Έχεις σκύλο; 10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

Πρίν από 4 ημέρες

Έχεις σκύλο; 10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις!
Έχεις σκύλο; 10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις! Πολλοί επιθυμούν τη «ζεστή» συντροφιά ενός σκύλου στη ζωή τους, καθώς πρόκειται

για αξιαγάπητο πλάσμα που λατρεύει τις αγκαλιές, τα φιλιά και μένει αφοσιωμένο στο αφεντικό του μια ζωή! Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν βεβιασμένες αποφάσεις και «πέφτουν» στις εξής συνηθισμένες παγίδες:

1)     Βιαστική απόφαση απόκτησης σκύλου.

 Αναμφισβήτητα τα κουταβάκια είναι αξιολάτρευτα και δύσκολα κάποιος αντιστέκεται σε αγκαλιές και φιλιά. Εντούτοις, προτού γίνει μέλος της οικογένειας, το αφεντικό πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις π.χ οικονομικές απολαβές για κτηνιατρικά έξοδα, τροφή, ένδυση, περιποίηση (καθαρισμός, κούρεμα),  σπιτάκι σκύλου διάφορα αξεσουάρ σκύλου, παιχνίδια. Επίσης, αφιέρωση χρόνου για εκπαίδευση, άσκηση, βόλτες. Ακόμα, να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος ύπνου ανάλογα με το μέγεθος του. Τέλος, αν υπάρχουν επιπλέον κατοικίδια να παρέχεται φροντίδα για προσαρμογή και γνωριμία μεταξύ τους. Σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να παρέχετε κάτι από αυτά σκεφτείτε ξανά τη πιθανότητα να αποκτήσετε  κάποιο σκυλάκι.

2)     Ελλιπής εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση ανάλογα με τη ράτσα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παρόλο που πολλοί θεωρούν περιττό έξοδο και κόπο την εκπαίδευση του σκύλου τους, για το ζώο είναι απαραίτητη η υπακοή και η συμμόρφωση σε ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς. Με λίγη καλή θέληση όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει εύκολη, διασκεδαστική και να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί ζώου-αφεντικού. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπεται η κοινωνικοποίηση του σκύλου με άλλα σκυλιά και ανθρώπους για να αποφεύγονται φοβίες και επιθετικές συμπεριφορές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ζώο να είναι υγιές, ευτυχισμένο, παιχνιδιάρικο και φρόνιμο σε δημόσιους χώρους.

3)     Αδιαφορία για άθληση και εξωτερικές δραστηριότητες.

Η άθληση παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή υγεία των σκύλων και μια απλή βόλτα στη γειτονιά σίγουρα δεν επαρκεί. Σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο έχει ανάγκη από άσκηση είναι η νωχελικότητα, η υπερκινητικότητα και η παχυσαρκία.  Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σκύλου διαφοροποιείται και ο τύπος άσκησης. Για παράδειγμα, οι δραστήριοι σκύλοι λατρεύουν παιχνίδια ευκινησίας, ενώ σκύλοι του σπιτιού και σκύλοι που μυρίζουν έντονα λατρεύουν ασκήσεις που οξύνουν την όσφρηση και την ιχνηλασία. Καλό είναι, επίσης, να συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που απαιτούν και εγκεφαλικές λειτουργίες για καλύτερα αποτελέσματα.

4)     Έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας.

 Πολλοί «σκυλογονείς» αποφεύγουν τις επισκέψεις στον κτηνίατρο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Παραβλέπουν, ωστόσο, ότι ένας σκύλος μπορεί να κρύβει για μεγάλο χρονικό διάστημα  κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, λόγω φόβου. Πάντοτε, όμως, υπάρχουν ενδείξεις που προειδοποιούν για τυχόν ασθένεια και με λίγη περισσότερη προσοχή μπορείτε να τις καταλάβετε εγκαίρως. Καλό είναι, λοιπόν, να τηρούνται πιστά τα ραντεβού στον κτηνίατρο για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων και την εξοικείωση μαζί του χωρίς γκρίνιες!

5)     Διροφιλαρίωση.

Η μόλυνση από διροφιλαρίωση είναι μια πολύ σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και αφορά σε όλους τους σκύλους. Πολλοί την αγνοούν και αδιαφορούν για την αξία της πρόληψης σκεπτόμενοι το κόστος. Η θεραπεία, όμως, κοστίζει πολύ περισσότερο από τη πρόληψη (περίπου 800-1300 ευρώ) και ενδέχεται να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον. Τα έξοδα της πρόληψης κυμαίνονται γύρω στα 30-100 ευρώ το χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και την εταιρεία. Επιπλέον, η θεραπεία ίσως αποβεί ριψοκίνδυνη σε σκύλους που αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες.

6)     Ανεπαρκής οδοντική φροντίδα.

Η κακοσμία του στόματος των σκύλων δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο αν δεν αντιμετωπιστεί, από πλάκα στα δόντια μέχρι σε περιοδοντίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακό επεισόδιο. Το καλύτερο είναι καθημερινό πλύσιμο και βούρτσισμα των δοντιών, διαφορετικά αν δεν είναι αυτό εφικτό θα χρειαστεί επαγγελματικός καθαρισμός μία με δύο φορές το χρόνο.

7)     Λάθος διατροφικές συνήθειες.

Η ελλιπής διατροφή οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως, δερματικά, υποσιτισμό, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνο! Όσον αφορά στις λιχουδιές, καλό είναι να περιέχουν εξίσου ποιοτικά και εύπεπτα συστατικά με αυτά της τροφής, να δίνονται με φειδώ και να μην αποτελούν πάνω από 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Προτού, λοιπόν, αγοράσετε σκυλοτροφή βεβαιωθείτε για τις ανάγκες του σκύλου σας και μην αγοράζετε μαζικά και επιπόλαια. Οι ετικέτες της συσκευασίας, οι κριτικές και οι συμβουλές του κτηνιάτρου είναι ο καλύτερος οδηγός καλής υγείας.

8)     Έλλειψη χρημάτων για ώρα ανάγκης.

Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει κανείς χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης, από μια νταντά κατοικίδιων ζώων μέχρι έναν απρόσμενο τραυματισμό ή μια επέμβαση που μπορεί να κοστίζει αρκετά χρήματα, ειδικά αν πραγματοποιηθεί από ξένο κτηνίατρο ή σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική.

9)     Ανέχεια σε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Οι σκύλοι συχνά εμφανίζουν ανάρμοστη συμπεριφορά που τις περισσότερες φορές πυροδοτείται από την ανεκτικότητα του αφεντικού τους. Ενδέχεται, μάλιστα, να εμφανίσουν φοβίες που θα εξελιχθούν σε θέματα υγείας αν δεν καταπολεμηθούν γρήγορα. Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να δίνονται οι συμβουλές του κτηνίατρου ή να αναλαμβάνει κάποιος επαγγελματίας εκπαιδευτής που θα επιφέρει τον έλεγχο και θα τιθασεύσει το ζώο.

10) Κίνδυνος εξαφάνισης.

Δεν είναι απίθανο να χαθεί ένας σκύλος που δεν φοράει λουρί ή το λουρί του είναι υπερβολικά χαλαρό. Μια στιγμή αρκεί να αποπροσανατολίσει το ζώο και να εξαφανιστεί. Ένας πλήρης εξοπλισμός σκύλου απαιτεί λουρί, κολάρο, ταυτότητα και σε ειδικές περιπτώσεις μικροτσίπ ανίχνευσης, για να μην τεθεί η ζωή του σε κίνδυνο.

 Συμπερασματικά,  αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις ανάγκες του ζώου και δίχως να αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας ζωής στα χέρια τους. Οι σκύλοι, πέρα από χάδια και αγκαλιές, χρειάζονται εκπαίδευση, αυστηρότητα και καθημερινή παρακολούθηση. Τις παραπάνω συμβουλές επιμελήθηκε η ομάδα του Petvet24 – Petshop.


Ο Όμιλος Eurolife ERB στηρίζει το έργο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα 2020-3-31 03:28:35 PM
Ο Όμιλος Eurolife ERB στηρίζει το έργο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα Ο ασφαλιστικός όμιλος , σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε στη δωρεά υγειονομικού υλικού,...
Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: 10 απαντήσεις από τον Δρ. Θ. Παράσχο στις εγκυμονούσες που ανησυχούν  2020-3-31 02:20:55 PM
Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: 10 απαντήσεις από τον Δρ. Θ. Παράσχο στις εγκυμονούσες που ανησυχούν  Μία ομάδα πληθυσμού που είναι αναμφισβήτητα ανήσυχη και θορυβημένη λόγω της πανδημίας κορωνοϊού είναι οι έγκυες. Η ανησυχία είναι μάλιστα ίδια, όποιο τρίμηνο της...
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top