Δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες: Σημαντικοί οι πληθυσμοί τους παρά τα πολλά προβλήματα

Πρίν από 3 ημέρες

Δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες: Σημαντικοί οι πληθυσμοί τους παρά τα πολλά προβλήματαΔελφίνια στις ελληνικές θάλασσες: Σημαντικοί οι πληθυσμοί τους παρά τα πολλά προβλήματαΌλοι θαύμασαν τις υπέροχες εικόνες που αιχμαλώτισε ο φακός της ομάδας Up Stories, χρησιμοποιώντας drone, με «πρωταγωνιστές» του video δεκάδες ενήλικα δελφίνια μαζί με τα μικρά τους, να κολυμπούν κοντά στην περιοχή του Θεολόγου Φθιώτιδας.

Αλήθεια, πόσο συχνό είναι το παραπάνω θέαμα στην Ελλάδα και τι κινδύνους αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στη χώρα μας;

«Αυτά που βλέπετε στο συγκεκριμένο video είναι ένα κοπάδι με 30 περίπου ρινοδέλφινα. Για εμάς που ερευνούμε τα κητώδη είναι ένα συνηθισμένο μέγεθος κοπαδιού» ξεκινάει να εξηγεί στην «K» η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο είχε πολλά νεαρά μέλη και είναι ένα σχετικά μεγάλο κοπάδι για το συγκεκριμένο είδος. Έχουμε δει όμως και κοπάδια που αποτελούνται από περισσότερα από 200 δελφίνια. Αυτό το παρατηρούμε συχνά στα ζωνοδέλφινα».

Με τρία σκάφη και μια ερευνητική ομάδα αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στο αντικείμενο, το ινστιτούτο συγκεντρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεδομένα για τη συμπεριφορά των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες, τις μεταναστεύσεις των πληθυσμών τους, αλλά και τους παράγοντες που τα απειλούν.

Όπως μας λέει η κα Μήλιου: «Συναντάμε συχνά πολυπληθείς ομάδες. Είμαστε πολύ τυχεροί που στις ελληνικές θάλασσες επιβιώνουν ακόμα σημαντικοί πληθυσμοί δελφινιών».

Η ίδια τονίζει όμως πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και όπως σπεύδει να εξηγήσει: «Έχουμε καλούς πληθυσμούς, αλλά το κοινό δελφίνι για παράδειγμα, το οποίο καταγράφεται και στο βόρειο αλλά και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, έχει ήδη εξαφανιστεί από το Ιόνιο. Τώρα πια αυτό το δελφίνι μόνο… κοινό δεν είναι, ενώ και ο μεσογειακός πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί ανησυχητικά».

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρισματικά ζώα σχηματίζουν σύνθετες κοινωνικές ομάδες αλλά και υποομάδες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. «Οι υποομάδες διαχωρίζονται είτε για λίγο, είτε για περισσότερο. Βλέπουμε ομάδες με ενήλικα που είναι γρήγορα στο κολύμπι και στο ψάρεμα. Βλέπουμε και μικτές ομάδες με νεαρά και ενήλικα δελφίνια, οι οποίες λειτουργούν “εκπαιδευτικά” για τα μικρότερα δελφίνια. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητά τους διαμορφώνεται από το που βρίσκεται η τροφή τους αλλά και που εντοπίζονται οι κίνδυνοι».

Δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες: Σημαντικοί οι πληθυσμοί τους παρά τα πολλά προβλήματα-1
Τα δελφίνια κάνουν σεξ όλο το έτος «χτίζοντας» ισχυρότερους δεσμούς

Σύμφωνα με την κ. Μήλιου, το πιο πολυπληθές είδος δελφινιών από τα τέσσερα που ζουν στην Ελλάδα είναι τα ζωνοδέλφινα… «τα οποία συναντάμε στο ανοιχτό πέλαγος σε μεγάλα κοπάδια. Την ίδια στιγμή όμως δυστυχώς είναι και το είδος που συναντάμε πιο συχνά σε περιστατικά εκβρασμών. Το σταχτοδέλφινο είναι ένα λιγότερο γνωστό είδος το οποίο συναντάμε σε ολιγομελείς μεταναστευτικές ομάδες σε περιοχές με βαθύτερα νερά. Το ρινοδέλφινο κάνει την εμφάνισή του περισσότερο στα ρηχά νερά και είναι και το είδος που αλληλεπιδρά περισσότερο με τα αλιευτικά εργαλεία και για αυτό το λόγο είναι και το πιο ευάλωτο απ’ όλα. Στις θάλασσές μας που αδειάζουν από ψάρια λόγω της υπεραλίευσης, τα ρινοδέλφινα πλησιάζουν ολοένα και συχνότερα τα δίχτυα των παράκτιων αλιέων σε αναζήτηση τροφής και συχνά τα καταστρέφουν. Πάντως, τα δελφίνια κινούνται σε όλο το εύρος των ελληνικών θαλασσών- στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, μέχρι νοτιότερα στην Κρήτη».Πηγή άρθρου: Δελφίνια στις ελληνικές θάλασσες: Σημαντικοί οι πληθυσμοί τους παρά τα πολλά προβλήματα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΜπαλζάκ και Ουγκό στη σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος… 2022-8-9 01:43:59 PM
Μπαλζάκ και Ουγκό στη σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος… Με δύο νέους τίτλους εμπλουτίστηκε αυτό το καλοκαίρι η σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος, που αριθμεί πλέον...
«Άγριες μέλισσες» στην Επίδαυρο 2022-8-9 01:06:18 PM
«Άγριες μέλισσες» στην Επίδαυρο Η ουρά αυτοκινήτων που είχε σχηματιστεί από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει την...

1


1

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


NEWSROOM MYVOLOS.NET

Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

Διαφημιστικό Τμήμα:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Email: sales@myvolos.net

Follow as
Μέλος του
eMedia
myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


Top