Έντονες βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αλλά και παρατεταμένοι καύσωνες, αλλάζουν τις εποχές του έτους και … μετατοπίζουν το καλοκαίρι, το οποίο γίνεται πιο θερμό και με περισσότερους καύσωνες.
Άραγε έχουν διαταραχθεί οι εποχές του έτους;
Την απάντηση δίνει στο CNN Greece ο κ. Χρήστος Ζερεφός:
«Ναι».
Εξηγεί δε, πώς αναμένεται να διαμαρφωθούν οι εποχές μακροπρόθεσμα.
Ήδη, τη χρονιά που διανύσαμε, βιώσαμε έντονα τη μεταβολή του καιρού με βροχοπτώσεις και πλημμύρες την περίοδο της Άνοιξης, πυρκαγιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτα για μέρες -όπως συνέβη πρόσφατα στον Καναδά- αλλά και με υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, μεταβάλλοντάς τον σε μία πιο ήπια εποχή του έτους.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό, πόσο επηρεάζει τη χώρα μας η μεταβολή του καιρού και πώς θα είναι το καλοκαίρι που διανύουμε;
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό το φθινόπωρο τείνει να είναι πιο ήπιο και να ενσωματώνεται ομαλά με το χειμώνα, ο οποίος με τη σειρά του είναι πιο θερμός.
«Το καλοκαίρι μακροπρόθεσμα γίνεται πιο θερμό».
Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Από τη μία η έναρξη του καλοκαιριού γίνεται με βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες και από την άλλη διανύουμε περιόδους καύσωνα.
Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνει ο επιστήμονας:
«Οι τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας από την ανθρώπινη παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει να την λέμε “υπερθέρμανση του πλανήτη” είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι, από ότι το χειμώνα. Είναι πιο μεγάλη από την θερμή περίοδο του έτους. Δηλαδή, η ψυχρή περίοδος του έτους δεν ζεσταίνεται, οι θερμοκρασίες δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο αυξάνονται το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες».
Το αποτέλεσμα αυτής της ακραίας καιρικής συμπεριφοράς είναι ο χειμώνας και το καλοκαίρι να συμπεριφέρονται διαφορετικά.
«Δηλαδή, ο χειμώνας “απλώνει” σε περισσότερους μήνες και γίνεται πιο ήπιος και λίγο πιο θερμός αλλά τα καλοκαίρια γίνονται πολύ πιο θερμά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη διαταραχή την οποία βλέπουμε. Δηλαδή, ηπιότερους χειμώνες και πιο ζεστά καλοκαίρια» εξηγεί ο ειδικός.
«Έρχονται πιο ζεστά καλοκαίρια»
Κατά τον κ. Ζερεφό, η εναλλαγή αυτή του καιρού μέσα στο έτος που έχει επηρεάσει τις εποχές του χρόνου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
«Φέτος είχαμε πολύ ακραία κλιματικά γεγονότα. Είδαμε για παράδειγμα, έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και λίγο στην ΒΔ Ευρώπη και εξαιρετικά ήπιο χειμώνα στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Είδαμε ότι μέσα σε αυτόν τον ήπιο χειμώνα χάσαμε τη μισή βροχή και το χιόνι που θα έπεφτε, απαραίτητο για τα εδάφη μας, ειδικά σε μία γεωγραφική περιοχή που δεν φημίζεται για τις συχνές βροχοπτώσεις».
«Από τη μία ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε από λειψυδρία λόγω της έλλειψης βροχών και του πάγου και από την άλλη τα καιρικά αυτά φαινόμενα ακολούθησαν μία διαδοχή μέσα στην Άνοιξη, την ξεπέρασαν και έφτασαν μέχρι και τον Ιούνιο. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η βροχερή περίοδος επεκτάθηκε και έχουμε φέτος μια συρρίκνωση όχι μόνο του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού», αναφέρει ο ίδιος.
Πώς θα είναι άραγε ο καιρός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Θα έχουμε πιο συχνούς καύσωνες ή μήπως η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα;
Όπως λέει ο κ. Ζερεφός, «δεν υπάρχουν μοντέλα που να μας δείχνουν πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πόσο θα επηρεάσει την τοπική ισορροπία μιας περιοχής αυτή η αστάθεια που είχαμε φέτος. Πάντως, μακροπρόθεσμα φαίνεται πως θα έχουμε ηπιότερους χειμώνες και πιο ζεστά καλοκαίρια».
Όσον αφορά τις άλλες εποχές, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, «είναι προφανές ότι η πρώτη εποχή θα γίνει πιο ήπια, και κατά τη γνώμη μου, θα είναι και η καλύτερη εποχή του έτους, δηλαδή η περίοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο».
«Εάν ο αέρας δεν είναι ιδιαίτερα ψυχρός, τότε το φθινόπωρο θα είναι ήπιο και θα ενωθεί με τον χειμώνα που θα τον διαδεχθεί», καταλήγει λέγοντας ο ίδιος.