
Στο πλαίσιο της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2026, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργάνωσαν χθες εκδήλωση με θέμα: «Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και ο γεφυρωτικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Προοπτικές και Ευκαιρίες».
Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Βουλευτής ΝΔ,
Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος,
Νίνα Κασιμάτη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης,
Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο ΔΠΘ – Σύμβουλος Πρωθυπουργού, και
Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΔΙΣ.
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει η Κυπριακή Προεδρία στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου στα τεκτενόμενα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη και η Νότια Γειτονία της είναι δεμένες από αιώνες όχι μόνο από τη γεωγραφία, αλλά και μέσα από την ανθρώπινη ανταλλαγή και των κοινών στρατηγικών συμφερόντων». Αναφέρθηκε επίσης στη Νέα Εταιρική Σχέση για τη Μεσόγειο ως ευκαιρία «να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε απτή συνεργασία», δίνοντας έμφαση στη συνδεσιμότητα, στην πράσινη ενέργεια, στη θαλάσσια ασφάλεια, στην οικονομική ανθεκτικότητα και στην καινοτομία». Τέλος, ο κ. Αυγουστίδης υπογράμμισε ότι «μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και του διεθνούς δικαίου είναι θεμελιώδης» για την περιφερειακή σταθερότητα και την αξιοπιστία της Ε.Ε., καθώς και αναπόσπαστο στοιχείο μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το εσωτερικό και την περιφέρεια της.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ακολούθησαν, οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη για ενισχυμένο πολιτικό διάλογο και συνεργασία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας σε κρίσιμους τομείς κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η περιφερειακή σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια και η μετανάστευση. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός διαμεσολαβητικός και γεφυρωτικός παράγοντας στις εξελισσόμενες σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, τις ιστορικές της διασυνδέσεις και τη διπλωματική της αξιοπιστία. Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το διπλωματικό αποτύπωμα και η αποτελεσματικότητα της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά της όρια και πως έχει αποδείξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως τον ανθρωπιστικό διάδρομο Αμάλθεια και την πρόσφατη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λίβανο, ότι εργάζεται μεθοδικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη όπως η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. να προσφέρει ευκαιρίες για την προώθηση ενός πιο συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου στρατηγικής με τις χώρες της περιοχής.

Οι ομιλητές επεσήμαναν επίσης ότι η Κύπρος θεωρείται πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα λειτουργεί ως πύλη για μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες, όπως ο διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής (IMAC) και η ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ (GSI).
Τόνισαν, παράλληλα, τη δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιηθεί ως κόμβος διαλόγου και διπλωματικής διαμεσολάβησης. Υπογράμμισαν επίσης ότι μέσα από την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε αναφορά στις διεθνείς προκλήσεις που θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, παραλληλίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Καταλήγοντας, οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η Κύπρος, μέσω της διπλωματικής της αξιοπιστίας και της ενεργής της συμμετοχής σε διεθνείς πρωτοβουλίες, δίνει έμφαση στη νομιμότητα, την ανθρωπιστική ασφάλεια και την αμεροληψία στις διεθνείς σχέσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μετατρέψει τη Μεσόγειο από «θάλασσα κινδύνου» σε «θάλασσα συνδεσιμότητας», προσφέροντας στην Ε.Ε. πρόσβαση και δυνατότητα να διαμορφώνει η ίδια τις εξελίξεις στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, Πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος με έδρα την Αθήνα, τοπικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι.

www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.