Ανακοινώσεις για τις ζημιές στη Μαγνησία από την κακοκαιρία "Αθηνά"

Πρίν από 6 ημέρες

Ανακοινώσεις για τις ζημιές στη Μαγνησία από την κακοκαιρία "Αθηνά"Ανακοινώσεις για τις ζημιές στη Μαγνησία από την κακοκαιρία "Αθηνά"Ανακοινώσεις για αντιμετώπιση των ζημιών στη Μαγνησία από την κακοκαιρία "Αθηνά", εξέδωσαν πολιτικοί, κόμματα και φορείς.

Εργατικά σωματεία και φορείς του Νομού Μαγνησίας δηλώνουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους βιοπαλαιστές αγρότες του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, στον σκληρό αγώνα που δίνουν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που οξύνονται ολοένα εξαιτίας των αντιαγροτικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και έχουν σαν συνέπεια την ερήμωση των χωριών.
Η τελευταία κακοκαιρία «Αθηνά» ήρθε να προσθέσει μία μεγάλη καταστροφή στους δρόμους, στα χωράφια, στην παραγωγή ακόμα και στα σπίτια των αγροτών της περιοχής.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την κακοκαιρία, είναι και η καθίζηση πολλών χωραφιών, με πολλούς παραγωγούς να οδηγούνται στην απόγνωση. 
Εξαιτίας αυτής της κακοκαιρίας, πρόβλημα αποτέλεσε και η καταστροφή της παραγωγής κάστανων, όπου τεράστιο κομμάτι της παραγωγής παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους ενώ όσα απέμειναν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. 
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και προστίθεται και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ένα κτήριο σε τραγική κατάσταση για την οποία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά φέρουν ευθύνη, αφήνοντας τον τόπο χωρίς πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
 
Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες σε κοινό αγώνα με τους βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν:
 • Άμεση αποκατάσταση των πολύ σημαντικών ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.
 • Άμεση εκτίμηση των ζημιών, της κακοκαιρίας «Αθηνά» από τον ΕΛΓΑ.
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επισκευή και συντήρηση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, και άμεση στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
Καλούμε  κάθε εργαζόμενο κάθε σωματείο και φορέα να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα των αγροτών.
 
Τα σωματεία και φορείς:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 
 

Το φαινόμενο των καπιταλιστικών ιεραρχήσεων πιο ζημιογόνο από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»

Για μια ακόμη φορά τα καιρικά φαινόμενα ήρθαν σε σύγκρουση με τον ανθρώπινο «πολιτισμό» ή αλλιώς με τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες εκείνων που καρτούν τα κλειδιά του. Τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών δημιούργησαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στο δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου και πιο συγκεκριμένα κυρίως στην Μακρυράχη και το Ανήλιο.  Σπίτια πλημμύρισαν, κάποια κατέρρευσαν, οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές, η αγροτική οδοποιία έχει καταστραφεί. Σημαντικής έκτασης ζημιές έχουν προκληθεί εξάλλου και σε μια σειρά άλλων περιοχών ολόκληρης της Θεσσαλίας, από το παρλιακό μέτωπο του δήμου Αγιάς στη Λάρισα, μέχρι την περιοχή της Μπάρας στα Τρίκαλα. Σε συνδυασμό με τις τεράστιες περσυνές καταστροφές σε Καρδίτσα και την περιοχή Αλμυρού στη Μαγνησία, γεννούν εύλογα το ερώτημα αν υπάρχει κάποιου είδους αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή της Θεσσαλίας.  

Κι όμως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός καθώς και ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης δηλώνουν περιχαρείς πως τα έργα που έγιναν για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προξενήθηκαν από τις πλημμύρες το 2018 άντεξαν…!!! Αλήθεια είναι μεγάλο τεχνικό και πολιτικό κατόρθωμα να αντέξει ένα έργο που μετράει μόλις 3 χρόνια ζωής; Αλήθεια είναι κατόρθωμα η υλοποίηση κάποιων τεχνικών έργων αποκατάστασης των βασικών οδικών αρτηριών, σε μία περιοχή που παρουσιάζει αποσαθρώθηκα και πλημμυρικά φαινόμενα από τη δεκαετία του «80»; (θυμίζουμε την μεγάλη καταστροφή του 1986 στη Ζαγορά).

Τα βασικά προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση έχουν τις εξής συνισταμένες. Πρώτον στο βαθμό που το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα υποδομής ουσιαστικά είναι το ΕΣΠΑ, τα όποια έργα δε θα υπακούν ποτέ σε κάποιου είδους στρατηγικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής θωράκισης, πολύ δε περισσότερο σε ειδικές τοπικές ανάγκες, αλλά στην μερικότητα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ (και των άλλων προγραμμάτων) και την αλληλοδιαπλοκή που αντικειμενικά δημιουργεί με τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες- εργολάβους. Δεύτερον τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεκινούν με αφετηρία τη δημιουργία ενός συστήματος ουσιαστικά συμβίωσης με τους αβιοτικούς παράγοντες της φύσης, αλλά θωράκισης μιας καπιταλιστικής δραστηριότητας που αντικειμενικά στο κυνήγι του κέρδους θα δράσει παρασιτικά προς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η βάση εξάλλου της κλιματικής αλλαγής εδράζεται εκεί ακριβώς. Στον άγριο εκμεταλλευτικό τρόπο παρέμβασης και εκμετάλλευσης της φύση που τελικά δημιουργεί καταστροφές για να αποκαταστήσει την ισορροπία που οι νόμοι του κέρδους έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα.  

Ας πάψουν λοιπόν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που τιτλοφορούνται με μυθικά ονόματα για την καλύτερη εμπέδωση του καταστροφικού τους χαρακτήρα. Δεν ευθύνονται τα «ακραία φαινόμενα» που η έναρξη των έργων αποκατάστασης σε όλα τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου από τις πλημμύρες του 2018 δεν αγγίζει πάνω από το 70%. Δεν ευθύνονται τα «ακραία φαινόμενα» στο γεγονός πως έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη αστοχήσει, όπως η επισκευή του επαρχιακού δρόμου Ζαγοράς –Πουρίου, με αποτέλεσμα τα νερά να μην παροχετεύονται στα ρείθρα της οδού, ενώ η αντικατάσταση γεφυριών με οχετούς που μπαζώνονται γρήγορα, δημιουργεί τραγικές συνέπειες. Δεν ευθύνονται τα «ακραία φαινόμενα» στο ότι καμία μελέτη και καμία αποκατάσταση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, σχετικά με τις 30 χαρακτηρισμένες ως πληγείσες – κατολισθαίνουσες περιοχές των οικισμών του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου από το 2018. Φταίνε οι ιεραρχήσεις των τοπικών παραγόντων και ταγών της κυρίαρχης πολιτικής.

Οι τρομακτικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των καταστροφικών αλλοιώσεων στο περιβάλλον και τη φύση το επόμενο διάστημα θα γίνονται διαρκώς και πιο έκδηλες. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με εκπόνηση προγραμμάτων τεραστίων τεχνικών έργων, που ούτως η άλλως πάλι θα κατανεμηθούν κατά το δοκούν, αλλά με το σκύψιμο στα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και στην δυνατότητα του ανθρώπου για μια ισορροπημένη ζωή με το άυλο σώμα του, τη φύση. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία προκρίνει την άμεση και πλήρη αποζημίωση- αποκατάσταση όλων των πληγέντων, την εκπόνηση στρατηγικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κεντρικό ορίζοντα, τοπική οπτική και κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονα το σταμάτημα των μεγάλων επενδυτικών σχεδιασμών που αλλοιώνουν τη φυσική ισορροπία ( ανεμογεννήτριες, μεγάλα οδικά δίκτια, μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις κτλ) και εκχωρούν όλα τα ελεύθερα κοινωνικά αγαθά στο κεφάλαιο και τη στροφή σε ένα παραγωγικό μοντέλο κάλυψης των κοινωνικών αναγκών και όχι προσανατολισμένο στο κυνήγι του κέρδους.   

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

 

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την αποζημίωση παραγωγών κάστανου, μήλων και ψυχανθών σε Μαγνησία και Λάρισα που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ  ΠΣ  Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με την αποζημίωση των παραγωγών κάστανου, μήλων και ψυχανθών για τη ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου. Η  ερώτηση συνυπογράφεται από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαγνησίας και Λάρισας  Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο,  Άννα Βαγενά, Βασίλη Κόκκαλη και από τον Βουλευτή και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ  Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην ερώτησή της η  κα Παπανάτσιου αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, Μαυροβουνίου και του Κισσάβου υπήρξαν έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις και καταιγίδες (κακοκαιρία «Αθηνά») με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στη συγκομιδή του κάστανου, μήλων και ψυχανθών (σε πεδινές περιοχές) που πραγματοποιείται αυτή την εποχή. Η αγροτική οδοποιία έχει καταρρεύσει, οι αγρότες αδυνατούν να επισκεφθούν τις καλλιέργειές τους και να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Οι ώριμοι καρποί πέφτουν στο έδαφος, παρασύρονται από τις πλημμύρες και χάνονται ή σαπίζουν ή γίνονται τροφή άγριων ζώων της περιοχής.

Η Βουλευτής αναφέρεται στην κοινή επιστολή του περιφερειάρχη  Θεσσαλίας και των Δημάρχων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Πηλίου , του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου  είναι αγρότες που στηρίζονται οικονομικά στις καλλιέργειες του κάστανου, του μήλου και των ψυχανθών. Επιπλέον στις περιοχές αυτές υπάρχουν μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί οι δραστηριότητες των οποίων θα πληγούν από τις ζημιές στις καλλιέργειες των προαναφερθέντων προϊόντων, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στις τοπικές οικονομίες.

Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές Μαγνησίας και Λάρισας θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

1.      Ποιους μηχανισμούς αποζημίωσης σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου οι παραγωγοί κάστανου, μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν άμεσα για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πόσο άμεσα πρόκειται να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτοί;

2.      Πως σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποστηρίξει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς που θα υποστούν τις συνέπειες της απώλειας των προϊόντων που εμπορεύονται ή μεταποιούν;

 

Η ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Συνεχείς επαφές, από τη πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου με αφορμή τα πρωτοφανή φαινόμενα κακοκαιρίας που έπληξαν τις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα η κ. Χρυσοβελώνη είχε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κουτσάφτη, με τον πρώην Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Λάσκο όπως και με κατοίκους των περιοχών του Πηλίου. Επίσης επικοινωνία είχε με τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκα αλλά και με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Παλληκάρη για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου που επίσης επλήγη ανεπανόρθωτα τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στην δημοτική και αγροτική οδοποιία.

Μεταξύ άλλων η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε στις συνομιλίες της:

«Μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη διοικητική περιφέρεια του  Πηλίου Μαγνησίας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι  άμεση ανάγκη για αποκατάσταση των πληγεισών  περιοχών εν όψει μάλιστα και της χειμερινής  περιόδου που ακολουθεί . Στο Ανατολικό Πήλιο, στη Ζαγορά, στο Ξουρίχτι, στο Πουρί, στην Μακρυρράχη, στο Ανήλιο, στον Πλατανιά, στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Καμάρι , στο Βένετο  και στο Κεραμίδι, οι κάτοικοι έζησαν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Κατόπιν αλλεπάλληλων επαφών που είχα τόσο με τους διοικούντες των περιοχών όσο και με κατοίκους της περιοχής, διαπίστωσα την απόγνωση που τους έχει κυριεύσει, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τους δρόμους να κόβονται στα δύο, ολόκληρα χωριά να είναι πλήρως αποκλεισμένα με κίνδυνο ακόμη και της σωματικής  ακεραιότητας των κατοίκων. Όπως αντιλαμβάνεστε το κατεστραμμένο οδικό κύκλωμα του Πηλίου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι υψίστης σημασίας και χρήζει άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση των ζημιών. Το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες και η απώλεια σοδειάς σε κάστανα, μήλα και ελιές, έχει καταρρακώσει τους παραγωγούς που κυριολεκτικά καταστρέφονται.   Χρήζει άμεσης και κατεπείγουσας κυβερνητικής παρέμβασης προκειμένου να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό οι απαιτούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών του Πηλίου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-Διακρατική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Αγριά 2021-10-20 01:40:26 AM
Διακρατική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Αγριά Την περασμένη εβδομάδα (11 έως 15 Οκτωβρίου) το Γυμνάσιο Αγριάς υποδέχτηκε αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών από τη Γαλλία, την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία
Προσφορά ελαιόλαδου στους πυρόπληκτους της Εύβοιας από την Πρωτοβουλία "No Burn" 2021-10-19 08:55:12 PM
Προσφορά ελαιόλαδου στους πυρόπληκτους της Εύβοιας από την Πρωτοβουλία "No Burn" Την περασμένη Κυριακή  17 Οκτωβρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών - No Burn μεταβήκαμε στις Ροβιές Ευβοίας και μοιράσαμε 460 κιλά ελαιόλαδο στους πυρόπληκτους

1


1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
 • MY...ΑΛΕΠΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
 • ΚΟΣΜΟΣ
 • ΕΥ ΖΗΝ
 • ΓΥΝΑΙΚΑ
 • ADVERTORIAL
 • ΧΡΗΣΙΜΑ
 • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
 • ΚΑΥΣΙΜΑ
 • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
 • ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ
 • ΒΟΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

 • SOCIAL
 •   Facebook
 •   Titter
 •   Youtube
 •   Instagram
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


  NEWSROOM MYVOLOS.NET

  Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100

  Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

  ADVERTISING MYVOLOS.NET

  Διαφημιστικό Τμήμα:
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
  Email: sales@myvolos.net

  Follow as
  Μέλος του
  eMedia
  myvolos.net e-νημέρωση με άποψη


  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  Top