• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Δ. Κουρέτας: Να δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός για αντιπλημμυρικά και σχέδια διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας
Share

13/05/2025 11:59

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δ. Κουρέτας: Να δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός για αντιπλημμυρικά και σχέδια διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

Last updated: 2023/10/19 at 1:54 ΜΜ
Newsroom Published 19/10/2023
Share
3 Min Read
SHARE

Από τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δ. Κουρέτα ανακοινώθηκαν τα εξής:

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ενόψει της ενημέρωσης μου επίσημα και γραπτά θα ήθελα να εκθέσω στους πολίτες της Θεσσαλίας τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για άλλη μια φορά, για το πιο σημαντικό θέμα της Θεσσαλίας που είναι το θέμα των νερών.

Θεωρώ αναγκαία την ΣΥΝΘΕΣΗ των προτάσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και στα αντίστοιχα Σχέδια των Πλημμυρών (ΣΔΚΠ/Θ), τα οποία αποτελούν μια “σταθερά” και μάλιστα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ αναμεσά στον κυκεώνα των διαφόρων μελετών και προτάσεων που αποσπασματικά κατατίθενται κατά καιρούς.

Από το «πάντρεμα»  των δυο αυτών Σχεδίων είναι εφικτό να προκύψει  ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  πακέτο  έργων και δράσεων με ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ στόχους, καθώς και ένα ενιαίο “υδατικό” masterplan, με βάση την σημασία και την προτεραιότητα του κάθε έργου η/και δράσης και όχι με πελατειακά-τοπικιστικά κριτήρια οπως επανειλημμένα έχει συμβεί. Υποθέτω πως στο ίδιο πλαίσιο οφείλουν να κινηθούν και οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας.

Εντελώς συνοπτικά παραθέτω τους στόχους ενός τέτοιου σχεδιασμού:

α. Την θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας).

Απόλυτα αναγκαία για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.

Παράλληλα επίσης τα έργα αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, για  περιβαλλοντική προστασία, για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καθώς και για την προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.

β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων Οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος). Πρέπει συνεπώς να επιλυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το μείζον θέμα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας).

γ. Την δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής  αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα,  προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί. Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες του συνεργάτες μου στο θέμα αυτό που είναι συνάδελφοι μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλα και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες με μεγάλη πείρα στο θέμα.

δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός  κλπ).

2.Θα ήταν σημαντικό  ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί πως όλα όσα προβλέπονται στο  εγκεκριμένο ΣΔΚΠ/Θ (αντιπλημμυρικό) αλλά και στο υπό διαβούλευση-έγκριση ΣΔΛΑΠ (υδάτων) θα χρηματοδοτηθούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα συμβεί ότι με τα προηγούμενα που από το 2014 έως και σήμερα έμειναν ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια υπουργών και υπηρεσιών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να τα εφαρμόσουν, παρότι πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα και δράσεις είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

TAGGED: ΚΟΥΡΕΤΑΣ_ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ_ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Χαμένοι vs κερδισμένοι των εκλογών
Επόμενο Κ. Αγοραστός: Εγώ είμαι Θεσσαλός, δεν έδωσα καμία εντολή να σταματήσουν τα έργα

Δημοφιλέστερα

Άλμα 637% στις δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
13/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?