Οκτώβρης μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Πρίν από 2 μήνες

Οκτώβρης μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Οκτώβρης μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστούΓράφει ο Χειρουργός κ. Σωτήριος Ρουσογιάννης

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο  συχνότερος καρκίνος  στις γυναίκες, χωρίς να εξαιρεί και τους άνδρες σε πολύ μικρό όμως ποσοστό( Γ 100 / Α 1). Τα τελευταία  χρόνια τείνει παγκοσμίως να υποσκελίσει σε συχνότητα τον καρκίνο του πνεύμονα τόσο λόγω απόλυτης αύξησης των περιπτώσεων όσο και λόγω της μείωσης του καρκίνου του πνεύμονα λόγω διακοπής του καπνίσματος. Στην χώρα μας χωρίς να υπάρχουν επίσημα αρχεία καταγραφής εκτιμάται ότι ετησίως έχουμε περισσότερες από 5000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού .       Μελέτες δείχνουν πως ο καρκίνος του μαστου είναι ο καρκινος που φοβίζει πιο πολύ τις γυναίκες. Ένας φόβος εν μέρει δικαιολογημένος λόγω της συχνότητας εμφάνισης του αλλά και των εμπειριών καρκίνου του μαστού στο κοινωνικό και οικογενειακό  περιβάλλον της γυναίκας  .

Εκτός της συχνότητας του προσβάλλει ένα όργανο  τον μαστό που σχετίζεται με τη θηλυκότητα και σεξουαλικότητα της γυναίκας  και που συχνά παραμορφώνει το είδωλό της ιδίως όταν υποβάλλεται σε πιο ριζικές επεμβάσεις όπως η μαστεκτομή.

Από την άλλη πλευρά στην εποχή μας έχουμε αναπτύξει πολλά εργαλεία τόσο στον τομέα της  πρόληψης -έγκαιρης διάγνωσης όσο και στη θεραπεία με αποτέλεσμα η επιβίωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού να έχει επιμηκυνθεί σημαντικά . Μια δεκαετία μετά  τη διάγνωση θα ζουν οι 80 από τις 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού  και όταν μιλάμε για πρώιμα στάδια το ποσοστό ανεβαίνει στις  95 στις 100.

Η μαγική λέξη για τα τόσο αισιόδοξα αυτά νούμερα είναι η πρόληψη. Τι εννοούμε όμως όταν συζητάμε για πρόληψη;

Πρόληψη είναι κάθε παρέμβαση που αποσκοπεί στην αποτροπή εμφάνισης μιας νόσου(πρωτογενή πρόληψη) ή στην έγκαιρη διάγνωσή της(δευτερογενή πρόληψη) σε υποκλινικό στάδιο.

Δυστυχώς υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε όπως  η κληρονομικότητα(τα γονίδια που κληρονομήσαμε απο τους γονείς μας η  οι διάφορες μεταλλάξεις) το  περιβάλλον που ζούμε με τις διάφορες μόρφες μόλυνσης (ατμοσφαιρική-τροφίμων- του πόσιμου νερού )που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία , η κοσμική ακτινοβολία  κλπ.

 Υπάρχουν όμως και παράγοντες που θα μπορούσαμε να τροποιήσουμε υιοθετώντας <<υγιεινές>> συνήθειες .Ετσι σαν , στον καρκίνο του μαστού θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε συμπεριφορές όπως

- Ο περιορισμός  της κατανάλωσης αλκοόλ

- Η διακοπή του καπνίσματος
            - Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.
            -Αποφυγή   μακρόχρονης ορμονοθεραπείας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
            -Σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον για 30 λεπτά  τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
            - Κατανάλωση  τροφίμων με υψηλή  περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα   λαχανικά και τα δημητριακά.
            - Χρηση  ελαιόλαδου

-Εγκυμοσυνη και τοκετός  σε μικρή  ηλικία

 -Θηλασμός

που μελέτες έχουν δείξει πως έχουν ευεργετική επίδραση στην επίπτωση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Ακόμα όμως και αν όλες οι γυναίκες υιοθετήσουν αυτές ευεργετικές συμπεριφορές κάποιες από αυτές δυστυχως θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Εδώ έρχεται ο ρόλος και η σημασία της δευτερογενούς πρόληψης που στην ουσία είναι η πρώιμη διάγνωση της νόσου σε προκλινικό στάδιο ,πριν να δώσει δηλαδή συμπτώματα οπως πχ ενα ψηλαφητο ογκίδιο στο μαστό ή διογκωμένους λεμφαδένες στη μασχάλη.

Η τακτική διενέργεια μαστογραφικού ελέγχου απότελεί τη βάση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η διενέργεια μαστογραφίας μπορεί να γίνει μπορεί να γίνει

-στα πλαίσια εκτεταμένου πληθυσμιακού ελέγχου (screening test) υπο την αιγίδα δημοσίων φορέων που στη χώρα μας όμως δεν έχει καταστεί δυνατόν  να υλοποιηθεί,

-στα πλαίσια δράσης μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Ελληνική αντικαρκινική εταιρεία  που παρέχει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο με κινητές μονάδες μαστογραφους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

-αλλά κυρίως με ατομική πρωτοβουλία και ευθύνη των γυναικών με την συνδρομή ή και χωρίς τη συνδρομή του ασφαλιστικού φορέα τους.

Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει να εμφανίζεται ήδη από την ηλικία των 25 έτων κυρίως σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση αλλά ως τα 40 έτη είναι σπάνιος . Από την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να αυξάνεται η συχνότητα του και εμφανίζει την μέγιστη συχνότητα μετά τα 50 εως και τα 75 έτη περιπου .

Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών για γυναίκες που δεν έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης και να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 έτη αναλόγως των ευρημάτων .Στις ηλικίες από 50 εως 75 έτη  καλό είναι να διενεργείται κάθε έτος. Ο μαστογραφικός  έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται για όσο διάστημα είναι υγιής γιατί καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε πιο μεγάλες ηλικίες.

 Η συμπληρωματική εξέταση με υπερηχογράφημα, η ψηφιακή τομοσύνθεση και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην αναίμακτη διερεύνηση τυχόν ύποπτων ευρημάτων στην μαστογραφία.

 Επίσης κάθε γυναίκα με την μαστογραφία σωστό είναι να υποβάλλεται και σε κλινική εξέταση ψηλάφηση του μαστού από τον κλινικό γιατρό που ειδικεύεται στις παθήσεις του μαστού.

Στις γυναίκες που είναι μικρότερες των 40 η μαστογραφία δεν φαίνεται να βοηθάει λόγω της υφής και της πυκνότητας των μαστών και είναι προτιμότερο προληπτικά να διενεργείται υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση και μαστογραφία μόνο αν υπάρχουν σαφή ευρήματα από τις άλλες εξετάσεις.

Ολες οι γυναίκες κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του  μαστού και η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά κυρίως να αυξήσουμε την επιβίωση των γυναικών που νοσούν.

 -
Η Ολγα Κεφαλογιάννη και οι αδελφές της με παραδοσιακές στολές της Κρήτης -Φωτό σαν καρτ ποστάλ [εικόνα] 2020-12-4 03:07:50 PM
Η Ολγα Κεφαλογιάννη και οι αδελφές της με παραδοσιακές στολές της Κρήτης -Φωτό σαν καρτ ποστάλ [εικόνα] Μια φωτογραφία πριν από 5 χρόνια, μοιράστηκε η Ολγα Κεφαλογιάννη στο προφίλ της στο Instagram. H βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπως σημείωσε η ίδια στο...
Η 51χρονη που γέννησε την εγγονή της -Εγινε παρένθετη μητέρα για χάρη της κόρης της [εικόνες] 2020-12-4 12:55:51 PM
Η 51χρονη που γέννησε την εγγονή της -Εγινε παρένθετη μητέρα για χάρη της κόρης της [εικόνες] Η 51χρονη Τζούλι Λόβινγκ από το Σικάγο έγινε παρένθετη της κόρης της, φέρνοντας στον κόσμο την εγγονή της. Η 29χρονη Μπριάνα Λόκγουντ προσπαθούσε επί...

1


1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top