Προδιαγεγραμμένο τέλος, αρνητικό για τη Μαγνησία καθώς χάθηκαν 6.000.000 ευρώ, φαίνεται πως είχε η προοπτική κατασκευής νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Βόλο καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνώριζε όταν ξεκίνησε τις διαδικασίες την τελευταία χρονιά του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας 2021–2025, ότι σε λίγους μήνες δεν προλάβαινε να προχωρήσει το σημαντικό έργο για τη Μαγνησία.
Τοπικοί φορείς, συνδικαλιστές της πυροσβεστικής κ.α. που μιλούσαν για εμπαιγμό από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα και αποκλειστικές ευθύνες στην Περιφέρεια, οι δημόσιες τοποθετήσεις της πρώην Υφυπουργού, νυν βουλευτού Μαγνησίας της ΝΔ κ. Ζέττας Μακρή κ.α., φαίνεται πως δικαιώνονται καθώς η Περιφέρεια όταν ενεπλάκη στο θέμα, γνώριζε με βεβαιότητα πως δεν επαρκούσε το χρονικό διάστημα καθώς 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της Διοίκησης, προχώρησε με απίστευτη έλλειψη σοβαρότητας στην προγραμματική σύμβαση τον Μάιο του 2025, με καθυστέρηση τουλάχιστον 2 ετών, με πολλές εκκρεμμότητες και την προγραμματική περίοδο να λήγει σε επτά μήνες !
Η θέση του Υπουργείου
Στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα, ρίχνοντας το “μπαλάκι” σε Περιφέρεια και Δήμο Βόλου εμπερέχονται στην απάντηση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή επερώτηση τυο Κυρ. Βελόπουλου .
‘Οπως αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντώτας σε επερώτηση του βουλευτή και Προέδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυρ. Βελόπουλου, “σας γνωρίζεται ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, την οριστική επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και σε συνεργασία με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθεί να επιλύει τα τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν, να βελτιώνει τις συνθήκες στέγασης των Υπηρεσιών και να εξασφαλίζει τη στέγαση των πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε λειτουργικούς και προσήκοντες προς την αποστολή τους χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, και αναφορικά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου τίθεται υπόψη σας ότι, δυνάμει της υπό στοιχεία 28448οικ.Φ.531.30/21.05.2025 υπουργικής απόφασης (ΑΔΑ: 9ΚΞ346ΝΠΙΘ-3Υ4), εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Βόλου και Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ δυνάμει σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κοινοποιήθηκε Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την έγκριση υπογραφής του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης.
Περαιτέρω, δυνάμει σχετικού εγγράφου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ζητείτο, αφενός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημέρωση για την εξέλιξη του προσυμβατικού ελέγχου, αφετέρου από τον Δήμο Βόλου η τροποποίηση της Απόφασης Πρότασης Δωρεάς λόγω της προθεσμίας της 31.12.2025, ημερομηνίας κατά την οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ δυνάμει σχετικής Διαταγής Α.Π.Σ., ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η υπογραφή του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης υπενθυμίζοντας την ανάγκη τροποποίησης της Απόφασης Πρότασης Δωρεάς από το Δήμο Βόλου.
Σύμφωνα, δε, με σχετική Απόφαση του Δήμου Βόλου (ΑΔΑ: 9ΠΝΘΩ96-28Ε), έγινε λήψη Απόφασης για τροποποίηση της πρότασης σύμβασης δωρεάς Δημοτικής έκτασης προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι 31.12.2030, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σχετικό έγγραφο Α.Π.Σ. προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τροποποίηση και αποδοχή της εν λόγω πρότασης Δωρεάς.
Συνοπτικά, το Πυροσβεστικό Σώμα αποδεχόμενο την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.“
Στον κουβά η “εναλλακτική” πρόταση Τριαντόπουλου
Στο ίδιο κείμενο απορρίπτεται η εναλλακτική πρόταση που κατάθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρ. Τριαντόπουλος για μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Σταθμού Βόλου σε ακίνητο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην οδό Φυτόκου κοντά στον Περιφερειακό Βόλου.
Ααναφέρειται στην ίδια απάντηση προς τον κ. Βελόπουλο:
Με τα νέα δεδομένα, δύναται να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων. Αναφορικά με την πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τίθεται υπόψη σας ότι είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορεί να αξιολογηθεί προς το παρόν.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, δεδομένου ότι το ζήτημα των υποδομών είναι θεμελιώδες, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανά την επικράτεια στεγαστικές απαιτήσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα δαπανά ετησίως μεγάλα ποσά από τον τακτικό προϋπολογισμό, για τη συντήρηση και επισκευή των κτιριακών υποδομών που στεγάζονται οι Υπηρεσίες του, αξιολογώντας και συνεκτιμώντας τις ανάγκες πανελλαδικά οι οποίες ιεραρχούνται με σειρά προτεραιότητας, όπου αυτό απαιτείται. Ως εκ τούτου, το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου όλα τα ζητήματα να επιλύονται όσο πιο δυνατόν ταχύτερα και αποδοτικότερα εντός του διαθέσιμου πάντοτε δημοσιονομικού χώρου.
Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.
Απάντηση Περιφέρειας
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε απάντησή της προς τον κ. Βελόπουλο αναφέρει ότι δεν ήταν ώριμο το έργο κι όπως επισημαίνει:
Με το υπ’ αρ. πρωτ. 2869/17.01.2025 έγγραφο του Τμήματος Υποδομών της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Πυροσβεστικού Σώματος υποβλήθηκε προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας αίτημα χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «Κατασκευή νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Βόλο», προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, καθώς και αίτημα υλοποίησής του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Βόλου.
Σε συνέχεια του ανωτέρω αιτήματος, εκδόθηκε η υπ’ αρ. πρωτ. 22098/20.01.2025 Ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης, με ΑΔΑ ΕΝΛΛ7ΛΡ-ΚΓΩ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας 2021–2025. Με την εν λόγω Ανακοίνωση εκδηλώθηκε η πρόθεση χρηματοδότησης του έργου, προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, και κλήθηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων να υποβάλει τον απαιτούμενο φάκελο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Διευκρινίζεται ότι η Ανακοίνωση Πρόθεσης Χρηματοδότησης δεν συνιστούσε απόφαση ένταξης της πράξης, καθώς η ένταξη προϋπέθετε την υποβολή πλήρους φακέλου και την τεκμηρίωση της απαιτούμενης τεχνικής, διοικητικής και αδειοδοτικής ωριμότητας.
Στις 04.04.2025, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων υπέβαλε μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος το Τεχνικό Δελτίο Πράξης, με κωδικό MIS 5225838, με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της κατά τον χρόνο υποβολής.
Κατά την αξιολόγηση του φακέλου, η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με το υπ’ αρ. πρωτ. 148898/23.04.2025 έγγραφό της, ζήτησε την παροχή διευκρινίσεων και την υποβολή πρόσθετων στοιχείων που να τεκμηριώνουν την ωριμότητα του έργου. Ειδικότερα, ζητήθηκαν οι πίνακες ωρίμανσης Δ1 και Δ2, οι οποίοι αφορούσαν το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και μελετών, καθώς και τα στοιχεία της προγραμματικής σύμβασης.
Ακολούθως, με το υπ’ αρ. πρωτ. 223693/10.06.2025 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, γνωστοποιήθηκε ότι για την εξασφάλιση της πλήρους ωριμότητας του έργου απαιτούνταν πρόσθετο χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Ειδικότερα, κατά τον χρόνο εκείνο:
- δεν είχε ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος της προγραμματικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο,
- εκκρεμούσε από τον Οκτώβριο του 2024 η έγκριση των απαιτούμενων πολεοδομικών παρεκκλίσεων από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης,
- δεν είχε συνταχθεί πλήρες τοπογραφικό διάγραμμα παρεκκλίσεων και όρων δόμησης, αναγκαίο για την αδειοδότηση και τη δημοπράτηση του έργου.
Σημειώνεται ότι οι όροι της προγραμματικής σύμβασης είχαν εγκριθεί με την υπ’ αρ. 400/14.03.2025 απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας, την υπ’ αρ. 104/17.02.2025 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Βόλου και την υπ’ αρ. 28448/21.05.2025 απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του προσυμβατικού ελέγχου κοινοποιήθηκε τελικώς στις 19.09.2025.
Παράλληλα, δεδομένου ότι η προγραμματική περίοδος 2021–2025 ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 2025, δεν ήταν διοικητικά και δημοσιονομικά ασφαλές να δεσμευθούν πόροι για μία πράξη η οποία δεν ήταν δυνατόν να καταστεί εγκαίρως ώριμη προς δημοπράτηση. Υπό τις συνθήκες αυτές, και προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων πιστώσεων του Προγράμματος, οι πόροι έπρεπε να κατευθυνθούν σε ώριμες παρεμβάσεις άλλων αξόνων, οι οποίες ανταποκρίνονταν σε άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μπορούσαν να υλοποιηθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.