Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση “Ενεργειακή μετάβαση στη Μαγνησία: Η κλιματική κρίση, το ορυκτό αέριο και ο δρόμος για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον”, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025, στις 17:30, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των σωματείων “Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας”, “Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον”, “Σύλλογος για την προστασία και ανάδειξη του Παγασητικού”.
Παρά τις εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ελλάδας και τις διακηρύξεις περί “πράσινης μετάβασης” σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα μας προωθεί νέες υποδομές και δίκτυα αερίου σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στον Βόλο, για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτροπαραγωγής. Η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με πολίτες, ομάδες και φορείς σχετικά με τα σχέδια προώθησης και υλοποίησης των υποδομών αερίου στη χώρα και στον Δήμο Βόλου. Ταυτόχρονα, στοχεύει και στην ανάδειξη διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων και το πώς αυτές θα ήταν πιο ωφέλιμες με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια έναντι του πιο ακριβού και ρυπογόνου αερίου.
Μετά τις τοποθετήσεις/ομιλίες, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, στην οποία προσκαλούμε πολίτες και φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά:
17.30 – 17:45 | Εγγραφή & Καφές/Τσάι καλωσορίσματος
17:45 – 17:55 | Εναρκτήριες παρατηρήσεις
Συντονισμός της συζήτησης και εισαγωγική ομιλία:
Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος & ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Επισκόπηση του σκοπού της εκδήλωσης, του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης των υποδομών ορυκτού αερίου και της απειλής που αποτελούν για το τοπικό περιβάλλον και τα νοικοκυριά.
17:55 – 18:10 | Χαιρετισμοί τοπικών φορέων
18:10 – 19:25 | Συζήτηση Panel
“Επέκταση του αερίου και του LNG στην Ελλάδα vs Η σημασία των καθαρών ενεργειακών λύσεων έναντι του αερίου”
- Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος στρατηγικής, Greenpeace International: “LNG: Ευρωπαϊκή και διεθνής επισκόπηση – Οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα”
- Ναπολέων Κολοβός, Πρόεδρος Συλλόγου για την προστασία και ανάδειξη του Παγασητικού: “Η σχεδιαζόμενη κατασκευή Μονάδας Υ.Φ.Α. (LNG) στον Βόλο, αποεπένδυση για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον”.
- Σταύρος Σπυριδάκος, Eμπειρογνώμων σε θέματα ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP): “Εναλλακτικές λύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους: Απόδοση, Εξοικονόμηση & βιωσιμότητα”
- Ιωάννα Θεοδοσίου, Συνεργάτιδα πολιτικής, Green Tank: “Οι ενεργειακές κοινότητες ως εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση.”
19:25 – 20:15 | Καταγραφή της κοινής γνώμης σχετικά με την επέκταση του αερίου
Διαδραστική συνεδρία που επιτρέπει στους παρευρισκόμενους να θέσουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες στο πάνελ σχετικά με το ορυκτό αέριο, τις επιπτώσεις του και τις εναλλακτικές λύσεις.
20:15 – 20:30 | Συμπεράσματα
20:30 – 21:00 | Μπουφές και Δικτύωση
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)