Υπεγράφη σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βόλου, μεταξύ του εκπροσώπου της ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΑ ΒΟΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ A.E.-THALIS ES SA και του Δήμου Βόλου, δια του Δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, το μεγάλο και πρωτοποριακό έργο της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), προϋπολογισμένης δαπάνης 45 εκατομμυρίων ευρώ και με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης τους 36 μήνες.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων – του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαν. Γραφάκος χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα και υπογράμμισε τα ευεργετήματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία της μονάδας, συγχαίροντας όλους τους συντελεστές και προσωπικά τον Δήμαρχο, κ. Αχιλλέα Μπέο.
Όπως τόνισε στο σύνολο των 30 μονάδων που λειτουργούν ή κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, η μονάδα του Βόλου είναι πρωτοπόρος διότι θα παράγει και δευτερογενές καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιείται στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Οικονομίας θα χρηματοδοτήσουν μονάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής δευτερογενούς καύσιμου, με στόχο το ποσοστό ταφής να μειωθεί πολύ σημαντικά, σε επίπεδο χώρας κάτω από το 10%..
Αχ. Μπέος: Είμαι υπερήφανος…
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του από το 2015 ακόμη. « Μετά από πολυετή αναμονή και μάχες σώμα με σώμα με τη γραφειοκρατία, κατέστη δυνατή να προχωρήσει το έργο κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων» υπογράμμισε. Μάλιστα ο κ. Μπέος το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει γίνει πότε στον Βόλο. «Θα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπέος υπογράμμισε ακόμη ότι πλέον, όπως επιτάσσει ρητά η ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα θάβεται μόλις το 15% των αποβλήτων και το υπόλοιπο θα επεξεργάζεται και σημείωσε ότι όσες μονάδες μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί στην χώρα μας θα πρέπει να υποβληθούν σε τροποποιήσεις, καθώς τα πρόστιμα της ΕΕ που επιβάλλονται είναι ιλιγγιώδη και δυσβάστακτα.
Καταλήγοντας ο κ. Μπέος ως παράδειγμα ανέφερε: «Η μονάδα θα επεξεργάζεται απορρίμματα από τον Βόλο, προκειμένου να παρέχει ενέργεια τόσο στην ΑΓΕΤ όσο και στη Χαλυβουργία. Μέχρι τώρα οι βιομηχανίες εισήγαγαν απορρίμματα αγνώστου ποιότητας από Μάλτα και Ιταλία και χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ τώρα θα γνωρίζουμε και θα ελέγχουμε ακριβώς τι καίνε και τι διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα».
Ο ανάδοχος του έργου
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των δύο αναδόχων εταιριών, εκτίμησε ότι το έργο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες, μετά τη ρύθμιση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, και τόνισε: «Πρόκειται για τεχνολογία βιολογικής ξήρανσης και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου, που είναι πιο ολοκληρωμένο. Θα έχει δηλαδή ανακύκλωση υλικών, παραγωγή ενέργειας και παραγωγής καυσίμου που θα είναι ποιότητας 3.3.3, της ανώτερης δηλαδή ποιότητας που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές και που θα είναι περιζήτητο από την ενεργοβόρο βιομηχανία γιατί έχει πολύ καλή ενεργειακή απόδοση.