεν συνεκτιμήθηκε επαρκώς από την Κτηματική Υπηρεσία.
Με το υπ’ αριθ. 9375/22.05.2026 έγγραφό του, ο Δήμος ζήτησε να προσδιοριστούν ο τίτλος και η διοικητική πράξη από την οποία απορρέει τυχόν δικαίωμα της ΕΤΑΔ επί της ίδιας της λιμενικής εγκατάστασης, τα ακριβή όρια της έκτασης και οποιαδήποτε ειδική πράξη μεταβίβασης ή παραχώρησης της διοίκησης και διαχείρισης του λιμένα.
Στις 9 Ιουνίου 2026, με την υπ’ αριθ. 3113.17/39629/2026 γνωμοδότησή της, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων τοποθετήθηκε θετικά επί της διαδικασίας καθορισμού χώρου προς εξομοίωση με Ζώνη Λιμένα στην Κάτω Γλυφούρα. Μία ημέρα αργότερα, με το υπ’ αριθ. 76852 ΕΞΕ 2026/10.06.2026 έγγραφό της, η Κτηματική Υπηρεσία επανέλαβε την αρνητική θέση της, στηριζόμενη στον χαρακτηρισμό του αιγιαλού ως Τουριστικού Δημόσιου Κτήματος και στην αποκλειστική διαχειριστική αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ. Με την νέα παρέμβασή του, ο Δήμος ζητά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νέα, αυτοτελή και ουσιαστική κρίση επί του αιτήματος και όχι απλή παραπομπή στην εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του 2025.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.