Ο κορονοϊός έχει συμμάχους τον αυταρχισμό και τον λαϊκισμό

Πρίν από 7 μήνες

Ο κορονοϊός έχει συμμάχους τον αυταρχισμό και τον λαϊκισμό
Ο κορονοϊός έχει συμμάχους τον αυταρχισμό και τον λαϊκισμόΟ κορονοιός εκτός όλων των άλλων συνεπειών που προκαλεί παγκοσμίως, αποκαλύπτει την επάρκεια των ηγετών και τη διοικητική οργάνωση της κάθε χώρας. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι η ποιότητα του πολιτικού δυναμικού αποτελεί κρισιμότατο παράγοντα για την ανακοπή της πανδημίας ή αντίθετα για την εξάπλωση της.
Έτσι κυβερνήσεις που επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά και στελεχώθηκαν από ικανές ομάδες φαίνεται πως έχουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ιού. Αντίθετα σε κυβερνήσεις που καθυστέρησαν να αντιδράσουν σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο, όπως και σε χώρες που το πρόσταγμα έχουν λαικιστές ηγέτες, ο κορονοιός αποδεκατίζει ανθρώπους.

Στις ΗΠΑ ο λαικισμός του Ντόναλντ Τράμπ, αλλά και η ανεύθυνη στάση που κράτησε έναντι της πανδημίας έχουν ως αποτέλεσμα να φέρει την χώρα μπροστά σε ανατριχιαστικές προβλέψεις.


Επιρρεπής στις θεωρίες συνομωσίας ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι μεγεθύνουν το πρόβλημα για να πλήξουν την προεκλογική του εκστρατεία. Επιθετική στάση κράτησε και κατά της Ευρώπης, ενώ βέβαια δεν παρέλειψε να δείξει ως υπαίτια για τη εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ την Κίνα λέγοντας ότι τον ιό μετέφερε κάποιος που ήρθε από την συγκεκριμένη χώρα.
Για ημέρες δεν λάμβανε κανένα μέτρο. Στην συνέχεια βλέποντας κρούσματα και θανάτους να αυξάνονται έκρουσε πρύμναν και προσπάθησε να αναχαιτίσει τον ιό.
Τώρα ετοιμάζεται να κάνει νέα στροφή με στόχο να διασώσει την αμερικανική οικονομία. Λίγα 24ωρα πριν ζητούσε από τους Αμερικανούς να πειθαρχήσουν και να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, ενώ δεν φάνηκε να αντιδρά στην απόφαση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να θέσει την περιοχή σε καραντίνα.
Ο Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε ότι σε τρείς εβδομάδες δεν αποκλείει να άρει τα μέτρα περιορισμού προς όφελος της ενίσχυσης της οικονομίας.
"Η χώρα μας δεν έγινε για να μπει σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους ιατρούς θα μας πουν κλείστε το. Δεν μπορούμε να το κάνουμε" δήλωσε.
Την ίδια στιγμή στην χώρα ο ιός φαίνεται να καλπάζει με τα κρούσματα να φτάνουν τις 62.000 και τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 850. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο "μάτι" του κορονοιού φαίνεται πως είναι η Νέα Υόρκη με τον δήμαρχο της πόλης να ζητεί την συνδρομή της κυβέρνησης.
Στη Βρετανία εικόνες σαν και την πρόσφατη με τα βαγόνια στο μετρό γεμάτα από κόσμο προκαλούν δέος στους τηλεθεατές.
Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8.000 και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές τις 400 με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων να συμβαίνει μόλις προχθές. Καταγράφηκαν 87 νέοι θάνατοι από τον ιό με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί απελπισμένα να κερδίσει το χαμένο έδαφος για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.
Η ευθύνη όμως για την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο και ήδη βρίσκεται στο κέντρο σφοδρής κριτικής. Υπέρμαχος της θεωρίας της "ανοσίας της αγέλης" άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς περιορισμούς, επιτρέποντας έως και στις πάμπ να παραμείνουν ανοικτές και τώρα ανακοινώνει αυστηρότατα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μεταξύ αυτών περιορισμούς στην κυκλοφορία και έξοδο από το σπίτι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Στην Ιταλία. Η "μπάλα" χάθηκε λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της κεντρικής διοίκησης να λάβει δραστικά μέτρα για την πανδημία. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα το πρώτα κρούσματα διαγνώστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά τόσο οι ασθενείς όσο και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους δεν μπήκαν σε καραντίνα. Η ζωή συνεχίζονταν σε κανονικούς ρυθμούς, με τους γείτονες μας (σύμφωνα με μαρτυρίες) να επιμένουν να πίνουν τον εσπρέσο τους χωρίς περιορισμούς, να διασκεδάζουν και να ψωνίζουν.
Αλλά και οι περιφερειάρχες της εύρωστης οικονομικά Βόρειας Ιταλίας έκαναν τα "στραβά μάτια" καθώς δεν επιθυμούσαν να διαταραχθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και να χαθούν χρήματα από τον τουρισμό.
Όταν τελικά ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έθεσε ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα είχε περάσει ένας και πλέον μήνας και η κατάσταση ήταν ήδη εκτός ελέγχου. Η Ιταλία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην λίστα των κρουσμάτων και θανάτων όλων των κρατών μετά από την Κίνα. Αν όμως για την πρώτη ο εφιάλτης έχει τελειώσει, στην Ιταλία δεν έχει μπει ακόμα φραγμός. Μέχρι τώρα έχουν νοσήσει 74.386 άτομα και έχουν πεθάνει 7.503.
Στην Ισπανία. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη προμηνύεται. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 47.610 και οι απώλειες ζωών τις 3.434.
Και στην περίπτωση αυτή υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για την λήψη μέτρων αναχαίτησης της πανδημίας.
Μέχρι τα μέσα του μήνα ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε να αντιμετωπίσει (σύμφωνα με δημοσιεύματα) τις επιφυλάξεις των επικεφαλής των αυτονόμων κοινοτήτων (μεταξύ αυτών των χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας) για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην διένεξη πήραν μέρος και συνταγματολόγοι, διότι ετέθη ζήτημα κατά πόσο η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης θέτει σε άρση το καθεστώς αυτονομίας των προαναφερόμενων περιοχών. Και όλα αυτά ενώ ο κορονοιός είχε κάνει την εμφάνιση του στη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου.
Στη Γαλλία, η αντιπολίτευση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει (αφού έχουν τελειώσει όλα) αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ολιγωρίες που επέδειξε η κεντρική διοίκηση στην αντιμετώπισης της επιδημίας.
Ήδη πάντως ασκείται έντονη κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν στη βάση ότι καθυστέρησε να θωρακίσει τη χώρα. Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε, παρά την αντίθετη άποψη των ειδικών, στην διενέργεια των δημοτικών εκλογών στις 15 Μαρτίου αν και ήδη είχε τη χώρα είχε κρούσματα και θανάτους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ταχύτατα με αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών με επακόλουθο να ακυρωθεί ολόκληρη η εκλογική αναμέτρηση.
Καθυστέρηση υπήρξε και σε ότι αφορά το κλείσιμο των σχολείων. Τα μαθήματα σταμάτησαν στις 16 Μαρτίου όταν στη χώρα μας είχαν διακοπεί από τις 10 του μήνα. Μέχρι χθες είχαν νοσήσει 25.233 άτομα και είχαν χάσει την ζωή τους 1.331.
Στην Τουρκία το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους ακόμα και όταν πρόκειται για τον κορονοιό. Μέχρι πρότινος η πανδημία έμοιαζε να μην πλησιάζει τη χώρα καθώς προκαλούσε εντύπωση ότι δεν υπήρχαν αναφορές ούτε για κρούσματα, ούτε για απώλειες ζωών.
Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμψύχωναν την κοινή γνώμη με θεωρίες του τύπου ότι το τουρκικό DNA παραμένει αλώβητο από τον ιό και τον Τούρκο Πρόεδρο να διακηρύσσει ότι κανένας ιός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα μας. Όταν στις άλλες χώρες είχε χτυπήσει συναγερμός, στην Τουρκία γίνονταν ουρές για να αγοράσουν την κολόνια –λεμόνι που κρατά μακριά τον κορονοιό.
Έως τώρα πάντως έχουν καταγραφεί 1874 κρούσματα και έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι.
Ανάλογη εικόνα και στο Ιράν που ανοίγουν οι φυλακές για να ελεγχθεί η νόσος και στους δρόμους βγαίνει ο στρατός για να επιβάλει την τάξη λόγω των έντονων διαμαρτυριών επειδή έκλεισαν τα τζαμιά. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 27.000 και οι νεκροί τους 2050.


Πηγή άρθρου: Ο κορονοϊός έχει συμμάχους τον αυταρχισμό και τον λαϊκισμό
Κακοκαιρία: Η στιγμή που το μπουρίνι «χτυπά» την Καλλονή Λέσβου -Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δέντρα [βίντεο] 2020-9-29 01:14:00 AM
Κακοκαιρία: Η στιγμή που το μπουρίνι «χτυπά» την Καλλονή Λέσβου -Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δέντρα [βίντεο] Σφοδρή είναι η τη νύχτα στην Λέσβο, καθώς το δυνατό μπουρίνι που ξέσπασε, προκάλεσε πολλές ζημιές και προβλήματα. Στο νησί χτυπούν δυνατοί άνεμοι, ενώ η...
Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια για το 2020 2020-9-28 12:54:54 AM
Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια για το 2020 Συνολικά 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο υπουργός,, ο...
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top