Ανακοίνωσε εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για την συνέχιση του Περιφερειακού Βόλου:
Αναφέρει:
Η μελέτη << Ολοκλήρωση μελετών στο οδικό κύκλωμα Πηλίου : Τμήμα παράκαμψη Αγριάς -Αφέτες >> εκπονήθηκε από τη Δ/νση Οδικών Υποδομών ( ΔΟΥ ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σύμβαση από 21-07-2010 και ολοκληρώθηκε τμηματικά στις 04-11-2016 & 21-02-2017.
Κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διερεύνηση της ωριμότητας της παραπάνω μελέτης για την κατασκευή του έργου, με έγγραφο της Δ.Ο.Υ , παραδόθηκε η παραπάνω μελέτη το καλοκαίρι του 2020 .
Η Π.Θ αφού μελέτησε την εγκεκριμένη μελέτη ως προς το αντικείμενο και την πληρότητα της , διαπίστωσε ότι για να έχει τη δυνατότητα -ωριμότητα κατασκευής δημοπράτησε και συμβασιοποίησε νέα μελέτη προϋπολογισμού 977.353,06 ευρώ για το Τμήμα Παράκαμψη Αγριάς – Μαλάκι . Το Ιδιωτικό Συμφωνητικό υπογράφθηκε στις 05/12/2022 (ΑΔΑΜ: 22SYMV011742383 2022-12-06) για το ποσό των 114.425,00€ (χωρίς Φ.Π.Α).
Η μελέτη του οδικού τμήματος «Παράκαμψη Αγριάς έως Μαλάκι», που αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού και συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος της Περιφερειακής Οδού. Η ολοκλήρωση της μελέτης αποτελεί σημαντικό στάδιο της υλοποίησης του έργου το οποίο θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τις Δημοτικές Κοινότητες Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων και θα συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κυρίως από τα βαρέα οχήματα.
Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η υφιστάμενη κατάσταση του οδικού άξονα Βόλου – Αγριάς – Λεχωνίων – Μαλάκι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κυκλοφοριακές ανάγκες λόγω των απαιτούμενων μετακινήσεων τόσο των μονίμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά κυκλοφοριακό αδιέξοδο.
Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει: την επικαιροποίηση – τροποποίηση μελέτης οδοποιίας στο οδικό τμήμα Αγριάς μήκους 3 χλμ., ενιαίας επιφάνειας κυκλοφορίας μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με παράπλευρο δίκτυο εκατέρωθεν, την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων τρισκελών κόμβων κι ενός ισόπεδου τετρασκελούς κόμβου για τη σύνδεση με την Αγριά, την νέα μελέτη Κτηματολογίου σε μήκος 3 χλμ και συμπλήρωση – επικαιροποίηση Κτηματολογίου στο Τμήμα Παράκαμψη Αγριάς – Μαλάκι μήκους 6,485 χλμ. ολοκλήρωση μελετών τεχνικών έργων (αφορά τρία τεχνικά έργα γεφύρωσης ποταμών και τρία τεχνικά έργα κάτω διαβάσεων) και υδραυλική μελέτη αποχέτευσης – αποστράγγισης για την αντιπλημμυρική προστασία της Αγριάς με κατασκευή τάφρου ανάντι.
Σύμφωνα με την μελέτη το κόστος του έργου εκτιμάται για τα πρώτα 3 χλμ. (παράκαμψη Αγριάς και της τάφρου ανάντι) περί τα 28.000.000 ευρώ και για τις απαλλοτριώσεις περί τα 19.000.000 ευρώ. Δηλαδή συνολικά 47.000.000 ευρώ.
Στις 5-9-2025 έχει υποβληθεί ο φάκελος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και θα ακολουθήσει η διαβούλευση και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων .
Η προθεσμία περαίωσης της μελέτης θα εξαρτηθεί από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που είναι προαπαιτούμενη για τη συνέχιση της εκπόνησης της .
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
