Eurovision: Φαβορί η συμμετοχή της Ουκρανίας - Όλες οι εντάσεις με τη Ρωσία από τη νίκη της Ρουσλάνας έως σήμερα

Πρίν από 7 ημέρες

Eurovision: Φαβορί η συμμετοχή της Ουκρανίας - Όλες οι εντάσεις με τη Ρωσία από τη νίκη της Ρουσλάνας έως σήμεραEurovision: Φαβορί η συμμετοχή της Ουκρανίας - Όλες οι εντάσεις με τη Ρωσία από τη νίκη της Ρουσλάνας έως σήμεραΠολύ κοντά σε μια νίκη που θα έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά και πολιτική διάσταση βρίσκεται η Ουκρανία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας φέρνει την ουκρανική συμμετοχή της Eurovision στη θέση του αδιαμφισβήτητου φαβορί και έτοιμη για την τρίτη της νίκη στον διαγωνισμό τραγουδιού. Αν δε, όντως νικήσει και μόνο η σκέψη πως το ευρωπαϊκό πανυγύρι χαράς και καλής διάθεσης μπορεί να στηθεί στο σήμερα εμπόλεμο Κίεβο.

Η χώρα συμμετέχει με το τραγούδι "Stefania" που το παρουσιάζει η Kalush Orchestra. Είναι ένα τραγούδι που αν και αναφέρεται στη μητέρα του αρχηγού του συγκροτήματος Oleh Psiuk με στίχους όπως "Θα βρω τον δρόμο για το σπίτι, ακόμα κι αν όλοι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί", αποκτά νέα διάσταση και ο συμβολισμός γίνεται προφανής. Η μάνα Στεφανία του Όλεχ γίνεται για τους Ουκρανούς η μάνα όλων.

Πάγια δέσμευση της European Broadcasting Union (EBU), των διοργανωτών του διαγωνισμού της Eurovision, είναι ότι η γιορτή τραγουδιού "σε καμία περίπτωση δεν θα πολιτικοποιηθεί", έχοντας μάλιστα στο παρελθόν ζητήσει από εθνικές αντιπροσωπείες να αλλάξουν στίχους. Βέβαια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει και μάλιστα ειδικά για την Ουκρανία.

Η φετινή διοργάνωση στο Τορίνο διεξάγεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και οι διοργανωτές μετά τις ισχυρές πιέσεις να αποκλείσουν τη Ρωσία τελικά το έπραξαν με το σκεπτικό ότι μια ρωσική συμμετοχή θα έφερνε "ανυποληψία" στον διαγωνισμό.

Το τραγούδι δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Ουκρανίας για τον διαγωνισμό. Το συγκρότημα είχε έρθει δεύτερο στον εθνικό διαγωνισμό της Ουκρανίας για τη Eurovision.

Νικήτρια ήταν η Alina Pash, με το τραγούδι της "Tini Zabutykh Predkiv" ή "Shadows of Forgotten Ancestors" - ένα ξεκάθαρα εθνικιστικό τραγούδι για τα δεινά της Ουκρανίας στο πέρασμα των αιώνων. Όμως, προέκυψαν κατηγορίες ότι η Πας παραβίασε τον ουκρανικό νόμο ταξιδεύοντας το 2015 στην Κριμαία από τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο το 2014, κι έτσι αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Πολιτική διαμάχη το 2019 για την περιοδεία στη Ρωσία

Η ποπ σταρ Maruv κέρδισε το Vidbir, τον εσωτερικό εθνικό διαγωνισμό, εκείνη τη χρονιά με το "Siren Song" της, αλλά δέχθηκε πυρά για τις επερχόμενες συναυλίες της στη Ρωσία, με τον τότε αντιπρόεδρο της Ουκρανίας Βιάτσεσλαβ Κυριλένκο να γράφει στο Twitter: "Ένας εκπρόσωπος της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι καλλιτέχνης που κάνει περιοδείες σε χώρα που σχεδιάζει να μας επιτεθεί στο μέλλον και δεν βλέπει ότι αυτό είναι απαράδεκτο".

Η Maruv αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό με αποτέλεσμα η Ουκρανία να μην πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Η χώρα αναγκάστηκε να αποσυρθεί καθώς οι δημιουργοί των υποψήφιων τραγουδιών που στον εσωτερικό διαγωνισμό είχαν έρθει στη δεύτερη και τρίτη θέση, αρνήθηκαν να πάρουν τη θέση της Maruv στον διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ εκείνη τη χρονιά.

2017: Η Κριμαία "κόκκινο πανί" για τους Ουκρανούς

Το 2017 το Κίεβο φιλοξένησε τον διαγωνισμό της Eurovision. Το πολιτικό κλίμα ήταν και πάλι βαρύ καθώς τα γεγονότα του 2014 ήταν ακόμα νωπά.

Τότε, στη Ρωσία είχαν υπάρξει πολλές φωνές που έλεγαν πως η ρωσική συμμετοχή έπρεπε να αποσυρθεί και η Ρωσία να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση. Η Ρωσίδα παραολυμπιονίκης του Σότσι Τζούλια Σαλοΐλοβα με το τραγούδι της "Η φλόγα καίει" ετοιμαζόταν, παρά τις αντιρρήσεις, να κάνει κάποια αίσθηση εμφανιζόμενη επί σκηνής με το αναπηρικό της αμαξίδιο. Αλλά λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως ερευνούσαν καταγγελίες για εμφάνιση της Σαλοΐλοβα το 2015 στην Κριμαία. Η Ρωσία αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό.

2016: Η νίκη της Τατάρας Τζαμάλα και ο διωγμός της προγιαγιάς από την Κριμαία από τον Στάλιν

Το 2016, η Τζαμάλα κέρδισε τη Eurovision με το τραγούδι "1944", για την εμπειρία της προγιαγιάς της που ήταν ανάμεσα στους περίπου 240.000 Τάταρους της Κριμαίας που εκτοπίστηκαν στην κεντρική Ασία από τον Στάλιν.

Η νίκη με αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι δύο χρόνια μετά την εισβολή και κατάκτηση της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα του Πούτιν είχε εντονότατο πολιτικό χρώμα.

Το τραγούδι ξεκινά με στίχους στα αγγλικά: "When strangers are coming; They come to your house; They kill you all and say; ‘We’re not guilty, not guilty.’”

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι το τραγούδι παραβίαζε το καταστατικό της EBU περιλαμβάνοντας "στίχους δηλώσεις ή χειρονομίες με πολιτικό περιεχόμενο", υπενθυμίζοντας ότι η Αρμενία είχε υποχρεωθεί να αλλάξει στίχους στο δικό της τραγούδι για να μην θίγεται το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το "1944" είχε χαρακτηριστεί από την EBU τραγούδι με ιστορικό περιεχόμενο.

Μετά τη νίκη της Τζαμάλα, η οργή ξεχείλισε στη Ρωσία. Η Μαρία Ζαχάροβα, και τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είχε δηλώσει παραληρώντας πως τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να κερδίσει τον διαγωνισμό ένα τραγούδι με στίχους για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ: "Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host.”

2014: Η πληγή της Κριμαίας ήταν ακόμα ανοιχτή

Λιγότερο από δύο μήνες από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας μετά την ρωσική εισβολή, το κοινό επεφύλαξε πολύ δυσάρεστη υποδοχή στην ρωσική συμμετοχή των Tolmachevy Sisters στην Κοπεγχάγη.

Η EBU αναγκάστηκε τότε να τοποθετήσει ειδικό μηχανισμό σίγασης για τα γιουχαΐσματα.

2007: "Russia goodbye"

Ήταν μια χρονιά που η ένταση με τη Ρωσία ήταν και πάλι στα ύψη. Το τραγούδι του Βέρκα Σερντιούτσκα, γνωστού ως Danylko, με τίτλο "Russia goodbye" είχε, όπως είναι κατανοητό, εκληφθεί ως πολιτικό σχόλιο.

Τελικά, άλλαξε τον τίτλο και κατάκτησε τη δεύτερη θέση με νέο τίτλο: "Dancing Lasha Tumbai.”

2005: Πορτοκαλί Επανάσταση και μηνύματα

Λίγους μήνες μετά την λαοφιλή Πορτοκαλί Επανάσταση της Ουκρανίας, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκδιώχθηκε από την εξουσία και αντικαταστάθηκε από τον Βίκτορ Γιούσενκο. Η χώρα όμως, παρά τις ταραχές, διοργάνωσε μια χρονιά μετά τη νίκη της Ρουσλάνα, τον διαγωνισμό της Eurovision 2005.

Η διοργανώτρια χώρα εκπροσωπήθηκε από το συγκρότημα GreenJolly και το τραγούδι "Together We Are Many". Το τραγούδι ήταν ένας ύμνος κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης, με τους στίχους: "Όχι στις παραποιήσεις, όχι στα ψέματα. Γιούσενκο — ναι! Γιούσενκο — ναι!"

Αλλά αφού οι στίχοι θεωρήθηκαν πολύ πολιτικοί, ο GreenJolly ερμήνευσε τελικά μια τροποποιημένη εκδοχή, τραγουδώντας: "Όχι στις παραποιήσεις, όχι στα ψέματα. Πιστεύουμε - ναι, μπορούμε - ναι." Ο ντράμερ του συγκροτήματος φορούσε πορτοκαλί, ενώ ο frontman φορούσε ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.

2004: Η πρώτη νίκη με τη Ρουσλάνα

Η πρώτη φορά που η Ουκρανία κέρδισε τη Eurovision ήταν η δεύτερη χρονιά που συμμετείχε. Η Ρουσλάνα κέρδισε το πρώτο βραβείο με μια δυνατή ερμηνεία του "Wild Dances".

Το τραγούδι δεν ήταν ξεκάθαρα πολιτικό, αλλά υμνούσε τη μετασοβιετική εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας μιλώντας για τους Χούτσουλς, μια δυτική ουκρανική εθνοτική ομάδα.Πηγή άρθρου:https://www.thetoc.gr/
Νοθευμένα με φαιντανύλη χάπια στο Διαδίκτυο 2022-5-22 10:11:29 AM
Νοθευμένα με φαιντανύλη χάπια στο Διαδίκτυο Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 20χρονου Κέιντ Ουέμπ σε τουαλέτα σούπερ μάρκετ της Καλιφόρνιας τον Δεκέμβριο, η...
Βίκτορ Μέντβεντσουκ: Ποιος είναι ο Ουκρανός φίλος του Πούτιν που η Μόσχα σκέφτεται να ανταλλάξει με μαχητές του Αζόφ 2022-5-22 10:11:23 AM
Βίκτορ Μέντβεντσουκ: Ποιος είναι ο Ουκρανός φίλος του Πούτιν που η Μόσχα σκέφτεται να ανταλλάξει με μαχητές του Αζόφ Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ...

1


1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top