Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας,
Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιχείρηση του
εμβολιασμού κατά του
κορονοϊού στην Ελλάδα. Στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι 657, με τα 46 έτη να αποτελούν τη μέση ηλικία των μολύνσεων. Παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες από 35 έως 54 ετών και ανέφερε ότι σήμερα διεξήχθησαν 35.000 τεστ.
Όπως είπε τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.
Στη συνέχεια, η κα. Τσολιά επεσήμανε τη σημασία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι άνω των 85 και τόνισε ότι έως τώρα έχουν γίνει σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν στο ο,59% του πληθυσμού της χώρας.
Σημαντική ήταν η τοποθέτησή της και για τους εμβολιασμούς όσων ήδη έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό. "Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία" είπε η καθηγήτρια.
Όσον αφορά, τον εμβολιασμό των εγκύων, επεσήμανε: "Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων".
Στην Ελλάδα οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna
Στο μεταξύ, οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου για την covid-19 της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναμένεται να παραδοθούν από τη Moderna στη χώρα μας 20.000 δόσεις εμβολίων εντός του Ιανουαρίου, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.
Πηγή άρθρου:
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 7 'κόκκινες' περιοχές - Στα 46 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων